Lenovo слага край на марката Motorola

Бъдещото название за смартфоните ще е Moto by Lenovo
Обновена: 8 яну 2016 11:12 | 8 яну 2016 11:07, Бойчо Попов
8
Lenovo слага край на марката Motorola
Снимка: Ройтерс

Марката Motorola ще мине в историята през тази година. Принадлежащото към китайския технологичен концерн Lenovo мобилно поделение на бившия американски гигант Motorola скоро няма да бъде продавано под собственото си име, заяви главният оперативен директор на Lenovo Рик Остерлоу. Ще останат само надписите Moto и M на страните на устройствата, предава Cnet.

Вместо своите две отделни марки за смартфони Vibe и Motorola сега Lenovo планира да продава мобилните си устройства само под брандове на Lenovo. Бъдещото официално название за смартфоните Motorola ще е Moto by Lenovo.  

Според анализатори следващото поколение Moto G ще се казва вече не Motorola Moto G, а вероятно Lenovo Moto G, след като Lenovo ще запази буквата „G“ като означение за модела. Бъдещите смартфони на Lenovo пък ще имат освен символа M на гърба си и логото на Lenovo.

Когато през 2014 г. Lenovo придоби мобилното поделение на Motorola от Google за 2,91 млрд. долара, директорът на Lenovo Ян Йенцин подчерта високата стойност на марката Motorola за своя концерн. „Ние планираме не само да защитим бранда Motorola, но дори да го засилим“. Само две години по-късно от някога високата оценка не е останало много. „Бавно и постепенно ще отстраним (бранда) Motorola“, каза Остерлоу.

Преди ерата на смартфоните Motorola бе една от най-популярните марки мобилни телефони в света. Гигантът в онлайн търсенето Google придоби компанията през 2012 г. за 12,2 млрд. долара. В цената влизаха не само мобилното поделение, но и редица патенти. Повечето от тях и днес са собственост на Google, защото не бяха предмет на сделката с Lenovo.

Китайската Lenovo е сред 500-е най-големи компании според класацията на Fortune.

От своя страна, Lenovo изглежда се опитва да изгражда нова бизнес опора отвъд основния си бизнес с традиционните компютри. Известната преди всичко като производител на персонални компютри Lenovo плати през януари 2014 г. 2,3 млрд. долара за голяма част от сървърния бизнес на IBM. Вече най-големият производител на персонални компютри в света си осигури след покупката на дивизията на IBM около 7,5 процента от световния пазар за сървъри. Само седмица по-късно, на 30 януари 2014 г. тя обяви сделката за Motorola, която бе приключена през октомври същата година.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
32
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
Неадекватната геополитика в маркетинга на Моторола Мобилити и пословичната невъзприемчивост на БГ пазара към марката доведе до жалкото и отсъствие у нас. Откак Siemens изчезнаха, ползвам само Motorola и освен Milestone - всички други телефони съм поръчвал от чужбина и никога не съм се разочаровал. Сега чакам малко по-адекватна цена на Moto X Force и си го вземам.
6
1
 
40
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
за щастие Motorola и Motorola Solutions са две отделни компании, и всички радиостанции, репийтъри и радио-техника на марката остават на пазара. Отделението за смартфони Motorola, което беше купено и продадено на Леново от Гугъл затваря. Смартфоните Моторола също са добри и надежни, получават и редовно ъпдейти от Андроид, много по-често от някои други марки. За съжаление шефовете на Моторола в последните 10 год. излязоха некадърници и затова се наложи китайците да се намесят. Жалко за марката...
5
1
 
39
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
"Най-добър" няма. Бюджетът на всеки е различен. Иначе наистина Lenovo K3 Note е добър избор, макар че липсват някои работи, но те рядко се използват. Колкото до Nokia, те си загубиха пазара, след като дълго време нямаше Nokia с Android.
4
2
 
39
 
! Отговори
Нокиа или преди 8 години
новите Майкрософт телефони са насочени основно към корпорациите - Офис 365 облак. Това, че някой "гъзар" с Йафон на изплащане, но без два лева в джоба не би си купил новите Нокии не означава, че няма пазар за тях. Но ако ти трябва мобилност и достъп до офис пакет и/или аутлук нямя по-подходяща интеграция. Най-добрия бюджетен смартфон за 2015 е на Леново K3 Note.
3
0
 
34
 
! Отговори
Леново няма преди 8 години
марка телефони Vibe. Това е име на серия мобилни телефони на Lenovo!!!
2
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неграмотно преведена статия от чужд източник. Иначе жалко за Моторола - бяха отличен избор, но така става. Nokia също бяха върхът, но ги купи Microsoft е вече малко хора ги купуват. Сега същото ще стане и с Моторола.
1
0
 
59
 
! Отговори
ив преди 8 години
Най-добрите УКВ-радиостанции.Близо 25 години работя с тях.Железни! Съдба - неизвестна.