Един вибратор повдига темата за киберсигурността!?

Хакването на вибратор може и да е забавно, но е и притеснително
16 мар 2016 10:22,
10
Един вибратор повдига темата за киберсигурността!?
Снимка: Reuters

Не само компютрите и смартфоните са уязвими от кибератаки. Колкото повече устройства се свързват с интернет по един или друг начин, толкова повече могат да бъдат атакувани, без значение дали говорим за медицинско оборудване или секс играчки, твърди софтуерната компания Trend Micro, цитирана от Reuters.
 
За да покаже какво точно има предвид, представителят на Trend Micro, Удо Шнайдер, изненада журналистите на конференцията CeBIT като поставя лилав вибратор на бюрото пред него и с няколко реда код на лаптопа си го активира. Като махнем на страна кикотенето, което предизвиква мърдащият вибратор, съобщението е било ясно - с увеличаването на свързаните устройства се увеличава и липсата на защитата на потребителите, което се допълва и от ниската осведоменост на служителите.
 
"Ако хакна вибратор, това ще е просто забавно," казва техническият директор на Trend Micro Реймънд Джийнс на технологичното изложение CeBIT в Хановер, Германия. "Но ако чрез кода мога да стигна до производителя, то мога и да гo изнудвам", имайки предвид програмния код зад интерфейса на устройството.
 
Като цяло киберсигурността e една от основните теми, която се обсъжда на изложението, което е от 14-ти до 18-ти март. Един от даваните примери за вредата, която идва от липсата на адекватна сигурност в интернет е немска стоманолеярна, която в края на 2014 г. е претърпяла "огромни щети" след кибератака върху централната и мрежа и се е наложило дори да спре производството си за неопределен период. В последните седмици пък няколко немски болници са били принудени да се борят с вирус, който криптира файлове и изисква парола за отварянето им - срещу заплащане, естествено.
 
Дори немското правителство е пострадало от хакери. Миналата година те бяха атакували част от компютърните мрежи на парламента, което доведе до принудителното им спиране за няколко дни и компрометиране на голямо количество данни.
 
Все повече индустриални производители искат да свържат своите машини с интернет, за да могат да събират и обменят данни, но това просто дава допълнително поле на изява за хакерите, като 84% от мениджърите на такива компании очакват риска за сигурността на данните им да се повиши, сочи проучване на киберзвеното на един от водещите оператори в Германия Deutsche Telekom.
 
Служителите също трябва все по-често и по-съществено да бъдат осведомявани за това как може да изглежда една потенциална заплаха, като например отварянето на подозрителни файлове, точно както шофьорите биват предупреждавани за неравности по пътя с различни знаци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
8
 
! Отговори
Наталия преди 8 години
Представяте ли си - точно преди момента на разтърсващ оргазъм хакери да ми спрат вибратора. Какво ще правя тогава?
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен хакването на вибратор изобщо не ми изглежда забавно. Даже може да е болезнено. Пък да не говорим ако по някаква причина е в чантата ти докато си на работа (примерно за да не го види свекървата докато е на гости) и някой го включи. Представете си унижението и потенциалните вреди. На кой *** му е хрумнало да включи в мрежата вибраторите? Какво, трябва им обратна връзка колко и как се ползват?
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата я ограбиха! Хората измират! А Мартинчо се загрижил да не му хакнат Bибратора...!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ако хакна вибратор, това ще е просто забавно," казва техническият директор на Trend Micro Реймънд Джийнс на технологичното изложение CeBIT в Хановер, Германия. "Но ако чрез кода мога да стигна до производителя, то мога и да гo изнудвам", имайки предвид програмния код зад интерфейса на устройството....sled vreme ste se razbere i koi hakna samoleta na Liubic nad Alpite...
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мили дами това е отмъщение от името на всеки хакер които сте оставили на сухо. от сега очакваите вибра.торите да са с MD5 криптиране и 500 страници наръчник за вкючване и зареждане.