Apple вече не е най-скъпата компания в света

Измести я Alphabet – компанията майка на Google
2 фев 2016 14:44, Бойчо Попов
14
Apple вече не е най-скъпата компания в света
снимка: Ройтерс

 Благодарение на изненадващо силен ръст на печалбата Alphabet Inc - холдингът, който включва Google, стана най-скъпата борсово котирана компания в света, изпреварвайки производителя на iPhone Apple.

В нормалната сесия в понеделник акциите скочиха с 1,2 на сто до 770,77 долара за брой, давайки пазарна капитализация от 523,1 млрд. долара, спрямо 534,7 млрд. долара за Apple.  

След публикуването на отчетите за четвъртото тримесечие акциите на Alphabet след приключването на търговията скочиха с 6%. Така пазарната капитализация на Alphabet се увеличи до 554 млрд. долара, а Apple е оценяван на 534,7 млрд. долара. Официално Alphabet ще изпревари конкурента си при откриването на борсовата сесия днес.

Двете компании, чиито централи в Силициевата долина са отдалечени само на 10 километра една от друга, работеха навремето съвместно над развитието на смартфони. Така например тогавашният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид бе в Борда на директорите на Apple. Този алианс обаче се превърна с годините в горчива конкуренция, когато през 2008 г. Google представи своята мобилна операционна система Android и стана конкурент на Apple.

Междувременно потребителите на смартфони и таблети стават все по-важни: изненадващо високата печалба от 4,9 милиарда долара през четвъртото тримесечие Alphabet отдава, наред с други неща, на повече търсения в Google, идващи от мобилни устройства, където също са нараснали и продажбите на реклами. Видео платформата YouTube също допринася за значително увеличаване на печалбата. И приходите от продажбите на групата също са нараснали силно, като те се увеличават с почти 18% до 21,3 милиарда долара.

Резултатите, за първи път във формата на новата структура, която отделя главните операции на търсене и реклама от другите по-рискови инвестиции, показват, че приходите, с изключение на продажбите на партньорите, нарастват с 19% до 17,3 милиарда долара. Това надвиши средната прогноза на анализаторите за 16,9 милиарда долара според данни, събрани от Bloomberg. Печалбата преди някои специални ефекти възлиза на 8,67 долара на акция, което също побеждава прогнозата за 8,08 долара за акция.

Google, която инвестира в изкуствен интелект, самостоятелно движещи се коли и здравни технологии, промени своето име и структура през миналата година, за да даде на инвеститорите по-ясен поглед над изпълнението на своя уеб бизнес и парите, които главният изпълнителен директор Лари Пейдж инвестира в нови проекти. Здравословното състояние на основната дейност и инвеститорското доверие в способността на компанията да прави нововъведения в нови области, помогна за над двукратното увеличаване на цената на акциите през последните три години, извеждайки Alphabet в полето за изпреварване на Apple Inc. като най-ценната компания в света.

„Всичко работи в тяхна полза в момента", каза Джеймс Чакмак, анализатор в Monness Crespi Hardt & Co. „Техният опит в търсенето е много по-оптимизиран към мобилни устройства, отколкото беше, така че това ще насърчи бизнеса“.

Цифрите бяха очаквани с особено напрежение, тъй като това е първият годишен доклад под новата структура. Рекламните приходи на основния бизнес, който е в рамките на дъщерното дружество Googlе, което освен едноименната търсачка разработва и мейл услугата Gmail и видео платформата Youtube и мобилната операционна система Android, скачат на годишна база със 17 на сто до 19,08 милиарда долара.

Групата изненадващо обяви преминаването към Alphabet Holding през август и приключи преструктурирането в началото на октомври. Чрез новото осчетоводяване за първи път сега е видимо как компанията се представя в перспективни области на бизнеса, които оперират под „Other Bets" (други залози). Те включват самоходни коли или балони, които дават възможност на хората да получат интернет дори в отдалечени райони на връзка. През миналата година тези експерименти правят приходи от само 448 милиона долара. Оперативната загуба в тази дивизия се увеличава през годината до 3,57 милиарда долара. Само през четвъртото тримесечие тя възлиза на 1,2 милиарда долара.

Анализаторите все пак се успокоиха. „Докато основната дейност с нарастващи продажби се развива добре, те могат да инвестират спокойно в тези области", каза Роналд Джоси от инвестиционната банка JMP Securities.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
Да произведеш една кола например с изисква далеч повече ресурси - човешки, интелектуални, природни, а VW примерно е доста по-евтино оценена от тези измислени "гиганти". Това, че не можете да мислите мащабно и сте ограничени в консуматорската си логика, обучени като бройлери си е ваш проблем. Аз ви казвам, че в близко бъдеще този ИТ балон ще се пукне.
11
0
 
0
 
! Отговори
Sando преди 8 години
Bqh ubeden che tova shte stane nqkoi den, vse pak apple sa dosta zavisimi ot iphone I iwatch, a alfabet iskat da promenqt sveta I go pravqt.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВеселинТака е, и софтуера за руските самолети е виртуален и не съществува. Само чугуна е реален и водката, другото е пропаганда.
9
2
 
1
 
! Отговори
Vazelin преди 8 години
Veselincho, ti si niamash hal haber it firmi i producti pich trugnal da govorish. I masazistite niamat producti po tvoiata logica... services pich! Uslugi! iPhona ne e product? Za teb samo moskvicha li e product? Iavno...
8
0
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
"...Minecraft се продаде за $2.6 млрд., а WhatsApp за около $19 млрд. Това са безумни суми за нищо. Ето защо интернет и капитализмът толкова се обичат един друг."
7
0
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
...но реално налага капиталистически дневен ред.Погледнете най-големите компании в света - всички те са в Интернет. Вижте какво продават те: нищо. Facebook нямат продукт. Airbnb, най-голямата хотелска верига в света, няма хотели. Uber, най-голямата такси компания в света, няма таксита.Броят служители в тези компании е по-малък от всякога и печалбите на свой ред са по-големи. Apple и Google надминават петролните компании по печалби.
6
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
ИТ балона скоро ще се пукне , защото това не са реални пари и тези компании нямат реален продукт. Ще цитирам част от интервюто със създателя на thepiratebay Петре Сунде:"Причината реалният свят да е голямата цел за мен е, че интернет имитира реалния свят. Опитваме се да пресъздадем това капиталистическо общество, което имаме, върху интернет. Така че интернет основно разпалва капиталистическия огън, като донякъде се преструва, че е нещо, което ще свърже целия свят,...
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Тази фирма майка е създадена от Гугъл, специално за да е такава. Просто за да може марката "Гугъл" да не се използва за сериозни маркетингови разговори, и да си остане по-игриво нещо. Иначе собствениците и създатели на Алфабет (фирмата майка) са същите собственици и създатели на Гугъл.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Амо Гугъл са по-големи от цялата руска борса с всичките им компании взети заедно
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Google има фирма майка? Интересно. Не знаех.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименБратушките с тяхната газ са толкова голи и гладни и бедни че само тези двете компанийки за джиесемчета и Интернет търсачки имат повече пари от целия руски брутен вътрешен продукт, русия ако не е с газта си да рекетира Европа автоматично ще е държава от третия свят
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а братушките прилагат изкуствен интелект, като разработват първата си автоматична скоростна кутия за лада