Micorosft купува компания за изкуствен интелект

Става дума за британската фирма Swiftkey, която прави спецклавиатури
3 фев 2016 20:41, Елена Кирилова
8
Micorosft купува компания за изкуствен интелект
Снимка: архив Ройтерс

Microsoft плаща около 250 млн. долара за придобиването на базираната в Лондон компания Swiftkey, която произвежда клавиатура, работеща с изкуствен интелект, инсталирана на стотици милиони смартфони, пише Financial Times, позовавайки се на източници, запознати със сделката.

Джон Рейнолдс и Бен Медлок, които основаха компанията през 2008 г., ще получат по 30 млн. долара от придобиването, което се очаква да бъде обявено тази седмица. Двамата заедно притежават значителен миноритарен дял в компанията, след като са набрали сравнително малко рисков капитал, малко над 20 млн. долара, от компании като Accel Partners, Index Ventures и Octopus Investments.

Swiftkey е поредната британска стартираща компания, която се възползва от новите възможности на изкуствения интелект, и привлича инвестиции от големите имена в Силициевата долина.

През 2014 г. Google плати 400 млн. паунда за DeepMind, а миналата година Apple придоби VocallQ, чийто софтуер за изкуствен интелект помага на компютрите и хората да разговарят по-естествено.

Миналия септември Медлок предупреди във Financial Times за “параноята”, свързана с изкуствения интелект, посочвайки, че технологията “има силата да трансформира живота на хората”.

Източник, запознат със сделката, твърди, че има война за таланти в сферата на изкуствения интелект, а компании като Google и Microsoft привличат най-добрите експерти от Великобритания.

Microsoft отказва да коментира случая, докато Swiftkey не е отговорила на запитването за коментар. Swiftkey е достъпна на устройства с Android и iOS, но не и на телефони с Windows.

За Microsoft придобиването на компанията е поредната стъпка на изпълнителния директор Сатя Надела по изпълнението на плана за връщане на позициите в мобилния свят чрез придобиването на приложения, свързани с продуктивността. За по-малко от година технологичният гигант похарчи милиони долари за купуването на Acompli - имейл приложение, Wunderlist - софтуер за списъци, и календара Sunrise.

Цената от 250 млн. долара прави сделката една от най-големите напоследък за британска технологична компания. Според последния годишен отчет на Swiftkey, излязъл в края на 2014 г., компанията има продажби в размер на 8,4 млн. паунда.

Фирмата има повече от 150 служители в Лондон, Сан Франциско и Сеул. Очаква се голяма част от тях да се присъединят към екипа на Microsoft Research, твърдят източници, близки до компанията.  

Повече технологични новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
4
 
! Отговори
ха преди 8 години
Micorosft - това някакво китайско менте ли е?
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Любимата ми клавиатура на телефона. RIP SwiftKey :(Всичко, до което се докосне М$ умира. Така, както умря Нокия.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Micorosft" - Dnes.bg, 03.02.2016.