Театърът среща IT-тата – българи покоряват Япония

Приложение превежда театър "НО" на "човешки" език
1 мар 2016 17:07,
0
Театърът среща IT-тата – българи покоряват Япония
Снимка: архив Reuters

Как двама български IT специалисти покоряват японския пазар с иновация – приложение, което популяризира традиционния театър "НО", известен като изкуството на маските и то в родината му – Страната на изгряващото слънце. За това говориха двамата специалисти Янко Попов и Петко Славов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт.

Славов и Попов, които освен ИТ специалисти са и японисти, са спечелили субсидия от Агенцията по културни въпроси на Япония, която играе ролята на Министерство на културата в Страната на изгряващото слънце.

"Нашето приложение играе ролята на медиатор, превежда "НО" на езика на младите не само вербално, а и визуално", обясни Петко Славов.

Приложението на двамата цели да обясни на хората какво ще видят в театъра.

"Човек може да се подготви за 5 минути, в рамките на които да разбере за какво става дума в театъра, който ще гледа", поясни Янко Попов.

Специалистите обмислят и включването на китайски език в приложението, но преди това трябва да обогатят списъка от пиеси в приложението, което в момента разполага с 5 пиеси.

Японистите в България нямат възможност за реализация конкретно по специалността, а езикът винаги трябва да бъде комбиниран с нещо друго, казаха двамата японисти, комбинирали познанията си по японски с програмирането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари