Ново от Apple с поглед в бъдещето

iPhone, iPad и Apple TV със световна премиера снощи
10 сеп 2015 11:03, Елена Кирилова
49
Ново от Apple с поглед в бъдещето
Снимка: Reuters

Apple навлиза в нови територии, обявявайки пускането на устройство, което Стив Джобс някога не одобряваше. Компанията представи новите си смартфони, залагайки на нови функции. Освен това зарадва феновете си с новини за нови таблети и нови цветове на умния си часовник Apple Watch. Ето и какво всъщност разкриха Тим Кук и колегите му в рамките на едно от най-очакваните технологични събития тази година.

iPhone 6S и 6S Plus

Apple обяви дългоочакваните си нови модели на iPhone - iPhone 6S и 6S Plus. Те представляват по-нова версия на флагмана на Apple и имат идентичен дизайн с предшественика си, но предлагат редица нови функции. Главната е чувствителността на екрана към натиск или т.нар. 3D Touch функция. Чрез нея могат да се активират менюта и като цяло да се работи с устройството по един напълно нов начин. 

Една от новостите в iPhone е, че е направен от различен материал - нов алуминий, за който от Apple твърдят, че е тяхна собствена сплав. Дисплеят пък е с ново покритие - същото, като това на умния часовник Apple Watch Sport - Ion X. То е по-здраво, а според Apple е най-доброто в индустрията.

 IPhone 6S работи с нов 64-битов процесор, който оперира със 70% по-бързо от предишния. По думите на главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук няма друг продукт, който да е толкова свързан с иновациите, колкото смартфонът на Apple.

Новите телефони на Apple ще бъдат с 12-мегапикселова камера iSight, като по думите на вицепрезидента по маркетинга Фил Шилер компанията не иска да прави "компромиси с легендарното качество на камерата си". След като показа редица снимки, за да докаже, че новата камера наистина си заслужава, той обяви, че смартфоните ще могат да заснемат и да редактират 4K видео.

По-интересното - Apple е разработила нещо, което нарича Live Photos. То предполага, че при използването на функцията 3D Touch и при задържане на пръста върху дадена снимка тя може да бъде "съживена" в кратко видео и звук. Това се случва чрез улавянето на 1,5-секундно видео преди и след самата снимка. От компанията обявиха, че всъщност не става дума за видеоклип, а по-скоро за специален вид снимка с изключително добро качество.

Iphone 6S Plus ще се предлага в САЩ за 299 долара стартова цена за 16-гигабайтовия модел, с двугодишен договор. 64-гигабайтовият модел ще е 399 долара, а 128-гигабайтовият - 499 долара.
Новите модели iPhone работят с операционната система iOS 9, която позволява нови възможности за взаимодействие и тактилна обратна връзка. IPhone 6S и 6S Plus ще бъдат пуснати в четири цвята - сребърно, златно, сиво и розово злато.
 
Apple TV

Очаквано Тим Кук обяви пускането на следващата версия Apple TV.

"Вярваме, че бъдещето на телевизията е в приложенията", коментира той. Новото устройство е тясно интегрирано със Siri и позволява на потребителите да търсят филми и телевизионни предавания, както и жанрове. То също така включва и достъп до онлайн магазин за игри и телевизионни приложения.

 Новият Apple TV разполага със специално дистанционно и директен достъп до App Store. Според Кук визията на Apple за телевизията е проста и "може би малко провокативна". Според него в момента тече златната ера на телевизията.

Apple обяви, че ще актуализира Apple TV с нов интерфейс, който позволява даването на заявки през дигиталния асистент Siri за търсенето на самите програми и филми.

Като цяло новият Apple TV е много по-мощен от своя предшественик, а свидетелство за това е възможността за пускането на игри. Той разполага с 64-битов процесор и ще бъде пуснат в продажба в две конфигурации - 32 GB за 149 долара и 64 GB за 199 долара.

