САЩ са хакнали iPhone-а и без Apple

Случаят е решен, но се задават много други подобни
29 мар 2016 11:00, Бойчо Попов
23
САЩ са хакнали iPhone-а и без Apple
снимка: Ройтерс

Правителството на САЩ твърди, че е успяло да достигне до данните на iPhone на единия от стрелците в Сан Бернардино. Това става ясно от подадени в Калифорнийския федерален съд в понеделник документи. Информация за избраната процедура или за възможното съдържание на данните не е налично. Специфичният, свързан с Apple спор, сега сякаш наистина е разрешен. Но други процедури между Apple и правителството на САЩ, в които става въпрос за достъп до други iPhone-и, продължават да са налични.

„Правителството вече успешно преглежда съхраняваните [на iPhone] данни и вече не изисква подкрепата на Apple", се казва в кратката информация до прокурора. „Вече не ни е необходимо съдействието на Apple Inc.“, пише в изявлението на правосъдното министерство. „Съответно правителството иска [искът срещу Apple] да се отмени".

Това предложение по всяка вероятност ще бъде одобрено от съда. А Apple най-вероятно ще се опита да разбере как е била пробита защитата на iPhone.  

В случая става въпрос за апарат iPhone 5C с операционна система IOS 9, съдържанието на което ФБР искаше да изследва. Апаратът принадлежеше на Рижван Фарук, който уби 14 души миналия декември, преди да бъде застрелян от полицията.

През февруари прокурорът поиска съдебна заповед срещу Apple, позовавайки се на закона All Writs Act от 1789 г. Законът дава на съдиите основното право да нареждат всички необходими мерки. Компанията трябваше да деактивира функцията за автоматично изтриване, да създаде интерфейс за електронно вкарване на парола вместо ръчното ѝ въвеждане и да деактивира времевото закъснение между вписванията на грешна парола. В допълнение, Apple трябваше изрично да напише новия софтуер по криптографски начин, така че телефонът да не го отхвърля.

Но концернът се възпротиви, след като преди това според журналистически материали е приел и изпълнил най-малко 70 подобни споразумения без съпротива. Според Apple сега искането е право- и противоконституционно. В допълнение липсвало и основание за искането: Правителството не е доказало, че само Apple е в състояние да разкодира iPhone. Насроченото за миналия вторник публично изслушване бе отложено в последния момент.

Както става ясно сега, очевидно помощта на Apple наистина е била излишна. Следователите обаче принципно биха желали да принудят производителите на електронни устройства да им сътрудничат. Те ще опитат други методи, за да постигнат принципна присъда. Един такъв случай е iPhone 5s на контрабандист на наркотици в Ню Йорк. Като цяло властите в САЩ имат складирани хиляди iPhone, данните от които биха искали да проверят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: iPhone
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
В най-лошия случай информацията може да се прехвърли на суперкомпютри или да се пусне в биткойн мрежата. За седмица най-много ще го декриптират.Искането на ФБР е само и единствено с цел да могат да бръкнат във всеки един телефон евтино , а не само да хакват престъпници, защото компютърното време е скъпо.
18
2
 
5
 
! Отговори
Дървен философ преди 8 години
Абсолютна класика, да говорим за правата на човека и в същото време да му отнемем личното пространство и свобода. Интересно когато са създали американската конституция, това ли са си представяли ? Ла Мерика братя, така както сте тръгнали, утре може и да изгасне.
17
2
 
7
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Правителството на САЩ хаква политици и бизнесмени па да не може една телефонна слушалка да хакне!???
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Епъл да ги съдят сега!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗащото не можеш!!!
14
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цял живот съм ползвал най-елитните телефони с андроид. Купих си iphone 6s. Разлика от земята до небето. Все есно съм се качил от магаре на мерцедес.
13
1
 
9
 
! Отговори
Realist преди 8 години
Възпрепятстване на правосъдието, след като са го хакнали. Нали са демократични хора, нали това не е в разрез със закона им за тероризъм след 11/9. Цялата работа е, че фбр и Епъл инсценираха цялата сага, за да не се върне клиента към телефон различен от Епъл. Печели фбр, има ябълки да яде.
12
3
 
10
 
! Отговори
Realist преди 8 години
Така... На мен това ми звучи така. Правителството на САЩ вдигат олелията да се хакне телефона. От Apple им казват, че ще им помогнат, но за пред обществото трябва да се вдигне шум и че са един срещу друг, за да не си, загубят клиентите и да може клиента да си каже виж е пълен са сигурни да си купува от тях и да бъде подслушван от фбр. Толкова е просто. И сега в тази олелия Епъл са помогнали на Фбр, като се договорили фиктивно да оттеглят иска. Какво им пречи питам да си им стои иска за възпре
11
10
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Аз ползвам андроид и за мен е пълен бокул. Същата ОС като иОС. Изобщо за телефони няма нормална ОС все още. Windows изглеждаше обещаващ, но съдейки от случващото се, ще стане същата боза. Тук трябва да се намеси ЕС както се намеси при Windows за настолните компютри.
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно, че ще го хакнат телефона. Службите да не падат от небето! Целият цирк беше да се даде официален и свободен достъп на службите до личната информация на потребителите. Това, което правят с гугъл и фейсбук. А Епъл си чешат имиджа с ПР акции, че да могат утре да продадат следващия АйФон със 100 долара отгоре.
9
6
 
22
 
! Отговори
6 преди 8 години
Ако си ползвал омазан Андроид на телефон за 200 лева, може и да ти "сече". Вземи един чист Андроид на нексус и виж какво се казва скорост. Изобщо, Андроид ВЕЧЕ е доста по-добра от тоягата iOS, в която за да направиш относително елементарни неща ти трябва Jailbreak.
8
1
 
16
 
! Отговори
:) преди 8 години
ПР цирковете на Апъл завършиха. Само пълен балък може да си мисли, че службите не ползват КАКВАТО СИ ПОИСКАТ информация от Google, MS, Apple и т.н.
7
1
 
5
 
! Отговори
Apple преди 8 години
Просто Епъл
6
21
 
7
 
! Отговори
ААА преди 8 години
А пък Андроид от години са дали дупе, а самата операционна система е голяма боза, досега не съм ползвал Андроид който да не сече при слайдване
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добра реклама
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как не ги е срам да нарушават човешките права.
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
епъл няма да си купя
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
т.е. извънсъдебно и неофициално епъл все пак са клекнали по един или друг начиночаквайте крак скоро и у нас
1
0
 
4
 
! Отговори
Ха, ха, хаа преди 8 години
ВЕРВАЙТЕ ИМ... А ДАЛИ Е ТАКА??? ПИМОЩ ИДЕ ОТ ВСЯКЪДЕ