Samsung се готви за нова трудна година

Цените на чиповете и дисплеите на компанията се свиват
6 яну 2016 14:52, Бойчо Попов
9
Samsung се готви за нова трудна година
Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант Samsung Electronics може да се сблъска с нов спад на печалбата през 2016 г. заради забавянето на търсенето на потребителска електроника, което ще повлияе на не толкова бляскавия бизнес с компоненти, който обаче компенсира миналогодишните проблеми на пазара със смартфони, предава Ройтерс.

Очаква се топ производителят на чипове за памет и на смартфони да обяви този петък своя пореден ръст на тримесечната си печалба за периода октомври-декември. Анализаторите очакват общата печалба на южнокорейската компания за 2015 г. да са се възстановили след 2014 г., когато спадна за първи път от три години.

Но забавянето на икономическия растеж на Китай и продължаващата слабост на валутите на развиващите се пазари свива търсенето на потребителска електроника, намалява цените на чиповете и дисплеите, които Samsung създава, за да се справи със спада в цените на мобилните устройства.

“Първоначално смятах, че печалбата на Samsung през 2016 г. ще спадне, но все пак ще е близка до тази за 2015 г., но на този етап това не изглежда реалистично”, твърди Парк Джън-хун, фонд мениджър на HDC Asset Management. “Никой няма представа кога и колко ще се възстанови търсенето”. 

Прогнозата на 30 анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, е, че печалбата на Samsung за третото тримесечие ще скочи с 26% спрямо година по-рано до 6,6 трлн. вона (5,52 млрд. долара). Но някои компании наскоро намалиха прогнозите си, позовавайки се на по-слабите от очакваното продажби на компоненти, което доведе до потъването на акциите до най-ниското им ниво от три месеца насам.

Главният изпълнителен директор на Samsung Куон О-Хюн предупреди в понеделник, че компанията е изправена пред предизвикателства заради слабия растеж на световната икономика и повишената несигурност, произтичаща от фактори като финансовите рискове за развиващите се пазари.

Песимистичните прогнози идват на фона на нарастващите опасения, че Samsung и други технологични компании като Apple ще се сблъскат с по-голям натиск върху своите печалби през следващите тримесечия, след като забавянето на търсенето доведе до спад в продажбите.

Акциите на Apple загубиха 2,5% от стойността си във вторник, след като японския бизнес ежедневник Nikkei написа, че американският гигант ще намали производството на своите последни модели iPhone с около 30% през тримесечието януари-март.

 Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е,скъпи машини,нов модели на няколко месеца,отелно Самсунг за съжаление започнаха да следват Епъл,премахнаха сменяемата батерия,както и картата памет,премахнаха и ФМ радиото.Как да стане?Ще си карам с Ноута на 3 години и те така.
3
1
 
13
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Отделно умееш да го разаглобяваш и сглобяваш обратно за 32 секунди и 4 стотни, тунинговал си го с фенерче, 6 допълнителни батерии залепени с каноконлит на задния капак, запалка с пиезо кристал, ножичка, пиличка, отварачка за консерви, макаричка с конец за зъби, комплект отвертки, поялник, ъглошлайф, мини рулце с тоалетна хартия, четка за обувки, чадър, диамантена пила, шперц, 2 x 6 TB HDD за да съхраниш всичките си спомени, SSD за най-важните файлове, термос и бинокъл. Браво!
2
2
 
16
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Пропусна да споменеш, че е улучван с гранатомет, падал е в тлееща лава, пран е на 1600 оборота в пералнята, мачкан е от влак, прескочил от релсите и попаднал под веригата на танк, който през това време минавал и през мина, която не нанесла абсолютно никакви щети на телефона. Отделно е замразяван с течен азот, падал е от Айфеловата кула, гризан е от куче, горила, тигър, хипопотам и е гълтан от анаконда. Освен за будилник и плеър, го ползваш и да си режеш суджука вечер, за ракийката... така де.
1
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самсунг с тяхната мизерна поддръжка и бъгав софт, аз съм приключил вече с тях.