Yahoo се противи яростно на продажбата си

Интернет ветеранът е отказал вече няколко предложения
Обновена: 22 яну 2016 14:49 | 22 яну 2016 14:44, Бойчо Попов
2
Yahoo се противи яростно на продажбата си
Снимка: Ройтерс

Yahoo ще реши какви да бъдат следващите ѝ стратегически стъпки, след като обяви финансовите си резултати на 2 февруари, твърдят източници, запознати със случая. Същевременно компанията продължава да разглежда предложенията от инвеститорите за продажбата на своя основен интернет бизнес, предава Ройтерс.

Yahoo възнамерява да прецени реакцията на акционерите, след като представи своята стратегия за бъдещето по време на представянето на резултатите си, посочва един от източниците.

Този месец Yahoo отхвърли офертите на няколко потенциални купувачи на активите на основния ѝ интернет бизнес, в това число на няколко фондове за дялово участие, твърдят и тримата източници. Те отказват да разкрият самоличността си, защото информацията е поверителна. Yahoo отказва да коментира случая.

През декември Yahoo заяви, че ще отдели своя основен интернет бизнес – ход, който може да отнеме най-малко година. 

Но инвеститорите настояват за продажбата на този бизнес, който включва търсачката и показването на реклами в нейните новинарски, спортни сайтове и имейл услугата ѝ, опасявайки се, че той може да загуби още по-голяма част от стойността си. Причината за това е конкуренцията от страна на Google и Facebook.

Съпротивата на Yahoo към окончателната продажба доведе до сблъсък с инвеститора Starboard Value, който по-рано този месец отново настоя компанията да продаде своя основен бизнес.

Главният изпълнителен директор на Verizon Communications Фран Шамо отказа да коментира дали телекомуникационната компания обмисля придобиването на основните активи на Yahoo.

"Не можем да говорим за нещо, което не се продава. Ще изчакаме да видим и след като стане ясно ще решим", коментира той в интервю.

През декември Yahoo се отказа от плана си за отделяне на своя дял в Alibaba Group Holding и обяви, че вместо това ще отдели други активи, включително дела си в Yahoo Japan, в нова компания.

Същевременно за Yahoo може да се окаже трудно да избягва продажбата дълго време, тъй като инвеститори, в това число и Starboard, настояват все по-агресивно за този ход. Други инвеститори, като Canyon Capital Advisors и Mason Capital, също искат Yahoo да продаде основния си интернет бизнес.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари