Nike пуска маратонки, които се връзват сами

Цената им все още не е ясна, но есента ще бъдат пуснати на пазара
17 мар 2016 08:44,
19
Nike пуска маратонки, които се връзват сами
Снимка: Nike

На своето събитие Innovation 2016  компанията за спортни стоки Nike обяви, че съвсем скоро започва продажбата на маратонки, които ще се връзват сами. Събитието бе в Ню Йорк, където президентът и изпълнителен директор на Nike, Марк Паркър, подробно описва новата им "Ера на персонализирана производителност".

Проектирани от дизайнeрите Тинкър Хатфийлд и Тифани Биърс, която е топ иноваторът на Nike и е работила по Nike Air Mag и Nike Air Yeezy, новите маратонки HyperAdapt 1.0 идват със система за "адаптивно връзване", благодарение на която връзките сами ще се връзват при обуване от потребителите.

Според Биърс, връзките се стягат сами, когато кракът настъпи сензор, вграден във вътршната част на маратонката. Върху външната част има допълнително два бутона, при чието натискане връзките могат да бъдат стягани или разхлабвани, за да се постигне най-удобно ходене.

Джон Хоук, вицепрезидентът на Nike по дизайна, обяснява, че обувките не използват традиционната система за връзване, а малки макари, захранвани от батерии, които стискат гърлото на обувката. Сензорите в обувката регистрират теглото и позицията на стъпалото на потребителя и автоматично се стягат по предварително зададени параметри спрямо тези два критерия. Те "разчитат" дали тежестта спада върху стъпалото или върху пръстите.

Хоук казва, че след няколко носения маратонките ще се адаптират към предпочитаните от потребителите настройки и автоматично ще ги стягат, за да не се налага натискането на бутоните отвън. Както и името 1.0 загатва, екипът зад HyperAdapt вече работи по подобряване на технологията. Хоук не дава допълнителна информация за това, но даде пример как в едно обозримо бъдеще обувки ще могат да събират биометрични данни, които да бъдат обединени в една екосистема и да се ползват от други Nike продукти, например спортни облекла.

Със сигурност това е част от технологичния напредък, на който ставаме свидетели всеки ден, но и тук си има потенциал от грешки. Традиционните връзки са надеждни, тъй като потребителите няма да се тревожат от изхабени батерии или техническа неизправност в ключов момент. По този повод Nike казват, че маратонките ще имат батерии, които издържат 2 седмици с едно зареждане. За сега няма обявена цена и дата, но се очаква до септември да влязат в продажба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.