Спряната Uber търси 40-50 инженери за София

Компанията иска да разшири центъра си за разработка на софтуер
20 яну 2016 10:52, Бойчо Попов
30
Спряната Uber търси 40-50 инженери за София
Снимка: Ройтерс

Uber има нужда да назначи поне 40-50 инженери в София през 2016 г. Това заяви в блиц интервю за Investor.bg генералният мениджър на компанията за България Димитър Радуков.

"Ако намерим повече подходящи кандидати обаче, броят им ще се увеличи. Единственото ограничение е свързано с това колко бързо ще намерим подходящите хора", поясни Радуков.

Във вторник компанията обяви, че стартира кампания за набиране на софтуерни инженери за разширяване на своя център за разработка на софтуер, базиран в София. Инженерният център, отворил врати през 2015 г., е един от шестте центъра на Uber в света, които предоставят и създават дигитални услуги, използвани в над 360 града в 66 държави.

"Uber има инженерни центрове в САЩ, България, Холандия, Индия, Дания и Литва и наш приоритет в момента е да разширим този в София. Той е от глобално стратегическо значение заради качеството на ИТ инженерите у нас и това е причината да не търсим хора само от София. Освен билборд кампанията, стартирахме и специален сайт, чиято цел е да достигнем до максимален брой потенциални кандидати", обясни Радуков.

В момента компанията има 25 служители, а няколко от кандидатите са на етап финални интервюта за назначаване. По думите на Радуков българското поделение се разширява бързо и това е причината да се стартира кампанията по набиране на ИТ инженери.

"Винаги има силна конкуренция за най-добрите инженери не само в София, но и в Сан Франциско и във всеки друг град по света с развита ИТ индустрия. Вярваме, че можем да привлечем най-добрите хора, тъй като предлагаме възможност за работа по върхови технологии и услуги, както и възнаграждение, което е над средното за ИТ сектора", каза още мениджърът.

Uber вече инвестира в София, като отвори инженерния си център през 2015 г. "Това е разширение на нашата инвестиция и ще зависи от това колко хора можем да наемем", коментира още Радуков.

Технологичният стартъп навлезе с услугата си UberХ в България на 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяват контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване.
 
Припомняме, че в края на септември 2015 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики". 
 
ВАС се произнесе само процедурно относно незабавното изпълнение на решението на КЗК без да се произнася по съществото на спора. Съдът не е потвърдил, че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики".
 
Предстои ВАС да разгледа по същество жалбата на Uber срещу решението на КЗК. С други думи, ВАС все още не се е произнесъл дали Uber нарушава законите, или не. 
 
На 5 октомври Радуков обяви, че услугата Uber Х е спряна временно в София.  Компанията имаше около 40 хил. потребители. 
 
В средата на ноември в студиото на Bloomberg TVBulgaria генералният мениджър на Uber за България заяви, че решението на КЗК за забрана на операциите на Uber в България нарушава европейската директива за електронни услуги, както и член 56 от договора за ЕС, който не позволява на една държава да ограничава услуги, които се предоставят от фирма от друга държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Димитър Радуков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бъркайте услугата - проблемите с месната регулация с Engineering центъра. Това са две различни дружества и нямат общо едно с друго.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 22Доста хора го ползват в Мюнхен. Добре, че не си ти критерия за качество.
19
0
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 8 години
До Анонимен 22В Мюнхен го ползвах онзи ден. Има го. Пробвай, тогава го мрази.
18
2
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Не те ли радва мисълта, че 50 супер квалифицирани българи ще останат в родината си и ще взимат нормални заплати?-----------Като сложа от на масата това, че компанията всячески се опитваше да заобиколи местните регулации си задавам въпросът, дали тези 50 специалисти отиват на подходящо място? Тях как ли ще ги "заобикалят"?
17
2
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
А подозирам че ти си потен таксиджия който го е страх от конкуренция. Просто се изкъпи и си измии колата, и ще има клиенти и за теб.----------Аз пък колкото пъти съм се возил в такси не съм попадал на *** кола или вонящ таскиджия? Къде ги намирате тези таксита?
16
3
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Ако искаш вечер след работа да изкараш пари - палиш си колата и возиш хора из града (шофьор ставаш).----------Аз искам вечер след работа да извадя една сергия пред блока и да пека кебабчета, ей така да изкарам някой лев отгоре. К'во ше кажеш?
15
2
 
