Клатим се на стол и си зареждаме телефона?!

Докато седим, кинетичната енергия се превръща в електричество
3 мар 2016 13:25,
15
Клатим се на стол и си зареждаме телефона?!
Кадър: Vimeo

От известно време различни учени се питат как да превърнат енергията, която хората отделят в електричество и това вече е факт, твърди холандският дизайнeр Натали Тюгълс. Тя се похвали със създаването на първия стол в света, който може да превръща кинетична енергия в електричество, което пък да позволи зареждането на мобилни устройства.

Столът носи името MOOV и преобразува енергията, отделяна от хората, за да може да се зареждат устройствата. Хората просто трябва да включат своя USB кабел в стола, да седнат на него и това веднага активира вградените сензори.

Важното в случая е че хората трябва да извършват някакъв вид движение - дали ще се поклащат на стола, дали ще се мърдат наляво-надясно, като така се създава енергиен поток в стола. Това постоянно движение поставя човешкия мозък в състояние на неспокойство, което от своя страна отделя достатъчно енергия, за да зарежда устройството.

Холандският дизайнер използва определен вид кварцови кристали - пиезоелектритици. При тях се наблюдава пиезоелектричният ефект, открит през 1880 г. от братята Жак и Пиер Кюри. Пиезоелектричните материали осъществяват обратима трансформация между електрична и механична енергия - прилагането на натиск създава електрична поляризация (генератор).

Този ефект обяснява и защо с движението по стола се генерира електричество. Тюгълс казва, че тази идея се заражда още от нейното детство, когато е била изключително активно дете и постоянно някой и е повтарял да стои мирно. Това я е накарало да измисли начин, по който да оползотвори енергията, генерирана от активността на хората. Пред сайта Design Boom тя споделя, че столът е насочен буквално към нерваците - хората, които не могат да стоят мирно и постоянно се мърдат в стола или пък тропат с крак.

Столът е първият под рода си. За сега не се знае колко ще е ефективен от гледна точка на това колко време ще трябва да нервничим, за да заредим смартфона си, но пък към изобретението ще се предлага допълнителна външна батерия, която да съхранява енергия. Клатим си се цял ден на стола и в края на деня ще имаме заряд в батерията, който да зарежда джаджите ни.

Вижте как!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
135 преди 8 години
Няма ли да има технология, която зарежда смартфоня при клатене на макарите?
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не може ли докато клатя жена си?
6
0
 
1
 
! Отговори
gost преди 8 години
опти спринт оправете си аналогова бре сигнал та дрънка 20 канала ринг няма бнт нд няма единия изкарва картина звук няма а нукои хал хабер си нямат иснежинки на корем цифровизация
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е тва искам да работя,само да си зареждам телефона
4
0
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Че като мога да го включа трябва,защо трябва да се моря да го клатя
3
0
 
15
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
При толкова чиновници у нас ,ако ги уредят с такива столове и една жица току виж и 6-ти блок на Козлодуй станал излишен.
2
0
 
3
 
! Отговори
Луд Гидия преди 8 години
Зареждам го поне 3 пъти в седмицата. Някой път даже и се презарежда пустия му телефон.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!В днешно време компаниите производители на телефони са събрали най-добрите учени на планетата.