Със смартфон в ръка ще засичаме земетресения

Целта на създателите на MyShake е да създадат световна мрежа
Обновена: 15 фев 2016 14:03 | 15 фев 2016 10:14,
9
Със смартфон в ръка ще засичаме земетресения
Снимка: кадър YouTube

През уикенда на бял свят излезе приложение, което може да позволи на смартфоните да се превърнат в истински детектори за земетресения, тъй като то ще следи трептенията на земната повърхност.

Приложението носи името MyShake и е налично само за Android потребителите.

То ще свързва всички ползващи го в една предупредителна система за земетресения. Как точно? Записвайки трусове, които могат да се класифицират като предвещаващи земетресение, приложението ще може да изпраща предупреждения до потребители в конкретно населено място.

Създателите на технологията, обявена от Университета в Калифорния, Бъркли, твърдят, че тя ще може да праща сигнали без да ползва конкретни сеизмологични инструменти.

"MyShake не може да замести традиционните сеизмични мрежи като тези, управлявани от Геологическия топографски институт на САЩ," казва Ричард Алън, лидер на проекта и директор на Сеизмологичната лаборатория в Бъркли.

"Смятаме, че MyShake може да изпраща предупреждения по-бързо и по-точно в райони, които се славят със сеизмологична активност, както и да предостави животоспасяващо предупреждение в страни, които нямат сеизмични мрежи за ранни сигнали".

Страни със земетръсни зони в развиващите се страни с лоши сеизмични мрежи или недостатъчно добри системи за ранни предупреждения включват Непал, Перу, Пакистан, Туркменистан и Иран, твърди Алън.

Алгоритъмът на MyShake ползва същата технология, на която геймърите разчитат за ориентация на позицията на телефона - акселерометър, който да измерва движения на устройството, причинени от трусове. Недостатъкът е че приложението ще може да засича само трусове над 5-та степен и в радиус от 10 километра.

Според създателите, ако 300 смартфона в радиус от 110 километра имат MyShake, то те ще бъдат достатъчни, за да се дадат важни данни за едно земетресение като епицентър, магнитуд и време, в което ще започне. Целта на Ричард Алън и екипа му е да създадат сеизмична световна мрежа, която да покрие голяма част от над 3-те млрд. смартфони, които има по света.

Предупреждението няма да дойде по-рано от няколко минути преди земетресението, но те могат да бъдат достатъчни, за да се спасят човешки животи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
като тича преди 8 години
като тичам с телефон в джоба и се тръскам като магаре постоянно ще ми отчита над 5 по рихтер и ако сме 2000 души на мач какво ще покаже :))) най-якото земетресение , хаха
4
1
 
0
 
! Отговори
Бе интересно, ама .. преди 8 години
само дето го няма в гугъл плей магазина...
3
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 8 години
Абсолютни тъпизми - за земетръси с магнитуд 5 изобщо не ти трябва приложение. При такъв земетръс фърляш смартфона с *** приложение и бягаш на дет видиш.
2
2
 
4
 
! Отговори
мда преди 8 години
Интересно приложение на една съвсем обикновена функция на почти всички телефони в момента а наистина може да спаси човешки живот ако се доразвие... Браво за идеята!
1
1
 
2
 
! Отговори
Алов преди 8 години
Грамотници четете си статиите:"по-очно в райони"