Робот подреди Рубик за по-малко от секунда

Това си е нов световен рекорд, но се чака Гинес
11 фев 2016 14:00,
9
Робот подреди Рубик за по-малко от секунда
Кадър: YouTube

Още миналия месец се появиха различни видеа, показващи състезанието между различни роботи, чиято цел е да наредят кубчето на Рубик за възможно най-кратко време. Наградата? Тиквен медал, но вечна гордост. Резултатите на роботите от януари бяха за около секунда и малко, но вече и този рекорд е счупен.
 
Роботът Sub1, дело на инженера Адам Биър, е успял да счупи бариерата от 1 секунда - успял е да подреди кубчето за 0,887 секунди, а предишният рекорд беше 0,9 секунди на робота, създаден от инженерите Джей Флатленд и Пол Роуз. Най-впечатляващото е че Sub1 е направил точно 20 движения за това време.

Както и при другите роботи, Sub1 също използва две камери, които анализират страните на кубчето на Рубик, а след това създава алгоритъм, по който да го подреди.

Биър твърди, че това си е нов световен рекорд, но се чака Гинес да прегледат документацията.

Това е поредното технологично решение, което се справя по-бързо от човек. В конкретния случай - 4 пъти по-бързо от човешкия рекорд, поставен през ноември 2015 г. от 14-годишния Лукас Етър от САЩ.

Във видеото долу може да видите светкавичния робот и да се опитате да преброите въпросните 20 движения: 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: гинесРубикробот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Съжалявам, номер 3 и 5 съм имал предвид, а да и както и да се разбърква кубчето, освен ако не се сменят цветовете, винаги може да се нареди по 1 и същи начин ;).
8
1
 
1
 
! Отговори
Кочо преди 8 години
Шест го каза точно, кубчето на рубик е невъзможно за подредба, без да се използва един от многото алгоритми, няма логика и мисъл, научава се алгоритама и се прави, ако мислиш и се мъчиш ще ти отнеме няколко милиона години. Освен това е идиотско да се споменава безразборното разбъркване, също е глупост, *** експеримент, отлепи едно жълто и го размени с едно бяло, това е безразборно, никога повече това кубче не може да бъде наредено ;). Определено 5 и 2 не са виждали кубче на рубик.
7
2
 
5
 
! Отговори
rusnak преди 8 години
Един страхотен пример за безсмислено технологично "изобретение", БЕЗСМИСЛЕНО! А такива са им 85%.
6
0
 
2
 
! Отговори
рубик преди 8 години
слушай сега 5ти, това може да ко разказваш на хора който не са виждали и хващали кубче през живота си,
5
9
 
4
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
До CleoДа се реди кубчето е удоволствие аз го подредих за пръв път 10 годишен сам, за няколко дни без никой да ме учи. Да се кара кола е удоволствие няма по-хубаво от това да яхнеш над 300к.с. на як планински път или офроуд!....Ама то все едно да обяснявам на мизантроп гей колко е хубав секса с танцьорка или атлетка!
4
0
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
В тази ситуация която ти казваш ,камерите са излишни.Защо харчат пари за камери.Всъщност това не е състезание за най бързи роботи, а за най оптимални алгоритми за подреждане на кубчето.
3
10
 
25
 
! Отговори
kalibra преди 8 години
За по-неосведомените - ще светна лампата в палатката ... Така наречения робот, не подрежда произволно разбъркано кубче !!!Просто четири сервомотора извършват в обратна последователност предварително зададени 20 движения, без да се влага в това някаква логика по време на движенията - всичко е предварително зададено !Нека някой произволно да разбърка кубчето и тогава да го закрепи на робота ... :)
2
1
 
5
 
! Отговори
ККК преди 8 години
До CleoНикога не сме твърдяли това :):)
1
6
 
16
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Още ли твърдите, че е по-добре пияни митничари и тийнс с боксове да карат коли отколкото роботи?