На 74-годишна възраст почина изобретателят на имейла

Реймънд Томлинсън измислил и кльомбата
7 мар 2016 08:54,
12
На 74-годишна възраст почина изобретателят на имейла
Снимка: архив, Reuters

Американският програмист Реймънд Томлинсън, смятан за създател на съвременната електронна поща, почина на 74-годишна възраст, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Томлинсън е умрял от инфаркт в събота. Компанията "Рейтиън", за която е работил, потвърди смъртта му, пише БТА.

Томлинсън измислил идеята за изпращане на електронни писма от един компютър на друг през 1971 г. Смята се, че той е изпратил първия имейл, докато е работил като инженер за изследователска компания в Бостън.

Електронната поща съществувала в ограничен вид и преди неговото изобретение. Дотогава обаче имейлите можели да се споделят сред множество хора в ограничена рамка, без възможност за изпращане на съобщение на конкретен човек на конкретен адрес.

Първият имейл бил изпратен по създадената за американското правителство компютърна мрежа АРПАНЕТ, смятана за предшественик на интернет.

Томлинсън също така въвел използването на символа @ ("кльомба") в имейл адресите и това сега е световен стандарт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Зиези преди 8 години
Обръщам се скромно към Мария Несторова и към участниците във форума - писменият знак "@" е буква на старите българи. С така наречената "кльомба" и "ет" (ако не се лъжа "ет" е датско наименование и те имат претенции за буквата) се подменя истината. За първи път тази буква се среща в българският труд с огромно историческо, културно и теософско значение, а именно "Манасиевата хроника" или "Манасиевата летопис". Вярното произношение на буквата "@" е "ая". Не е нито "ет", нито "кльомба", нито друго..
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
@ технически е "ет" разговорно се използват синонимите в български език "кльомбата" и "маймунката" по рядко "завъртулката".Но това показва колко е важен този знак в нашето всекидневие.Специалисти и неспециалисти.А е важен именно заради употребата на електронната поща, от която имаме нужда.Между другото в световен мащаб @ има невероятно много синоними.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек създал една добра идея ,променила всекидневието на всеки от нас.Почит и уважение.Странно как не съзнаваме в нашето просто всекидневие ,какви гениални неща ползваме.Термина @ не мисля че е редно да го обсъждаме , но граматически това прави разпознавате на пощата .И това е гениалното .
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маймунка е за маймунките: ) за всички други си е "ет"
4
5
 
15
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Американец ли?! Все си мислех, че е руснак... хахаха. :)))
3
11
 
12
 
! Отговори
-10 преди 8 години
Не съм сигурен дали "кльомбата" е официално приет израз.---------------Есествено, че не е официално приет, официалният е "маймунка". Така го наричаме вещите в занаята, кльомба му викат невежите журналисти :-)
2
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До момента не знаех нищо за човечеца. Дори не съм се и замислял за такива неща, превърнали се в ежедневие, тутинно. Шапка му свалям ...
1
9
 
18
 
! Отговори
не че нещо.. преди 8 години
Не съм сигурен дали "кльомбата" е официално приет израз. Миосляч е досега се използва "ет", но може и да бъркам :)