Apple спря първата хакерска атака срещу Mac

При опита за пробив в устройствата е използван зловреден софтуер
7 мар 2016 11:22, Елена Кирилова
16

През този уикенд Apple успя да предотврати бързо кибератака, която имаше за цел да зарази със зловреден софтуер Mac устройствата на компанията. Тя е успяла да постигне това с помощта на експерти в сферата на сигурността, пише ComputerWorld.

Смята се, че това е първата насочена към Apple атака, при която се използва софтуер, обичайно ползван при опити за пробив в устройства с операционна система Windows.

Жертвите на въпросния зловреден софтуер са молени да платят такса, обикновено в биткойни, за да получат код за декриптиране, така че да възстановят своите файлове.

Компанията за сигурност Palo Alto Networks написа в неделя, че е открила софтуера "KeRanger" в Transmission, който е безплатен торент клиент за Mac. 

Transmission предупреди на сайта си, че хората, които са свалили версия 2.90 на клиента, "незабавно трябва да я обновят до 2.92".

Не е ясно как хакерите са успели да качат заразената версия на Transmission в нейния сайт.

Според Palo Alto Networks обаче вероятно сайтът на торент клиента е бил компрометиран, а файловете са били заменени.  

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: appleApple iOS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
Който иска компютри и джаджи за работа, си купува Епъл, за да му служат. Който иска да служи на компютрите и джаджите си, си купува писишки бози! Поредното доказателство, че Епъл са винаги в друг свят...
12
0
 
1
 
! Отговори
Do 12 преди 8 години
Как се краде нещо, което е за свободно ползване те питам?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми ти така индиректно признаваш, че са го откраднали.
10
2
 
1
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
И как Епъл са откраднали нещо, което е с безплатна дистрибуция???
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Transmission според мен е най дорбрият торрент клиент за Ubuntu и Kubuntu. Използвал съм и други, но Transmission е най-добрият поне за мен. При Ubuntu и Kubuntu обаче програмата се сваля през софтуерният център и не би трябвало да може да е заразена.При толкова много прилики между Aple и Linux според мен някой е крал от другия, и според мен това не са Linux дистрибуциите.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е проблем да пишеш вируси за Linux. Проблемът е че това моментално лъсва.
7
2
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Сигурността е въпрос на приоритет при създаването на софтуер,например Уиндоус приоритета е съвместимост за сметка на сигурност, но това прави и най голямо разпространение на това. Потребителите не им е основен приоритет сигурността.Линус са заложили изключително на сигурността и за това печелят потребителите които държат на сигурността но това не е масовия потребител.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ХммммПринципно няма, зависи колко си облъчен от друга страна. Ако се върнеш малко назад във времето можеш да намериш купища информация колко непробиваемa е MAC, а в действителност просто не е достатъчно разпространена за да стане интересна за повече хакери.
5
2
 
6
 
! Отговори
Хмммм преди 8 години
До АнонименСигурността е нещо, което касае абсолютно всички. Това, дали си любител на Apple, или не, няма никакво значение.
4
0
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Това е по скоро тип троянски кон а не вирус.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Transmission е страхотна програма от Линус общноста е отворен код.Всеки има достъп до кода но и това дава възможност бързо да се регулират слабите места когато се появят както в случая веднага се създава нова версия.Нормално и очаквано е тази атака ,от ябълката отказват да дадат програма за достъп до техните телефони , в следствие в момента се дава огромни пари за подсигуряване на достъп до тези телефони и вече започнаха опитите. Не съм любител на apple така че не ме интересува.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хаха заразените били молени да платят такса!тия хакери много вежливи ще дойдат, разчитат на стокхолмския синдром, или на това да си от първите потребители на МАК пострадали от вирус. Това само посебе си също е новина и хората с удоволствие ще платят таксата :)))
1
8
 
12
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Transmission е най-популярният торент клиент за Mac. Проблемът е, че се сваля не през App Store-а на Apple, а свободно през сайта на разработчика. Пък после разбирачите реват колко затворена и ограничена система била iOS и колко як бил Android, хах.