Задават ли се тежки времена за Apple?

Компанията прогнозира първия си спад от десетилетие
27 яну 2016 11:25, Елена Кирилова
13
Задават ли се тежки времена за Apple?
Снимка: www.pixabay.com

Американският технологичен концерн Apple прогнозира спад на продажбите за първи път от повече от десетилетие, което доказва, че пазарът на смартфони става все по-наситен, а експанзията в Китай вече не е достатъчна, за да гарантира безпрецендния ръст на компанията, пише Bloomberg.

Приходите за първото тримесечие на тази година ще са между 50 и 53 млрд. долара, прогнозира Apple. Това е първият спад за тримесечие от 2003 г. насам и е под очакванията на анализаторите за сума от 55,5 млрд. долара.

Новините са за периода след коледните празници. Общите продажби и тези на iPhone по Коледа не успяха да изпълнят очакванията на анализаторите. Това доведе до притеснения дали Apple не е достигнала лимита на растежа на iPhone.

Въпреки че остава печеливша компания, Apple вече не печели особено от бързото навлизане на смартфоните по света. Тя отчете рекордните 18,4 млрд. долара нетна печалба и печалби в размер на 75,9 млрд. долара през тримесечието, което приключи през декември. Нейният конкурент Samsung Electronics също отчете по-слаби резултати от очакваното.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук разшири бизнеса на компанията в Китай и пусна нови услуги и продукти, като Apple Watch, за да помогне за експанзията, но зависимостта на технологичния гигант от iPhone я прави уязвима към всякакви промени в търсенето.

Същевременно и другите продуктови линии на Apple бележат спад.

Продажбите на iPad продължават да се свиват, достигайки 16,1 млн. таблета по време на празничното тримесечие. Анализаторите прогнозираха 17,3 млн. Продажбите на Mac спаднаха до 5,31 млн. бройки, в сравнение с прогнозираните 5,8 млн. Тези на iPhone нараснаха до 74,8 млн., макар че средната оценка на анализаторите беше за 75 млн.

Акциите на Apple потънаха с 2,2% по време на следборсовата търговия, след обявяването на отчета. По време на търговията в Ню Йорк във вторник те записаха ръст от по-малко от 1% до 99,99 долара.

Лука Маестри, главният финансов директор на Apple, заяви, че компанията усеща ефекта от “много трудната” икономическа среда по света. Apple е свидетел на икономическите проблеми на Китай, особено в Хонконг. По думите на Маестри се наблюдава забавяне и в Бразилия, Канада, Япония и Русия.

“Има много икономики в света, които са в рецесия”, коментира той.

Apple заяви, че е била засегната и от силния долар спрямо чуждестранните валути, което е намалило приходите ѝ. Това, което беше еквивалентно на 100 долара от продажби през четвъртото тримесечие на 2014 г., днес се равнява на едва 85 долара заради валутните колебания, разкри компанията. 

Останалата част от статията можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: iPhoneappleMaciPad
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еййй винаги хейтъри. Има андроидски телефони и по-скъпи от айфон. Но... При андроида цената бързо пада
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
никой не ви кара да си купувате епъл или самсунг. Това си е въпрос на лична прецента. Не разбирам смисъла на това цялото джавкане ?!?
6
2
 
2
 
! Отговори
сашо преди 8 години
време е вече да пуснат айфонче с някаква иновативна технология ноято да ги върне на на правия път
5
3
 
13
 
! Отговори
Чикън преди 8 години
до 7хайде да не обиждашединственото различно нещо на iOS е това, че употребява рам-а по умно. останалото са части от други производители - най-вече самсунгдругото е маркетинг
4
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четейки първите коментари, стигам до извода какво покъртително просто племе е българинът. Първо, това устройство не е за хора със заплати от рода на 1500лв.. Това устройсто не е само хардуер с надценка. Тук се плаща и за iOS. Това е устройство, което с 3-4 пъти по-слаб хардуер има по-добра производителност от флагманите при Андроид устройствата. Въпреки че имам Galaxy S6 Edge +, смея да твърдя, че откъм бързодействие iPhone 6s е много много напред (във всяко ревю може да се види това).
3
11
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Над 18 мил. печалба, ами свалете им цената до реалната спечелете по-малко и няма да ревете,,че имате тежки времена, и аз имам тежко време и не мога да си го купя.
2
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не се плашат, Айзомбитата са вечни.
1
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе ,ще тегла кредит да си вземам парче пластмаса дето им струва 100 долара,а тук се продава за 2 бона,айсиктир !