13 години безопасен интернет: Сърфираме ли отговорно?

Един от трима се оплаква от заразено устройство
Обновена: 9 фев 2016 09:50 | 9 фев 2016 09:16,
9
13 години безопасен интернет: Сърфираме ли отговорно?
Снимка: Reuters, архив

Днес, за 13-а поредна година светът и България ще отбележат Международния ден за безопасен интернет.

Идеята всяка година, на втория вторник на втория месец, да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на интернет и мобилни устройства от децата и младите хора, е на Европейската комисия, а инициативата у нас е на Националния център за безопасен Интернет, съобщиха за БТА от центъра.

Международния ден за безопасен интернет се провежда от 2004 г. по инициатива на Европейската комисия и вече излиза извън границите на Стария континент, като денят през 2015 г. беше отбелязан от 110 държави по целия свят.

Броят на българите, чиито електронни устройства са били заразени с вирус, в последните пет години е намалял с 30 на сто. Това показват последни данни на Евростат, представени от Европейската комисия, по повод международния Ден за безопасен интернет.

Статистиката сочи, че все още един от трима българи съобщава за заразено устройство, докато средно в ЕС от такъв проблем се оплаква един от четирима граждани. През 2010 г. у нас броят на потребителите на интернет, чиито устройства са били заразени, е бил 58 процента, а през миналата година е достигнал 28 на сто.

Общо 19 на сто от българските потребители са се въздържали от покупка онлайн, а 19 на сто не са банкирали, от опасения, че могат да понесат щети. Тези данни са изцяло съотносими със средните за ЕС. Осем процента от българите и 13 на сто от останалите граждани в ЕС се въздържат да ползват интернет извън дома си (от обществени безжични мрежи).

България и Словакия са държавите в ЕС, в които за пет години делът на пострадалите от вируси в интернет е намалял най-чувствително, отбелязва Евростат.

Традиция в отбелязването на деня е участието на компанията Microsoft България, която ще отбележи Международния ден за безопасен интернет съвместно с Националния център за безопасен интернет. Тази година представители на Microsoft ще участват в конференция за бъдещето на интернет, наречена "Какво "да" и какво "не"...за няколко лайка повече?".

В рамките на еднодневното събитие ще бъдат дискутирани теми като тенденциите в развитието и ползването на интернет през последните години, модели и начини за утвърждаване на по-позитивни нагласи в личния виртуален живот и как могат да се минимизират негативните влияния в онлайн-средата.

В конференцията ще участват над 300 ученика от София и страната на възраст от 12 до 18 години, 40 експерти от държавни институции, от частния и неправителствен сектор и медии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
simi преди 8 години
ми то като им дадеш малко власт те земат та се възгордеят но едно ми е интересно при толкова много рабати тия на какви осигоровки се водят а и нап къдее за едни има закон за други няма познавам поне 20 такива с куп работа а кажете как става а нап
4
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
М да бро местенето от клон на клон продължава пипни го тук пипни го там много работа три в едно е та интересно ми е следното работя в една частна фирма и отивам да работя в друга същевременно интересно мие началника дали няма да ми се разсърди заради лоялност та питам *** кои да ти каже в ловеч ходят като цветарки от офис на офис а нап къдее блее
3
0
 
0
 
! Отговори
bros преди 8 години
Ми то ровенето в Украински прон сайтове=Формат Д
2
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Ние си сърфираме доста отговорно зависимост от лоялноста на служителите колко са лоялни като гледам искам да попитам виваком ловеч м ие интересно що за служители има тъи като трябва да се гледат клиентите а не клюката кои коие от разни приемъци дето хал хабер и дали знаят изобщо какво означава и как се работи поздрави даниела и си ги гледкаи
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ubuntu или друга линус дистрибутия, нямат такива проблеми.