3
 
! Отговори
грешка преди 8 години
абе те търсят телефонистки бе ......ама наште джурналя са разбрали IT спецялисти ..ХЕ ХА ХА ХА
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в германия мюнхен съм ...това нещо УЕБЕР не го знам и не знам някой да го ползва !заначи най ероятно не е разрешено !
13
9
 
3
 
! Отговори
хехе преди 8 години
IT компаний...само това се инжестира у нас в България ....защото изисква 0 капиталови вложения ...лесно се ликвидира такав компания .....превръщаме се в индия на европа ..освен за програмисти за друго не ни ползват
12
8
 
14
 
! Отговори
13 преди 8 години
До до 13Е живея в Чехия и ползвам ежедневно. За Коледа бях в Германия и си ползвах и там. Миналата година бях 2 пъти в Индия - и там си ползвах... Незнам от къде си взимаш фактите. И не работя за Убер, просто съм доволен клиент. А подозирам че ти си потен таксиджия който го е страх от конкуренция. Просто се изкъпи и си измии колата, и ще има клиенти и за теб.
11
0
 
10
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
До 17:"Какво да коментирам по същество? Какво значение има че наемат инженери, след като от съда забранят напълно дейността на компанията в България?"Забраняват превозването на пътници, не забраняват наемането на инженери и разработването на софтуер.Не те ли радва мисълта, че 50 супер квалифицирани българи ще останат в родината си и ще взимат нормални заплати?
10
0
 
5
 
! Отговори
Т. преди 8 години
Новината е, че Убер ще назначи 40-50 инженери за София. На Убер не й е забранено да наема инженери, така че какъв е проблемът в случая? Коментирате по същество, а не за това къде били забранени и къде не.
9
2
 
8
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Самата услуга "Юбер" в случая няма абсолютно никакво значение. Важното е, че още 40-50 високо-квалифицирани специалисти ще имат възможност да се развиват и да взимат нормална европейска заплата. Това е важното.
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убер е супер. И не е спрян никъде в Европа както се опитват да ви заблудят. Има си го и в Германия, Чехия, Англия, Швеция... Услугата е супер удобна и за пътуващи и за шофьори. Ако искаш вечер след работа да изкараш пари - палиш си колата и возиш хора из града (шофьор ставаш). Ако не искаш старо и мръсно такси, което няма да ти върне дребни - викаш си Убер и идва нова, чиста, лична кола и си ти взима до стотинката, бакшиш няма как да оставиш и да искаш. Това е моето мнение след над 100 пътувания
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, в крайна работи ли uber или не
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8: Повечето програмисти сме работели с чужденци, така че спокойно имаме представа. В повечето случай има по 2-3 звезди, но всичко останало е леш, по цял ден им оправяме кода на подобни скъпи и бавни.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох и тези са се самозаблудили - в България читави програмисти вече почти няма и конкуренцията за тях е толкова голяма, че не си струва. По добре скъп и малко по-бавен германец , но с превъзходно качество на изходния продукт, от умен и бърз българин, дето и акъл ще ти дава през цялото време... Съжалявам за негативното мнение, но българите имат нужда да излязат навън да се научат да работят, както се очаква, не както те си мислят , че трябва. То се случва, но не се връщат после.....
4
0
 
6
 
! Отговори
брей преди 8 години
Не ми е мнг ясна ситуацията и проблематиката с uber, и все пак... как се регулират фейсбук групите, другите социални мрежи и т.н, в които също се организрат подобни нелегални пътувания? :)))
3
0
 
13
 
! Отговори
Ицо преди 8 години
ползвах услугата на убер 10-тина пъти и си бях доста доволен. Най ми харесва че ако сметката е 3 лв и 43 стотинки, плащам 3 лева и 43 стотинки, а не 5 лева... И не в края на работния ден - нямам да ти върна от 10 лева ...
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бегайте далече от убер. мнооого далече...