Apple загуби 52 млрд. долара за една година

Акциите се обезценяват заради опасения за продажбите на iPhone
8 яну 2016 17:07, Бойчо Попов
21
Apple загуби 52 млрд. долара за една година
Снимка: Ройтерс

Инвеститорите в Apple Inc. трябва да са много разтревожени, след като акциите на компанията приключиха борсовата сесия в четвъртък на цена под 100 долара. Това се случва за първи път от 14 месеца насам – от октомври 2014 г., съобщава Bloomberg.

Причината за спада са нарастващите опасения, че търсенето на iPhone, най-критичната част от бизнеса на компанията, залинява. Стабилният спад на цените на книжата през последните седмици съвпада с изказвания на анализатори и публикации в медиите, индикиращи, че Apple свива производството на нови мобилни телефони в рамките на своята верига на доставки, за да се напасне към забавените продажби.

Повече от 60 процента от приходите на Apple идват от iPhone, така че всеки признак за слабост на продукта предизвиква безпокойство сред инвеститорите. Зависимостта на компанията от телефоните ѝ се увеличи още повече през последната година, след като продажбите на iPad спадат, а Apple Watch тепърва трябва да стане хитов продукт.Hidden Field

Акциите загубиха 4,2 на сто от стойността си в четвъртък до 96,45 долара. Apple, най-ценната публична компания в света, загуби 52 млрд. долара от пазарната си капитализация през последната една година.

„Това е причина за безпокойство", казва Джак Аблин, главен инвестиционен директор в BMO Harris Bank, която притежава акции на Apple. Дори и с този спад обаче той смята, че Apple все още е добра инвестиция. „Компанията показа изключителна история на растеж и се надяваме ръстът да продължи", допълва той.

Apple, която ще представи финансовите си резултати за последното тримесечие на 26-ти януари, отчита спад на цената на акциите от 18 процента през последния месец. Анализатори от UBS и RBC Capital Markets намалиха прогнозите си за продажбите на iPhone в четвъртък, след като подобни ходове предприеха Morgan Stanley, Credit Suisse, JPMorgan и Drexel Hamilton.

Джийн Мюнстер, анализатор от Piper Jaffray Cos., който следи представянето на Apple от повече от десетилетие, заявява, че е изненадан от стръмния спад на акциите. Спекулациите, които се появяват около веригата за доставки на Apple, са създали според него един елемент на объркване сред инвеститорите, които могат да изберат да продадат акции при липса на качествена информация.

„Инвеститорите не могат да работят в непозната среда, като тази, която се случва в момента“, казва той. Според него акциите ще започнат да се възстановяват след следващия финансов отчет на Apple, тъй като той ще даде повече яснота за позицията на компанията.

Засега калифорнийският концерн не е коментирал публично материалите в пресата, нито е дал нови данни за продажбите на iPhone.

Междувременно Apple обяви рекордно високи приходи от своя App Store за изминалия празничен сезон, в резултат на който платформата е генерирала над 1,1 млрд. долара.

Ключовият ден за периода е бил 1 януари 2016 г., когато само в рамките на 24 часа потребителите са похарчили над 144 млн. долара, с което това е станал най-печелившият ден в историята на App Store.

"App Store изкара един рекорден празничен сезон. Нашите клиенти закупиха толкова много приложения за iPhone, iPad, Mac, Apple Watch и Apple TV", казва старши вицепрезидентът на Apple за маркетинга Филип Шилер, според когото през изминалата година приходите от App Store са в размер на повече от 20 млрд. долара.

„Благодарни сме и на клиентите, и на разработчиците и нямаме търпение да видим какво ще ни предложат те през 2016 г."

Онлайн платформата е донесла на създателите на приложения над 40 млрд. долара, откакто заработи през 2008 г. Повече от една трета от тези приходи са генерирани през последната година. Сред популярните категории са Gaming, Social Networking и Entertainment, а някои от най-търсените приложения са Minecraft: Pocket Edition, Facebook Messenger и Snapchat.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато човек си търси телефон нормално оглежда първо техническите параметри и после отзивите за практическите възможности, аз лично се консултирам в сервизите за ремонт и от там идва най-вярната информация. Честно: не виждам никаква сериозна причина да си купя за 2 бона последната 5,5 инчова ябълка, както и предишните и модели !!!!!!!!!!!! Но имам безброй причини да си купя Сони или всеки друг от подобен клас!!!!!!!!!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Apple започнаха да стават скучни, нищо различно ново иновативно.. а не беше така по времето на ***. Тоя Аpple Watch просто не виждам да има някво нормално проложени освен в здравните услуги.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
време е да си купувам iPhone 6, петицата много остаря...
11
1
 
10
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
При Apple плащаш само марка и нищо повече. Коментар номер 14 е прав, това е фенщина. Аз имам сервиз за ремонт на компютри и телефони в една от скандинавските страни и да ти кажа 70% от хората си купуват айпфон последен модел само за да не са по назад от останалите, а иначе идея си нямат как се работи с него. Ей така ми идва един турчин с неразопакован айпфон 6 да му го настроя. И си викам глей го тоз дъртия айпфон си купил, а не знае и да си го пусне. Е кво е туй?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
13, зарежи я тая легенда с престижната висока цена на апл телефоните. Вече всички флагмани са на цените на ифона. Аз самия съм имал още първия ифон 2, после 5s... Даже петицата ес сега е в хлапето. Вече има наистина добри телефони, на различни брандове. Това с ифона е повече фенщина отколкото максимално добро усещане. Трябва да си доста зле, за да мислиш, че подобна играчка е реквизит на престижа. Заможните много често може да ги видиш със супер елементарен телефон. Ама наистина заможните!
9
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меките китки винаги ще са верни на ифон. Шефа на апл е на левия бряг, следователно фенове бол.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Надявам се че все повече хора разбират че е глупаво да си купиш нещо 'много готино' за $1200 когато можеш да си купуш 'доста готино' (при това в някои отношения по добро!) за $700, а за $150 - нещо не 'толкова готино' но със същата функционалност...
7
0
 
4
 
! Отговори
_nib_ преди 8 години
Надценени исках да пиша
6
2
 
4
 
! Отговори
_nib_ преди 8 години
Алчна работа.Свръх надолу нени ***.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Епъл не ги мислете, те имат огромен капиталов дял, гледайте си вас и новите си ***.
4
1
 
11
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Да потърсят съдействие от архиепископ Ховнан Дердерян за решаване на проблема със загубите.
3
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално. Все пак фирмата с една от най големите капитализации в света да разчита на един-единствен телефон и то не от най-висока класа, а само поддръжка от лоялни клиенти е смешно!Още някоя година и ще слезе където и е мястото - Фокскон, Леново, ЗТЕ, и подобните.
2
5
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Чао!
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отдавна се знаеше, че това ще се случи, просто беше неизбежно. Apple разчита на един основен продукт, просто залагат всичко на един кон. И това им изигра лоша шега. Но така се случва с недалновидните и самодоволни компании.Няма да се затрият, де. И е добре да ги има - конкуренцията движи иновациите в технологичния сектор.