Папата: Интернет е дар Божи, ако се използва мъдро!

Според Франциск чатовете и съобщенията са напълно хуманни
22
Папата: Интернет е дар Божи, ако се използва мъдро!
Снимка: Reuters, архив

Папа Франциск, който призна, че е скаран с технологиите, заяви днес, че интернет, социалните мрежи и текстовите съобщения са Божи дар, ако бъдат използвани мъдро, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Имейлите, текстовите съобщения, социалните мрежи и чатовете могат да бъдат напълно хуманни форми на комуникация", казва папата в посланието си за римокатолическия Световен ден на комуникациите.

"Не технологията определя дали комуникацията е автентична или не, а човешкото сърце и способността ни да използваме мъдро средствата, които имаме на разположение", казва папата.

Миналата година 79-годишният папа призна притеснено пред едно момиченце, че не знае как да използва компютрите и като цяло е скаран с технологиите. Той изрази мнение, че на семейната вечеря не бива да има смартфони и в детските стаи не бива да има компютри.

Дали по божие провидение или по човешко съвпадение, посланието на Франциск бе публикувано точно когато той разговаряше с шефа на компанията "Епъл" (Apple) Тим Кук, отбелязва Ройтерс.

В посланието папата заема по-помирителна позиция към модерните технологии, отколкото в миналото, заявявайки, че "интернет може да бъде използван за изграждане на здраво и отворено за споделяне общество".

"Социалните мрежи могат да улеснят връзките между хората и да съдействат на доброто в обществото, но могат и да доведат до по-голяма поляризация и разделение между отделните хора и групи". Модерните технологии са дар Божи, изискващ голяма отговорност, добавя Светият отец.

Той отправя призив към политиците и хората, оформящи общественото мнение, да обмислят какво и как говорят и да се вдъхновяват от милосърдието. Те не бива да използват другите, за да разпалват недоверие, страх и омраза с думите си.

"Вместо това е необходима смелост за водене на хората към помирение. Точно тази позитивна и креативна смелост предлага истински решения на стари конфликти, както и възможност за постигане на траен мир", заявява папата в посланието, цитирано от Асошиейтед прес.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
до 13-ти преди 2 години
Основоположниците на Интернет са работели в ЦЕРН и не са американци!
13
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 2 години
Така е вчера пуснах едно за един дето подиграва и унижава но явно е останало без резултат тия докога горе ще ги търпят боико е време да ги застъпи сериозно из малките градове като ловеч такива много
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доказателство че не е "божие дело" е това, че "света го ***" не е дал и една стотинка за изобретяването му.
11
1
 
1
 
! Отговори
г преди 2 години
Пътят на християнството ще е различен от Църквата ,която окончателно се превърна в обществено чистилище на държавата.Бог ще намери начини да помогне на хората.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че в развития християнски свят църквата е отделена от държавата, иначе досега щяхме да живеем в средновековието с всичките му цивилизационни "екстри".
9
2
 
2
 
! Отговори
666 преди 2 години
някой има ли обяснение - защо въртящите се точки в стартовият екран са именно 6 наброй... що не са 5, щ не са 7 , именно 6 ? Случайно ли тево, как мислите?
8
4
 
4
 
! Отговори
666 преди 2 години
Попе, интернет е творение на "дявола", а ако ти казваш, че е "божие", значи ли, че считаш "дявола" за "бог"?
Вече няма скрито-покрито: я обърни внимание, на стартовият екран на УИН 10... виждаж ли там едно "змийче", състоящо се от 6 точки, да се върти в кръг... и загледай се тия 6 точки, т.е. това "змийче" каква фигура описва при въртенето си? сети ли се ... описва числото 6 , т.е. много шестици..... 666 ... 666 ....

Отворете си очите, хора!
7
5
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Интернет не е дар божий, а дар американски.
6
3
 
4
 
! Отговори
ЧОРБА преди 2 години
А бре дядка,чезвай не ми давай наклон кое е правилно и кое не!Дефлорацията между мъже не е правилно,но се практикува от "вашите".Религията е за *** живеещи в 13 век.Чезвай дъртак.
5
0
 
0
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 2 години
Абе от ЦК-то скоро ще пуснат и изкуствения интелект да пише по форумите за да засенчва даровете божие!
4
0
 
6
 
! Отговори
ААААА преди 2 години
ТАКА Е ПАПА АЗ НА СТАРИ ГОДИНИ ТАКА СЕ ПРИСТРАСТИХ КЪМ ТОЯ САНДЪК ТА КИКИРИЗЯ БУКВИТЕ ДЕ ВИЖДАМ ДЕ НЕ ПОНЯКОГА С ГРЕШКИ ,НО МЛАДИТЕ ДА МЕ ПРОЩАВАТ..ЕДНО ВРЕМЕ НЯМАШЕ ТАКИВА НЕЩА СЕГА СЕ РАДВАМ КАТО ДЕЦАТА.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На фона на предишните тоя. Си е направо пич.
2
2
 
7
 
! Отговори
Един преди 2 години
Най-коравият папа към този момент! Като анимационен герой е :)
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя човек е истински реформатор, който с делата си показва как да живеем мъдро. Замени папския апартамент с малка стая, отказа готвач и сам си приготвя храната, миналата година на Великден изми краката на 12 затворника и т.н......