Стъклен диск със 360 терабайта за 13,8 млрд. години

Новата технология е наречена "Кристал с памет на Супермен"
Обновена: 23 фев 2016 08:35 | 23 фев 2016 08:12,
32
Стъклен диск със 360 терабайта за 13,8 млрд. години
Снимка: University of Southampton

Масивите от дигитална информация стават все по-големи и по-големи и учени по целия свят разработват технологии за складиране на данни, пише Tech Times, цитиран от "Фокус".

Едно от възможните решения е базирана на ДНК памет, в която информацията може да се запази дълго време. Изследователи във Великобритания са създали мини диск, който е в състояние да складира до 300 терабайта в продължение на милиарди години без опасност от повреда на дигиталното съдържание.

Инженери от Изследователския център по оптоелектроника в Саутхамптънския университет са изобретили революционен метод за записване и възпроизвеждане на петизмерни данни върху диск от стъкло с наноструктура чрез фемтосекундни лазери.

Новата технология е наречена "Кристал с памет на Супермен" заради приликата с "мемори кристалите", с които филмовият герой Супермен влиза в Крепостта на самотата.

Свойствата на стъкления диск позволяват складиране на до 360 терабайта дигитални данни. Устройството издържа на екстремно високи температури - до 1000 градуса по Целзий. При температури от стайна до 190 градуса по Целзий дискът и информацията в него могат да останат невредими 13.8 милиарда години.

Учените смятат, че новата технология предоставя сигурна и стабилна форма на памет, която би могла да служи за съхранение на огромни обеми от информация в институции като библиотеки, музеи и архиви.

Информацията се записва на диска със свръхбърз лазер, който произвежда интензивни, но съвсем кратки импулси. Дигиталният файл се кодира чрез множество пластове от подредени в наноструктури точки с размер пет микрометъра или една милионна от метъра. Наноструктурите пречупват светлината, преминаваща през диска.

Инженерите от Саутхамптън ще представят технологията на предстоящата конференция на Международното общество за оптично инженерство, която ще се проведе в американския щат Калифорния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
2
 
! Отговори
onz преди 8 години
глупости на търкалета , памет -мамет. един искандер и отива на стопилка. а с300 лови ф16 от 200 километра...
21
0
 
2
 
! Отговори
Кири преди 8 години
До АнонименМоже би тогава по-скоро би трябвало да се казва "петкомпонентни данни", т.е. да се влага технологичен смисъл, а не пространствен..Благодаря ти, просто търся яснота.
20
1
 
1
 
! Отговори
... преди 8 години
До мнениеТова е така, но требе да си умен и да знаеш за да видиш не само ползата, но и вредата! Лесно се страхуваш от атомната бомба, но това е защото е бомба а я си представи би ли се страхувал от едно примерно да речем кремче с разни био неща дето те правят супер модел или моделка!? Така както гледам над 90% от хората тука май и душата си ше продадат за нещо такова! Работата тук е, че в момента технологийте в момента все едно дават зареден пистолет в ръцете на КРЪГЪЛ ***!
19
0
 
2
 
! Отговори
Кири преди 8 години
..."метод за записване и възпроизвеждане на петизмерни данни"Може ли някой да поясни? Три "нашенски" (x, y, z) измерения, плюс "времето"-t (вероятно информацията се трансформира по някакъв начин във времето..). За "петото" измерение питам кое е или какво е.
18
0
 
3
 
! Отговори
мнение преди 8 години
до 9:Колеги, какво се дръгнете!? Не осъзнавате ли, че технологиите се развиват с темпове, които ни можем да осмислим? Ето това ще доведе до колизии в обществата ни, до очаквания и разочарования. Аинщайн е бил ужасен от атомната бомба.________________Това е долу-горе така, но аз не знам и сега човек който да не се страхува от атомна бомба, въпреки че е създадена отдавна. Днешния човек свиква бързо със всичко, когато то носи някаква полза. Заедно със всичко и ума на човек се развива и евоюлира.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 7Не зная. Но с определението кух *** се съгласи, нали. Хахахаха.
16
0
 
8
 
! Отговори
Правец геймър преди 8 години
Не ме кефят. Друго си е 5,25 инчова дискета с 20 килобайта памет от 1982 година!
15
7
 
5
 
! Отговори
Striker преди 8 години
А руските "учени" се чудят защо да го *** танк сАрмата не тръгна на Червивия площад на Ден пАвредъй...:)
14
1
 
4
 
! Отговори
64673 преди 8 години
А презапис ще може ли да се прави?Май не, а ?
13
1
 
23
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@2 преди 8 години
Я, колко бързо се развива науката и до какви висоти е стигнала....Само , че хората си остават все същите егоцентрични простаци , с непреодолими копнежи и стремежи за влас, пари и секс...
12
3
 
21
 
! Отговори
аЗ преди 8 години
Екип руски учени, доказали че англииски учени не съществуват!
11
0
 
2
 
! Отговори
да,ама преди 8 години
но пък четенето и писането са далеч от необходимостта все още
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как са изчислили, че толкова дълго може да остане информацията невредима. И защо това число е същото като сегашната възраст на Вселената? :)
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само си представете флашки с тази технология
8
1
 
11
 
! Отговори
До Дядо Праз преди 8 години
И ние имаме постижения с които можем да са похвалим.Примерно имаме най много пол.партии на глава от населението.Тези учени които са създали стъкления диск да направят партия щом се мислят за умни.
7
3
 
12
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Колеги, какво се дръгнете!? Не осъзнавате ли, че технологиите се развиват с темпове, които ни можем да осмислим? Ето това ще доведе до колизии в обществата ни, до очаквания и разочарования. Аинщайн е бил ужасен от атомната бомба.
6
1
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
Е как кой!?КОЙ.;)
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 4 Какви 30 метра лента, бе брат. В една видео касета имаше около 400 метра лента.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До едноТи знаеш ли колко "азиатски варвари" работят в този институт? И кой го финансира и защо той има пари за разработки, а *** кух?
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А само допреди 25 години за 3 часов филм използвахме 20-30 метра видео лента.