Toshiba не се отказва от компютрите

Опроверга слуховете, че слива бизнеса си с тези на Fujitsu и Vaio
16 фев 2016 15:07, Бойчо Попов
5
Toshiba не се отказва от компютрите
снимка: Ройтерс

 Японският технологичен концерн Toshiba обяви, че не обмисля отделянето на своя бизнес с персонални компютри, нито оттеглянето си от пазара чрез продажбата на своята фабрика в Ханджоу, Китай, предаде Ройтерс.

Коментарът беше направен от говорител на компанията, след като вестник Sankei писа, че японският конгломерат планира да отдели своето звено за компютри. Според изданието ходът е част от преструктурирането на бизнеса на Toshiba след големия счетоводен скандал, в който компанията се забърка.

Sankei писа, че Toshiba, Fujitsu и Vaio водят преговори да слеят своите подразделения за компютри. Вестникът обяви още, че Toshiba ще прехвърли продукцията на своята марка Dynabook на фабриките на Fujitsu i Vaio, докато тя самата се фокусира върху дизайна и разработката на продукти, което ще ѝ помогне да свие разходите си.Hidden Field

В началото на февруари Toshiba обяви финансовите си резултати за последното тримесечие и увеличи прогнозата за годишната си загуба с 29%, на фона на съкращенията на работни места и съкращенията, които прави, за да овладее последствията от счетоводния скандал.

Японският гигант обяви, че очаква нетната му загуба за фискалната година, завършваща през март, да достигне рекордните 710 млрд. йени (6 млрд. долара).

Счетоводният скандал се оказа най-голямата криза за Toshiba в цялата ѝ история. Миналата година стана ясно, че в продължение на седем години тя не е обявявала верни данни за печалбата си, а ги е манипулирала.

Toshiba заяви, че е завишила печалбата си с около 155 млрд. йени в рамките на седемгодишен период. Разследването, направено от трета страна, разкри, че причина за това са били прекалено високите цели за печалбата, както и корпоративната култура, която не е насърчавала служителите да се обръщат по различни въпроси към мениджърите си.

Вследствие от разгласяването на новината конгломератът понесе изключително тежък удар, който доведе до редица планове за преструктуриране, до започването на големи съкращения и напускането на част от ръководството ѝ.

Още технологични новини четете в Investor.bg


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 2 години
Кака вера ко не пипа нета бива ма ко кака вера е на линия ела гледаи нет та дрънка
2
0
 
1
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Ту Шиба - Ту НеШиба.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То, шиба

:D :D :D