С новоизградения App Store, Apple и разработчиците от трети страни имат за цел да разширят софтуерната екосистема на Apple TV и нейната функционалност. Продажбата на Apple TV ще стартира в края на октомври, а до края на годината ще обхване общо 100 държави.

iPad Pro и iPad Mini 4

Apple обяви и подобрения в най-продавания си таблет - iPad Pro, който ще има по-голям екран и по-голяма клавиатура. Моделът ще е предназначен за бизнес потребители и ще бъде алтернатива на лаптопите.

IPad Pro позволява “да правите неща, които не можете да вършите с един лаптоп”, коментира Фил Шилер по време на събитието. По думите му благодарение на по-големия екран на устройството гледането на телевизионни предавания и филми е по-добро, както и преживяването при играенето на игри.

Новият таблет iPad Pro има 12,9-инчов екран, с 33% по-голям спрямо предишното поколение 9,7-инчови устройства. Той разполага със специална “умна клавиатура”, а батерията му издържа 10 часа. Таблетът е с четири вградени говорителя и тежи колкото първия iPad, който се появи на пазара през 2010 г.

Една от новостите, свързани с iPad Pro е пускането на ново устройство - Apple Pencil - стилус, предназначен за работа с таблета. Той позволява писането на ръка на устройството. Високотехнологичният стилус разполага със сензори за чувствителност и може да служи както за писане, така и за рисуване. Самият екран на таблета също е чувствителен на натиск, разкриха от компанията. Интересното около умния молив е фактът, че някога основателят на компанията Стив Джобс обяви, че мрази подобни устройства.

IPad Pro ще бъде пуснат на пазара през ноември и ще е със стартова цена от 799 долара. Той ще се продава в три модела - сребърен, златен и сив.Apple обяви и пускането на по-тънък и по-мощен iPad Mini, който ще може да изпълнява по много задачи едновременно. Той работи с обновената операционна система iOS 9, а цената му е 399 долара.

Apple Watch

В рамките на събитието Apple обяви, че пуска своя умен часовник със златен панел - само на цвят, но не и от истинско злато. Потребителите ще могат да се сдобият с модела Apple Watch sport във въпросния цвят, както и такъв, имитиращ розово злато. Те ще бъдат пуснати в продажба на същата цена, на която се предлага Apple Watch Sport - 349 долара за по-малкия модел и 399 долара за по-големия. И двете устройства влизат в продажба веднага.

Компанията обяви и пускането на червена каишка за спортния модел умен часовник. Другата новина около Apple Watch е фактът, че операционната система Watch OS 2 ще се появи съвсем скоро - на 16 септември. Тим Кук обяви, че Apple работи не с кого да е, а с Hermes по новата си колекция умни часовници.

По думите на изпълнителния директор потребителите на Apple Watch са на 97% доволни от представянето на устройството. По-интересното е, че собствениците на умния часовник ще могат да ползват на него и Facebook Messenger - нещо, което доскоро не можеха да правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: iPhoneappleiPad
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
d преди 8 години
37 де
35
1
 
3
 
! Отговори
d преди 8 години
До до 36То и MacOS е на една платформа с UNIX, ама ти викаш.. не виждаш разлика ?
34
14
 
2
 
! Отговори
Калитко преди 8 години
Предлагам на всички плюячи на apple да си купят руски смартфони ха ха ха...На дърва и въглища.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
36,във вашия офис сте все капацитетихахаххаха
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
37, mnogo si zle bratooo
31
0
 
23
 
! Отговори
От 38 преди 8 години
Ми... орязаха го. Надявам се, че поне с Google ще се справиш... Ако не можеш, питай някой от колегите си, макар че и те ме съмняват.
30
0
 
