YouTube и Пакистан изчистиха проблемите

Азиатската страна вдигна забраната над видео платформата
19 яну 2016 14:52, Бойчо Попов
1
YouTube и Пакистан изчистиха проблемите
Снимка: pixabay

Пакистан обяви, че вдига вече тригодишната забрана върху YouTube, след като услугата за споделяне на видео, която е собственост на Google, пусна местна версия, която позволява на правителството да изисква премахването на определени материали, които счита за обидни, предава Ройтерс.

Пакистан забрани достъпа до YouTube през септември 2012 г., след като антиислямският филм "Невинността на мюсюлманите” беше качен в сайта. Той предизвика бурни протести в част от големите градове в страната, която има 190 млн. души население.

Описан като аматьорско видео, филмът е продуциран в САЩ от самообявил се за мразещ исляма човек. Той се опитва да осмее пророка Мохамед и се излъчва като трейлър за планиран игрален филм. В арабските страни клипът стана претекст за демонстрации и насилие. По време на нападение срещу американското посолство в Бенгази Крис Стивънс, посланик на САЩ в Либия, както и още трима американци, бяха убити.

При новата версия на YouTube Пакистанският телекомуникационен орган (PTA) може да поиска получаването на достъп до обиден материал и да пожелае блокирането му, обяви в изявление Министерството на информационните технологии и телекомуникациите. 

“По препоръката на PTA правителството на Пакистан позволи достъпа до наскоро пуснатата местна версия на YouTube за интернет потребителите в Пакистан”, заяви министерството.

Правителството може да поиска Google да блокира достъпа до обиден материал, достъпен до потребителите в страната, а според министерството Google и YouTube ще “ограничават достъпа”.

Google заяви, че няма автоматично да премахва материалите, без да ги преглежда, а процесът на проверка ще е същият, както при другите местни версии на услугата. Правителствените заявки за премахване на съдържание ще бъдат публично обявявани, допълва компанията.

Преди време и Washington Post цитира юристи, които гледат на интернет компаниите като на глобални рефери в областта на свободата на изразяване. Те трябва да вземат решения по сложни въпроси, които преди са били изцяло в юрисдикцията на съдилищата и понякога са решавани по силата на международни споразумения. "Виждате ли, тук Google има повече власт отколкото правителствата на Египет или на САЩ", казва Тим Ву от Колумбийския университет. "Свободата на словото днес до голяма степен е свързана не с правителства, а с частни компании“. 

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Искам да попитам булсатком в англия с едно око гледат 4 тв тука милите за едно око четворка било трябвало да е интересно ми е вие как си го обеснявате