Ние си стоим, а колите на Google обикалят ли, обикалят

Колите им на автопилот минават екватора по 120 пъти на ден
3 фев 2016 14:44,
22
Ние си стоим, а колите на Google обикалят ли, обикалят
Снимка: flickr

Мислите ли си, че понякога пътувате прекалено много и ви е дошло до гуша? Пробвайте да карате една от колите на Google. Според януарския доклад на интернет компанията, техните коли на автопилот минават по почти 5 млн. км всеки ден.

Гугълските коли са направили около 2 млн. километра на автопилот по обществените пътища, но използвайки симулатори, превозните средства стигат до 5 млн. км дневно. Това разстояние се равнява на 120 пъти обиколката на екватора. На ден. Всичко това нямаше как да се случи без огромните центрове за съхраняване на данни, които Google притежава.

Това виртуално разстояние се дължи на факта, че ако компанията пусне какъвто и да е ъпдейт, който променя начина на работа на автопилотните коли, то тя ги пуска да "карат" пак по същите пътища чрез симулатор, за да види как реагират на промяната.

Дори и да махнем симулациите, колите с шофьори реално въртят по почти 25 хил. км на седмица по обществените пътища на САЩ. След това Google разиграва различни сценарии, за да провери какво би станало, ако колата няма шофьор при определени ситуации, за да може да прави подобрения по софтуера.

Когато тестовите шофьори симулират транспортни произшествия, инженерите на Google използват конкретния сценарий, за да идентифицират недостатъците и да разберат как колата би реагирала без шофьор.

Компанията задължително пуска първо свои шофьори във всяка локация, а след това програмира колите да навигират из улиците сами, като взема предвид всички детайли - от светофари, пешеходни пътеки и легнали полицаи до бавно пресичащи хора, които ги е хванала червената светлина.

Можем да изпратим предложение на Google да мине и през София, тъй като може да събере почти всяка възможна ситуация от гледна точка на проблеми с пътищата, инциденти или неразумни пешеходци. Естествено, с цел да използва събраното количество за подобряване на софтуера си, но след като си закупи нова винетка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: googleавтопилотколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Пак много се знае в този форум, само да попитам, според вас по-сигурно ли е когато колите се управляват от пияни шофьори които се качват по тротоарите и убиват бебета в колички или недорасли тийнейджъри с боксове под седалките? М? А?
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, ако верно ги изпратят в българия, няма да им стигнат всички дейта центрове на планетата до 2150 г. за да съхранят цялата информация от инциденти и кУриози. Ще им трябва и изчислителната мощ на всички процесори произведени до 2345 г. за да схванат логиката на тези абсурдни ситуации и пътна обстановка..в крайна сметка ще се откажат от проекта като НЕВЪЗМОЖЕН. Затова да стоят далече от бг.
7
0
 
1
 
! Отговори
Hodor преди 8 години
Стойте си , стойте си вие...
6
1
 
2
 
! Отговори
dominici преди 8 години
До porТова е етичен въпрос, който и софтуера трябва да реши, но и аз и ти ако сме шофьори. Все пак автономната кола може да извърши няколко милиона действия от момента, в който разбере, че ще има удар. Докато аз и ти ще направим най-много 1-2. Удара на автономната кола ще даде шанс на жертвата.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13ти пък!!!!!! и до Луната имат редовни курсове! а като ходят до Австралия се движат по дъното на океана! "Камаз'' е туй, ей!! Ама ха!
4
1
 
9
 
! Отговори
Valeri преди 8 години
Само да поправим автора ... Винетка не е необходима за да карат по улиците на София ;)
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5И не само!!!! Камиона си обикаля дистанционно а двама мужици във ватенки раздават картошки от каросерията!!! Просвети се бре!!!
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе мани ги тези от гугъл -още са в парната епоха по технологии.Я ако бяха руснаците...............:)))))
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм съгласен че можем да ги пускаме в софия ,тая кола няма фарове което си грубо нарушение на нашите закони, задължително пуснати фарове.