21
 
! Отговори
До 37 преди 8 години
Радвам се, че не съм на мястото на работодателя ви. Отиди на https://in.answers.yahoo/question/index?qid=20110729213154AAKTkdA (ако dnes.bg не орежат линка) или просто напиши в google "differences between "mac os" and ios". Не мога да повярвам, че участвам в толкова абсурден спор. Човек, всекидневно работя с продукти на Apple (за нещастие), а ти чул-недочул се вживяваш голям разбирач, като даже не знаеш че мобилната и desktop операционните им системи са 2 различни неща.
29
31
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
леле човек как се издъни с това само, чак казах на колегите тука и умряха от смях всички. Mac, ios или дори AppleOs е една и съща платформа, все едно да кажеш че андроида на таблетите е по-различен от този за телефони. Да има известни разлики но те са микроскопични....дори затова бълнаха толкова бързо и ундоусите в последните години да я уеднаквят за компютри и телефони. След подобен отговор който ми даде дори не очаквам да ме разбереш, можеби си типичния инат българин.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха! Маc OS е операционната система за настолните и мобилните компютри, а iOS е за iPad/iPhone... Разлика от земята до небето! Ясно ми е колко богат опит имаш с устройствата на Apple...
27
12
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
изясни ми раликата ако обичаш? Чакам да видя какво ще отговориш да знаеш.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До pichАми ти каква работа точно очакваш да свършиш през телефона? Да чертаеш на AutoCAD? Имаш хубаво приложение за мейл, отваряш офис файловете, отделно от това за мусика и интернет е ок. Ако ти харесва и имаш мъни мъни го купуваш. Ако ли не - друг някакъв.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-долу 11 бях писал че съм със z3 - жена ми е със iPhone 6-ца, 6 години съм ползвал само iPhone-и различни версии, и имам iPad air - това което искам да кажа е че колкото и да се кефя на iOS и да ненавиждам андроида, без значение от цената на устройството - мога да заявя че за нормална ежедневна употреба - айфоните са си минавка, същото старо в нова опаковка. сонито е с по-добра, батерия, камера, екран, звук...
24
5
 
5
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
колко издържа батерията на твоя пластмасов Самсунг бе ,,палав,,? Затова им падат продажбите защото най-после на всички им писна от бъгавите им телефони. В българия не се държи на качеството, по-важното е да има 5 гб РАМ и 10 ядрен процесор да се хвалим долу пред блока ,,тъпите,, айфони как имат само по 1гб и другите колко са прости по целия свят само...мнения на хора от най-недоразвитата д-ва в Европа, деца на стадо от комунисти които вече 50 години ги е страх от шепа хора в парламента
23
1
 
4
 
! Отговори
pich преди 8 години
Само не разбрах освен игри и гледане на филми и т.е. неща, с тези у-ва ще може ли човек да свърши някаква работа?Игри, TV, Movies ....
22
2
 
1
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 8 години
haters gonna hate, ain't-ers gonna ain't !
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До опсХаха, щото не можем да си го позволим всеки 3ти *** е с iPhone, нали ?
20
6
 
4
 
! Отговори
опс преди 8 години
Пичове, аз като нямам пари да си купя Мерцедес, не казвам че Мерцедес са лоши, а че не мога да си го позволя. Така че моля Ви не плюйте по Епъл, само за това че не можете да си го купите. Те разбиращите хора са ги оценили, нямат нужда от вашата оценка.
19
1
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
IBM Simon е първият смартфон в света.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаем че разбирате много ама пак iPhone ще си купя. Samsung стават за подпиралка за масата,,,
17
2
 
5
 
! Отговори
... преди 8 години
Значи забелязвам,че тук до сега пишат предимно обективни хора и казват като голям минус батерията. Даже споделят ,че нямат нищо против Айфона освен батерията и дори биха си го купили ако беше с по-добра такава. Обаче фенчетата на Епъл се чувстват длъжни да ни обеждават колко не разбираме. То нямало значение mAh , то нямало телефон да издържа повече и тн и тн.Това е истината бе фенчета палави, всички покрай мен с Айфон до последния модел са вдигнали ръце от батерията ,ама само вашите май са др.