Лъскави смартфони – с цената на детски труд

40 хил. малолетни и непълнолетни в Конго добиват кобалт
19 яну 2016 21:31, Бойчо Попов
20
Лъскави смартфони – с цената на детски труд
Снимка: Ройтерс

В малки кобалтови мини в южната част на Конго хиляди непълнолетни добиват минерала, който се влага в литиево-йонните батерии на лаптопи и смартфони на познати производители. Според актуалния доклад на организацията за опазване на човешките права Amnesty International някои от тези непълнолетни са на едва седем години, работят при нечовешки условия и без никакво подсигуряване за здравето и живота си. Много от тях получават заплащане от един до два долара на ден, като след продължителен период от време увреждат белите си дробове.

Повече от половината от добивания в света кобалт е с произход Конго. Производители на електроника като Apple, Samsung и Sony са пропуснали възможността да отрекат, че добит от деца кобалт в тази област на Конго се вгражда в техни апарати, пише в доклада на Amnesty. Малко по-късно обаче компаниите отрекоха обвиненията.  

„Милиони хора печелят от новите технологии, но не се запитват как те са били произведени", казва експертът на Amnesty Марк Дъмет.

„Най-бляскавите магазини и маркетингът на най-новите технологии са в рязък контраст с децата, които влачат чувалите с камъни, с миньорите с подбити от тежък труд ръце и с трайното увреждане на белите дробове", добавя той. Детският фонд на ООН оценява, че през 2014 г. в мините в южната част на Конго са били заети около 40 хил. малолетни и непълнолетни лица.

За своя доклад Amnesty е интервюирала около 90 работници в малки мини, които често са работили с голи ръце или примитивни инструменти. Според конгоанското правителство в тези мини се произвеждат около 20 на сто от световното производство на кобалт.

Оттам металът според Amnesty преминава през прекупвачи, преди всичко през Congo Dongfang Mining (CDM), дъщерна компания на китайското предприятие Huayou Cobalt. Оттам кобалтът се продава на производителите на батерии. Huayou Cobalt пояснява, че изключва възможността поддоставчиците му да ползват детски труд. При посещението на две мини през 2014 г. не е било установено наличие на детски труд, пояснява китайската фирма.

В своя доклад Amnesty призовава производителите на електроника и автомобили да установят, че в батериите им няма кобалт, който да произхожда от мини, ползващи детски труд. Организацията призовава и за ефективен надзор над по-малките мини от страна на властите на Конго, за да се гарантират минимални стандарти по отношение на правото на труд и мерките за сигурност.

Правителството в Киншаса междувременно отхвърли критиките в доклада, предава Ройтерс. Те са били просто финт на други страни производители на кобалт, за да завладеят пазарен дял, пояснява говорителят на кабинета Ламбер Менде.

Още подобни новини - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: пазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
15
 
! Отговори
bingbeng преди 8 години
Да изпратим българските депутати на кобалтовите мини и ..министри..От състрадание към африканските дечица.Нашите..п...ци са "глобално" милозливи..,а след това при ДАЕШ,за комуникация със Садам..!!
15
0
 
18
 
! Отговори
Чичо Адолф преди 8 години
Конго......... това са маймунета които се размножават на по 10-12 като нашите евро-роми и щом може да прави деца на тая възраст значи може да копа и в кобалтовите мини! КАЗАХ!
14
0
 
18
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
До АналитичноТочно и аз нещо подобно щях да напиша. Както на нас никой друг не ни е виновен за нашите си проблеми, а се възползват от слабостта ни като нация и липсата на обединение, така и в Конго явно хората не се надигат да си търсят правата и се примиряват да имат средновековни условия на труд.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не следва ли критиката да е към правителството на съответната държава, която позволява това?
12
3
 
15
 
! Отговори
Гимназиста преди 8 години
Ми освен да оставим по една батерия пред офисите на производители на електроника, за да им напомним, че трябва да съблюдават за използването на детски труд?
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво общо имат Епъл и Самсунг с работенето на децата в Конго , че ни внушават някаква тяхна вина. Да критикуват правителствата , които карат децата да работят за 1 долар на ден и прибират печалбите от търговията. Не е работа на Епъл да разследва конгуанците по какъв начин добиват суровината.
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе този лицемерен свят,няма насищане.
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата трябва да се трудят за смартфоните си. Това е възпитателна работа и трудово обучение.
8
0
 
30
 
! Отговори
Аналитично преди 8 години
Амнести прави безсмислени констатации, т.е. не може да промени обстоятелствата в Конго. И затова прехвърля вината върху производителите на електроника. Единствено правителството в тази страна може да вземе мерки, но там не считат за ненормално да се полага детски труд, защото това е част от начина им на мислене.
7
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да хванат на меркел имигрантите малко и те да поработят..нали са били в активна възраст за работа...тамън на мините че трябва да сменям телефона скоро ;)
6
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво от това??Да започнем да плачем ли че в Конго работели деца??Ами ако отидете в Китай ??Там МИЛИОНИ деца работят наравно с родителите си БЕЗПЛАТНО!Това е част от днешният свят независимо дали ви харесва или не.На кой му пука.В древността да не би децата да не са работили?Хайде да се спрете малко с тези безмислени теми.Мюсулманите завладяват Европа а тези ми дрънкат за нек'ви печки.......ЛУДОСТ!
5
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за какаовите плантации да не говорим, там отвлечените деца от семействата им работят за паницата попара... за нищо друго.. а големите компании за производството му, се правят на ударени и изкупуват яко.. а ние си похапваме сладко сладко
4
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами кобалта за батериите на самобръсначките, машинките за подстригване, акумулаторните отвертки и хибридните автомобили от къде идва? Що да са виновни само тия с таблетите и смартфоните?
3
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като пушат цигари ще има рак що пушат
2
2
 
17
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
Нищо ново дето се вика.Е и тук под форма на майтап много точно го казва човека:https :/ /*** . youtube . com / watch?v=UVTXFsHYLKAХора много услужливо си затваряме очите за истините които не изнасят :(
1
3
 
35
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Аре 2-та пръста горе, за кака демокрация!