Тайванци хвърлиха окото на Sharp

Foxconn дава над $5 млрд. за японската фирма
21 яну 2016 13:30, Бойчо Попов
7
Тайванци хвърлиха окото на Sharp
Снимка: Ройтерс

Foxconn, тайванската компания, която сглобява по-голямата част от телефоните на Apple, е предложила близо 625 млрд. йени (5,3 млрд. долара), за да придобие изправения пред редица проблеми японски производител на електроника Sharp, съобщава Wall Street Journal.

Sharp, която многократно е спасявана от страна на банките, е готова да разгледа конкурентната оферта на Innovation Network Corp of Japan (INCJ), държавно подкрепян инвестиционен фонд. Източник, запознат със случая, твърди, че фондът е предложил около 300 млрд. йени - сума, за която по-рано писа вестник Nikkei. Не е ясно дали офертата на INCJ ще изисква отстъпки от основните кредитори на Sharp.

Представители на японските власти изразиха загрижеността си относно оставянето на Sharp под контрола на чуждестранни фирми, позовавайки се на технологията ѝ в сферата на дисплеите. Innovation Network Corp. of Japan вече притежава контролния пакет акции в Japan Display, друг голям производител на дисплеи.

Властите посочват, че ноу-хауто на двете фирми в следващото поколение технология за панели и масовото им производство е голямо.Hidden Field

“Японските технологии са водещи за тези в останалите части на света и ние бихме желали да ги направим още по-конкурентни”, коментира министърът на промишлеността Мото Хаяши.

Foxconn, чието официално наименование е Hon Hai Precision Industry, предлага повече пари за Sharp и желание да поеме всичките ѝ дългове, посочват източници, запознати с офертата. Тези условия имат за цел да убедят кредиторите на Sharp да вземат решение въз основа на икономическите аспекти на сделката, а не по политически съображения, допълва източникът.

Sharp е изправена пред краен срок за погасяване на заеми в размер на 510 млрд. йени през март според Standard & Poor’s. Компанията заяви, че основните ѝ кредитори са банковите подразделения на Mitsubishi UFJ Financial Group и Mizuho Financial Group. Sharp дължи общо на двете между 500 и 600 млрд. йени, посочват източници, запознати с въпроса.

От своя страна Foxconn не планира да смени топ мениджмънта на Sharp, коментират други източници. Тази стъпка има за цел да успокои японските служители, които са притеснени от евентуалното чуждестранно поглъщане. Надеждите са, че Sharp и нейните кредитори ще вземат решение до 4 февруари, когато Sharp трябва да обяви своите финансови резултати за последното тримесечие.

Представители на Foxconn, Sharp и INCJ отказват да коментират въпроса.

Още технологични новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
НАЙ КРАСИВИТЕ ЖЕНИ СА ОТ ТАЙВАН И КОРЕЯ!!! ФАКТ!!!
2
1
 
11
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
ДО 2:КВО ДОКЪДЕ СА СТИГНАЛИ? СТИГНАХА ДО ТАМ ЧЕ ТАЙВАН РАБОТЯТ И ИКОНОМИКАТА ИМ Е В Г20!!!! МНОГО ЕТНИЧЕСКИ ЧИСТ ОСТРОВ С 99% КИТАЙЦИ И ГОЛЕМИ КРАСАВИЦИ!!!! ТАЙВАН И КОРЕЯ СА ПРИМЕР ЗА ХОМОГЕННО ОБЩЕСТВО!!!! ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДА ВЗИМАТ ПРИМЕР ОТ ТЯХ
1
7
 
2
 
! Отговори
TRAKIEC_ORIGINAL преди 8 години
САМО ТАЙВАН!!! НАЙ ХУБАВИТЕ ЖЕНИ СА ОТ ТАЙВАН!!!! ИДЕТЕ В ТАЙПЕ ДА ВИДИТЕ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА