Стъклен диск със 360 терабайта за 13,8 млрд. години

Новата технология е наречена "Кристал с памет на Супермен"
Обновена: 23 фев 2016 08:35 | 23 фев 2016 08:12,
32
Стъклен диск със 360 терабайта за 13,8 млрд. години
Снимка: University of Southampton

Масивите от дигитална информация стават все по-големи и по-големи и учени по целия свят разработват технологии за складиране на данни, пише Tech Times, цитиран от "Фокус".

Едно от възможните решения е базирана на ДНК памет, в която информацията може да се запази дълго време. Изследователи във Великобритания са създали мини диск, който е в състояние да складира до 300 терабайта в продължение на милиарди години без опасност от повреда на дигиталното съдържание.

Инженери от Изследователския център по оптоелектроника в Саутхамптънския университет са изобретили революционен метод за записване и възпроизвеждане на петизмерни данни върху диск от стъкло с наноструктура чрез фемтосекундни лазери.

Новата технология е наречена "Кристал с памет на Супермен" заради приликата с "мемори кристалите", с които филмовият герой Супермен влиза в Крепостта на самотата.

Свойствата на стъкления диск позволяват складиране на до 360 терабайта дигитални данни. Устройството издържа на екстремно високи температури - до 1000 градуса по Целзий. При температури от стайна до 190 градуса по Целзий дискът и информацията в него могат да останат невредими 13.8 милиарда години.

Учените смятат, че новата технология предоставя сигурна и стабилна форма на памет, която би могла да служи за съхранение на огромни обеми от информация в институции като библиотеки, музеи и архиви.

Информацията се записва на диска със свръхбърз лазер, който произвежда интензивни, но съвсем кратки импулси. Дигиталният файл се кодира чрез множество пластове от подредени в наноструктури точки с размер пет микрометъра или една милионна от метъра. Наноструктурите пречупват светлината, преминаваща през диска.

Инженерите от Саутхамптън ще представят технологията на предстоящата конференция на Международното общество за оптично инженерство, която ще се проведе в американския щат Калифорния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
11
 
15
 
! Отговори
Дядо Праз преди 8 години
Дали в този Саутхамптънския университет има поне един българин да работи там, че да си припишем и това постижение като продукт на прословутия български интелект? Ако ще да е само метач там, това е достатъчен повод да се бием гордо по гърдите!
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те хубаво записват, ама четенето как ще става?