Какъв бе светът през очите на Бил Гейтс преди 20 г.?

Разлики с реалността? Не много, но пък умело предсказани
Обновена: 4 яну 2016 19:51 | 4 яну 2016 19:50,
16
Какъв бе светът през очите на Бил Гейтс преди 20 г.?
Снимка: архив Reuters

Преди 20 години Бил Гейтс написа едно есе със смели и дръзки представи за това как ще изглежда интернет в бъдещето.

Към онзи момент едва 1% от света имаше достъп до интернет, връзката беше болезнено бавна, но така или иначе нямаше кой знае колко много сайтове, от които да се избира.

Големите модерни мрежи, като Facebook и YouТube не съществуваха, а електронните медии, предназначени само за онлайн потребители, бяха нечувана концепция.

Но мъжът, който допринесе за вкарването на компютъра у дома, видя нещо по-голямо в далечината. Гейтс предвиди не само залезът на големите, класически, хартиени вестници, но и раждането на сайтове със съдържание, създадено от потребителите, пише "Business Insider".

Съдържанието, създадено за интернет ще бъде толкова доходоносно, колкото и телевизията

Преди 20 години Гейтс пише, че очаква най-много пари в Интернет да се печелят от създаването на съдържание.

По времето, когато той пише това, мултимедийното съдържание в интернет е много малко, с оглед на и без друго слабата връзка. Също така не си и струваше да се харчат пари за реклама в мрежата, след като едва 10 милиона души бяха онлайн.

Но Бил Гейтс съзря, че с времето съдържанието и информацията в интернет не само ще става повече, но ще е и по-разнообразна. И в крайна сметка потребителите ще искат да им бъде предлагано такова съдържание. Следователно повече пари ще се насочат в тази сфера.

Голяма част от Интернет ще представлява сайтове със съдържание, създавано именно от потребителите - като YouTube, Reddit

"Едно от най-вълнуващите неща за интернет е, че всеки с компютър и модем, може да публикува каквото иска", обясни преди 20 години Бил Гейтс. Информация, чието копиране не струва много. Без значение от публиката.

Гейтс не използва точно думите "съдържание, създадено от потребителите", но точно това има предвид. През 1996 година няколко компании и институции създаваха онова, което потребителите използваха.

Средностатистическите хора, които искаха да бъдат публикувани оплакванията им, се задоволяваха с писане на обикновено писмо до редакциите на местните вестници.

Но интернет създава свят на "демократизация", съзря Бил Гейтс. Днес поп културата се определя от интернет, и да, от потребителите. От Facebook, през форуми и блогове, днес имаме подиум за изява, стига да искаме да кажем нещо.

Равен шанс за малки и големи компании

Обратно в 1996 година, когато едва шепа огромни компании имат сайтове, е било дост лесно да си представим свят, в който корпорациите "удавят" малките бизнеси.

Няма проблем, интернет идва на помощ. С малко хитрост, малко късмет и малки компании могат да станат известни и популярни, без много пари за реклама.

Залезът на принтираните издания

Макар че със сигурност вестниците не са загинали, то определено вече са изместени от онлайн медиите. "Самото бъдеще на някои принтирани списания е под въпрос заради интернет", бяха думите на Гейтс.

Оказва се, той беше прав. В днешни дни почти всички големи медии поддържат и сайт, а печалбите от реклами в печатни издания спадат.

Новини, предназначени за местна аудитория, стават вече глобални

Спадът на печатните издания далеч не значи по-малко информация, а тъкмо наопаки.

През 1996 година Гейтс пише, че с времето цената за свързване в интернет ще спада. И той е прав - преди 20 години 1% от хората бяха в мрежата. Сега 40% от населението на Земята е онлайн.

И така достъпът до информация става по-лесен и по-бърз. Да си припомним дори нощта на атентатите в Париж, когато Twitter бе залят с хаштагът #PorteOuverte (отворени врати), с който пострадали искаха подслон и сигурност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 8 години
Относно натоварване може и да си прав, но докато не си сменят engine спечиално за JavaScript и за CSS, няма да бъде долюбван. Да отбележа че много програмисти пишат спечиално за IE или както му е новото име в Windows 10
11
2
 
4
 
! Отговори
Декстър Джаксън преди 8 години
Какво значение има на колко устройства е Windows 10? Знаеш ли, че Windows 10 идва със задължително включени обновявания. Няма как да се изключат, а знаем колко често именно обновленията скапват системата и то катастрофално.Освен това Windows 10 събира и лични данни без знанието на потребителя. Само заради тия две неща не трябва да се ползва тази ОС, тя ограничава правото на потребителя сам да избира какво да инсталира на компютъра си. Разбираш ли?
10
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 8 години
"Няма проблем, интернет идва на помощ. С малко хитрост, малко късмет и малки компании могат да станат известни и популярни, без много пари за реклама."Кой ги пише тези глупости, бе хора :)
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета ви плювките срещу IE и ви се чудя. Някой от вас сравнявал ли е скоро IE11 с другите браузъри? Или си плюете по подразбиране от едно време? Я сравнете в момента Chrome, Firefox и Opera например какво натоварване правят на ядрата на процесора при онлайн стрийминг и вижте след това и IE. Да не се чудите - разликата е в пъти, и не е в полза на триото. Това че даден продукт е бил зле преди години не означава автоматично, че продължава да бъде зле. Като не знаете не пишете, че ставате смешни.
8
3
 
0
 
! Отговори
bros преди 8 години
Били и до момента има проблеми с прекалената параноя на тема сигурност. То затва разни измислени агентчета гледат да ти пробутат азуретУ, хеле пък ако тръгнеш да качваш апп, не е истина къв е цирк...
7
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Общо взето нищо не е предсказал, а е говорил за самата концепция и същност на интернет. Съчинение, което всеки журналист по онова време е бил в състояние да напише. Фактът, че майкрософт не са създали и една успешна социална мрежа, а само провали като IE и msn, е показателен, колко прозорлив е Бил Гейтс..
6
0
 
2
 
! Отговори
bros преди 8 години
Хаха, коментара под мен - като напишеш "вее" и ръгва модерация. Lame!!!
5
5
 
2
 
! Отговори
bros преди 8 години
Да бе,според същия и Гугъл не си заслужаваше кОпуването...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименОт вчера, официално, Windows 10 е на 200 милиона устройства. На колко устройства върви твоята ОС?
3
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Авторът е забравил да спомене за смартфоните, те също имат голям принос за умирането на хартиените "носители" по-голяма реклама в интернет и по-честото му ползване.
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Но пък не се сети, че няма да му използваме калпавата ОС.
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същност Бил Гейтс (може и да е било по-рано), че бъдещето е в компакт дисковете и принтерите, а интернет е нещо временно. И това е една от основните прични ИЕ да е толкова изостанал браузър.