Cisco дава 1,4 млрд. долара за Internet of Things

IoT революцията тепърва ще се разраства по света
4 фев 2016 10:37,
0
Cisco дава 1,4 млрд. долара за Internet of Things
Снимка: Reuters

Днес Cisco обяви официално намерението си да закупи Jasper Technologies за 1,4 млрд. долара. Компанията се занимава с разработването на облачна платформа, чиято цел е управляването на Internet of Things.

Internet of Things - за какво иде реч?

Интернет на нещата е мрежата от физически обекти, устройства, превозни средства, сгради и други предмети, притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си като събиране и обмяна на данни. Главната цел на IoT платформите е просто да изключи човека като свързващото звено между тези обекти.

С покупката на Jasper Technologies Cisco получава една компания, която доста добре разбира постоянно разрастващия се пазар на Internet of Things. Съвсем просто казано, идеята е всякакъв вид устройства да могат да си говорят помежду си чрез интернет връзка.

Дали ще става въпрос за комуникация между различните устройства в един многоетажен мол, дали за кола, която сама да се вози и да си паркира, а защо не и за умна кафе машина, която да ни чака с топло кафе рано сутринта. Кой би отказал последното?

Тъй като понятието IoT е доста разтегливо, какво точно прави Jasper? Компанията осигурява платформа, която да осигури свързаността между тези устройства с много по-бързо подаване на командите и много по-малко ядове.

Системите на всички видове устройства генерират огромно количество данни, които имат нужда от платформа, която да ги обработва, управлява и "разбира". Имайки предвид че се очаква до края на 2020 г. да има над 50 млрд. умни устройства, нуждата от такава облачна услуга определено си струва инвестицията.

От изявлението на Cisco разбираме, че тя е взела решението за покупката, защото вижда Jasper като най-голямата IoT платформа в днешно време с над 3500 корпоративни клиенти и 27 доставчици в над 100 страни. Сред по-големите нейни клиенти са имена като Ford, General Motors и Heineken.

Cisco определено си е поставила за цел да расте все повече и повече. Jasper е поредната компания, която Cisco купува. Преди това тя закупи Acano за 700 млн. долара, за да подобри възможностите си за видеоконферентни разговори.

От гледна точка на сигурността на облачните си услуги Cisco даде още 1 млрд. долара общо за Lancope и OpenDNS.

IoT революцията тепърва ще се засилва и Cisco иска да е на гребена на вълната. Това, което Internet of Things ще предизвика в обозримо бъдеще може да се сравни с въвеждането на електричеството в края на 19 в. Остава да видим кога ще стигне и до нас, може пък с това да сме в крак с времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: CiscoInternet of Things
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари