За 10 минути HTC изкара $12 млн. от своите очила Vive VR

Виртуалната реалност – следващата мания
Обновена: 2 мар 2016 13:18 | 2 мар 2016 12:00,
7
За 10 минути HTC изкара $12 млн. от своите очила Vive VR
Снимка: HTC

Виртуалната реалност все още предстои да се разпознае от крайните потребители като следващата джаджа след смартфоните и таблетите, която си струва да се купи, но очевидно компаниите има вече с какво да се похвалят.

Със старта на предварителните поръчки за своите очила за виртуална реалност Vive вече има над 15,000 поръчани бройки и то само за 10 минути. Не е зле изобщо за технология, която още търпи развитие, струва 800 долара и има нужда от компютър, който струва поне 1000 долара, съобщи Шен Йе от екипа на HTC в Twitter.

С цената от 800 долара в Щатите, 689 паунда във Великобритания и 899 евро в Европа може да се изчисли, че за 10 минути тайванският производител е направил скромните 12 млн. долара. HTC може и да не успява да се движи с темпото на другите смартфон производители в сектора като Samsung, Lenovo и LG, но явно ще си намери нова ниша, в която отново да е сред лидерите.

Vive се води част от периферията на един компютър, който потребителите носят като слушалки. За разлика от другите виртуални очила на пазара, Vive има допълнителни сензори, които отчитат и движението на ползващия ги. Това предизвиква чувството за пренасяне на друго виртуално място, което е и основното конкурентно предимство на HTC пред останалите.

Новината е поредната от този сектор, към който най-големите технологични компании като Facebook, Google и Samsung имат апетит. Инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира, че бизнеса с виртуалната реалност може да достигне до 110 млрд. долара до 2020 г., а технологичната компания за проучвания TrendForce дава по-ниска прогноза за същия период, но отново впечатляваща - 70 млрд. долара.

HTC Vive е вторият най-силен продукт от своя сегмент, който тръгва в продажба. През януари закупената от Facebook Oculus започна продажбите на своите очила Oculus VR за 600 долара, но за сега не споделя цифри за постиженията си. Може само да се предполага, че и при тях търсенето е високо, тъй като доставките бяха изместени няколко пъти - първо беше съобщено, че ще тръгнат през март, после през април или май, за да се стигне накрая до юли.

Очевидно интерес към джаджите има и той тепърва ще се покачва. Следващата стъпка за развитието на тази технология трябва да се предприеме от разработчиците на софтуер - в крайна сметка те са тези, които трябва да припознаят виртуалната реалност като следващия силен пазар, за да почнат да правят все повече приложения, които да задържат интереса на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 4Има неща, които няма как да ги изпиташ в реалността (или поне би било изключително трудно). Така, че аз лично мисля да опитам. Примери: да плуваш с китове на дъното на морето, да летиш като супермен, да летиш в космоса.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предполагам става въпроса за сензорите за ръцете. Но това мисля ще го има и при Oculus-а. Много добре изглежда, но ще ме съсипят с тези цени :(
1
2
 
4
 
! Отговори
Кристиян преди 8 години
"Vive има допълнителни сензори, които отчитат и движението на ползващия ги....основното конкурентно предимство на HTC пред останалите." Това е пълна глупост. Всяка една VR система има такива сензори за движение (motion sensor, gyroscope) и без тях няма как да има виртуална реалност. Нали като се обърнеш настрани трябва и картината да се обърне на страни. Аз ви съветвам да изчакате Ocolus rift - много по-добра VR система, която трябва да излезне съвсем скоро, и няма да има нужда от комп и др част