Роботи заменят доставчици, разнасят бакалски стоки

Така вече няма да заделяме пари за бакшиши!
3 ное 2015 18:09,
4
Роботи заменят доставчици, разнасят бакалски стоки
Снимка: Facebook

Ако се тревожите, че роботизираните самолети на Amazon и Google за доставка на пратки могат да се повредят и да паднат от небето, то стартиращата компания Starship Technologies предлага „по-земна“ алтернатива – робот за доставки, който се движи на колела по тротоарите, пише CNET, цитирана от "Фокус".

Базираната в Талин, Естония, компания, която представи машината си по време на конференцията Web Summit, се надява, че компактното превозно средство ще помага за доставката на бакалски стоки и пакети със среден размер "почти безплатно".

Това може да звучи твърде амбициозно, но всъщност наподобява концепцията, която донесе успех на Skype. "Искаме да направим за местните доставки това, което Skype направи за телекомуникациите", казва изпълнителният директор и съосновател на Starship Ахти Хейнла. Той, както и бизнес партньорът му Янус Фрийс са и сред основателите на Skype.

При успех, захранваният с батерии робот на Starship би могъл да замести микробусите за доставка и да ускори развитието на електронната търговия, насочено към предлагане на незабавна доставка на поръчания продукт. Младата компания се надява, че търговците и спедиторите ще се заинтересуват от роботите й, но преди това предстои машините да бъдат изпитани в реални условия в рамките на тестова програма в партньорство с Гринуич във Великобритания. Свикналите с дъждовно време местни жители ще бъдат очаровани да научат, че роботите са водустойчиви и могат да се справят с всякакви климатични условия.

Машините на Starship са в състояние да транспортират товар, равняващ се на две пълни пазарски чанти на 30-минутно разстояние, като цената е между една десета до една петнадесета от цената на традиционната доставка. Роботите имат обхват 6.4 километра и се движат със скорост 6.5 километра в час, което е скоростта на бърз пешеходец. Потребителите могат да проследяват доставката онлайн и, когато пристигне, да отключат робота с мобилно приложение. Това е гаранция, че продуктите достигат до истинския си получател.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
БравА преди 8 години
БравА, омразата на човек към човека бележи нови върхове. За какво са ни разни разносвачил После-за какво са ни тези, онези, другите и тЕй натакА. Парички да печелим ние, така... Ама подозирам, че някога хора ще разнасят на роботите батериите почти безплатно.
2
0
 
5
 
! Отговори
ъхъ преди 8 години
и като го пресрещне на улицата някоя съкратена касиерка робота ще а само за скрап
1
0
 
10
 
! Отговори
Бай М.а.н.г.а.л преди 8 години
Само джелезо дома дошло!Че носи и две торби с храна отгоре!