Google e спечелила от Android $22 млрд.

Плаща сериозна сума на Apple, за да държи търсачката си в iPhone
22 яну 2016 11:44, Бойчо Попов
12
Google e спечелила от Android $22 млрд.
Снимка: Ройтерс

 Мобилната операционна система Android на Google Inc. е генерирала приходи от 31 млрд. долара и печалба в размер на 22 млрд. долара, е заявил в съда адвокат на Oracle Corp., разкривайки факти, за които Google твърди, че не бива да са публично достояние, предава Bloomberg.

Анализът на иначе пазената в строга тайна финансова информация е разкрит на 14 януари от адвокат на Oracle по дело, в което производителят на бази данни обвинява Google в използване на неговия Java софтуер, без да плаща за това, за да се развива Android. От Google са заявили според съдебните документи, че адвокатът базира изказването си на информация, извлечена от поверителни вътрешни финансови документи.

„Изглежда, че тук има извънредна величина на комерсиалност", казва адвокатът на Oracle Анет Хърст пред федерален съдия, докато обсъждат приходите и печалбата на Android, които никога досега не са публично оповестявани.

Android, чието начало бе поставено през 2008 г., носи пари за Google по два начина: чрез реклами, предоставени от Google и показвани на телефони с Android, както и чрез приходите, които Google получава от магазина си за мобилни приложения Google Play.

Освен това Хърст обяви, че само през 2014 г. Google е платил на Apple 1 млрд. долара, за да запази полето за търсене на интернет гиганта в мобилната операционна система iOS.
Google е призовала федерален съдия в Сан Франциско на 20 януари да редактира и заличи някои части от публикуваната стенограма от изслушването през миналата седмица, след като адвокатът на Oracle е разкрил „по неподходящ начин изключително чувствителна информация" от документи, които са били маркирани като „достъпни само за адвокати".

„Google не предоставя публично данни за приходите и печалбата на Android - отделно от общия бизнес на Google", заяви компанията по отношение на делото. „Това не е публична финансова информация и е много чувствителна, като публичното оповестяване би могло да има значително отрицателно въздействие върху бизнеса на Google".
Петгодишната конфронтация между Google и Oracle се завърна при американския окръжен съдия Уилям Алсъп в Сан Франциско, след като по-ранно се озова и във Върховния съд на САЩ, където Google загуби опита си да доведе делото до провал. Сега искът на Oracle може да мине сумата от 1 милиард долара, тъй като компанията разшири своите претенции за покриване на по-новите версии на Android.

Според Bloomberg стенограмата е „изчезнала безследно" от онлайн архива на съда, като никъде не е обявено, че той е одобрил жалбата на интернет гиганта за поверителност.

Операционната система Android е най-разпространената в световен мащаб платформа за смартфони. Oracle заведе делото срещу Google през 2010 г., твърдейки, че компанията неправомерно е включила части от Java в Android. Компанията търси обезщетение в размер на 1 млрд. долара.

Делото се следи внимателно в Силициевата долина. При едно от заседанията през 2012 година в съдебната зала дадоха показания изпълнителните директори на Oracle Лари Елисън и на Google Лари Пейдж, а правният проблем e ключ към начина, по който технологичните компании защитават интелектуалната си собственост.

Залогът е голям и за двете страни - ако Oracle загубят, техният контрол върху програмния език Java ще бъде сериозно разклатен. Ако обаче загуби Google, корпорацията ще трябва да плати огромни финансови обезщетения на Oracle за всеки продаден смартфон, който работи с Android. Google, разбира се, твърди, че е уверена в победата си, но така или иначе ще бъде принудена да разкрие редица данни, които се надяваше да запази в тайна.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Искам да попитам кои измисли тая глупост чинчове пък и тв да се гледа и тия *** се сменят всяка година китаиски смрадове булсатком е време да ги махне ко искат да спечелят не знам за какво е необходимо *** няма смисъл
8
2
 
1
 
! Отговори
Striker преди 8 години
Giggle беше нещо през 2006-2010-та. Освен търсачката им от време на време друго не ползвам от тях. Еле пък Хандроида...Много ясно, че ще плащат на Апл за търсачка.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идеята е открадната от Апъл и превърната с минимални усилия в някаква супер бъгирана по-мия наречена АндроИД-ИОТ. Онези които го полват са големи мазохисти.
6
2
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
А не коиgo малоумия ползват boongagam интересно мие чиие това творение нека да позная *** краи няма а семержиев тиси наи близко значи че от теб е проблема такива като теб разбиват имеили щото знаят
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България не можеш да си купиш телефон с друга OS или Гоогле или Ейпъл..
4
6
 
7
 
! Отговори
от Ав$тралия, Сидни преди 8 години
НЯМА как да не е опън сорс защото Гугал НЕ са направили нищо, просто са зели ЛИНУКС и са го портнали и са го нарекли Андроид. Андроида е Линукс. И от там идва изискването към лиценза да е с отворен код.Windows не наследява Линуск лицензи и затова всичко е затворено.Гугал също се усетиха да предложат затворени пространста и пуснаха NDK което е ц++ и се ползва най вече за секюрити функционлности. Всъщност това е едно g+ и gcc такова каквото идва с Линукса го наследява и АндроидаДовиждане!
3
10
 
8
 
! Отговори
хммм преди 8 години
Напълно съм отвратен от гугъл и андроид. Направо се оляха...а ги предпочитах пред Айфон. От всякъде ти изкачат глупостите им, когато не ти трябват. Без на никой да му трябва работят сума програми във фонов режим, изпращат информация може би. Четириядрен процесор на 2.50 буквално ще разтопи тела в ръцете ми. Представете си колко инфо се преработва без да знаем. Телефона забива, рестартира се и се пълни с малуеър. Първите устройства с андроид вървяха добре, сега можеш да си изпържеш яйце на него.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички сме гледали филми как мегакорпорации управляват света произвеждайки оръжие и други опасни неща. То пък какво се случва. Кой да предположи че това ще е една интернет търсачка ама ей на сателити в космоса изведоха. Във всичко вече имат пръст.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С този опън сорс от Гугъл прецакаха целият Атдроид. Всеки производител на смартфони си добавя каквото му скимне и това понякога води до бъгове