Защо Apple е като цар Мидас или как се печели от скрап?

Рециклираните смартфони стават нови. Почти
Обновена: 18 апр 2016 12:47 | 18 апр 2016 10:22,
12
Защо Apple е като цар Мидас или как се печели от скрап?
Снимка: Reuters, архив

Помните ли легендата за цар Мидас, който превръщал в злато всичко, до което се докоснел? Е, можем до известна степен да приемем и Apple като негово олицетворение в модерния свят. Изглежда, че технологичната компания успява да превърне част от продуктите си в злато и да се сдобие с още един начин за изкарване на печалба чрез рециклиране.
 
Нов доклад на Apple, цитиран от Digital Trends, показва, че базираната в Купертино компания е успяла да изкара над 1 тон злато от рециклирани Apple устройства. Сред тях са iPhone-и, iPad-ове и Mac-ове, които са излезли от употреба през 2015 г., а златото, извлечено от тях е на стойност 40 млн. долара.
 
Естествено, това не означава, че Apple покрива всичките си устройства с 24-каратово злато, а по-скоро, че златото има приложение и в много други сфери на потребителската електроника. То се използва най-вече заради устойчивостта си на корозия и проводимостта си.
 
За това и се предпочита пред среброто, което е най-добрият проводник, но много податливо на корозия, както и пред бронза, който е много евтин като материал, но много слаб проводник. Поради тази причина почти всеки от нас може да се похвали, че носи парченце злато в джоба си.
 
Освен тона злато, който Apple е изкарала от рециклирането, технологичната компания се хвали и с над 10,000 тона стомана, около 6,000 тона стомана, 5,500 тона стъкло, 2,000 тона алуминий, около 1,500 тона бронз и само 3 тона сребро. Колко ли хора, занимаващи се с рециклиране, могат да за видят на тези резултати?
 
"Работим усилено, за да не допускаме мобилните устройства да попадат в депа за отпадъци, за да могат ценните ресурси, които съдържат, да се използват отново. Искаме да сме сигурни, че те се рециклират правилно, за да не представялват заплаха за здравето на хората или за околната среда," казва Apple в доклада си относно своята рециклираща програма. "Работим усилено и да достигнем 100% възобновяема енергия за съоръженията ни по цял свят, както и да помогнем на нашите доставчици в Китай и навсякъде по света да направят същия преход към чиста енергия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: iPhoneappleрециклиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тез изобщо защо се занимават с технологии като може да си скрапЯТ из целия свят и да си рециклират на воля . Дано само металите им да са съвместими с другите в световен мащаб :)
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво не се постигало с измами? И кой не го бил постигал с измами? Я пак! ;))))
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е една успяла компания.Най-скъпата марка в света.Това не се постига с комунизъм и измами.А вие пак плюете дивотийки :)))
6
0
 
5
 
! Отговори
Мартин Иванов преди 7 години
До СтранноБлагодарим за забележката. Коригирахме тоновете, за да не завиждат минните компании. :)
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
много се чудя на хората ползващи марката.....без да се заяждам. скъпо със слаби параметри. дори Леново са по-дабри
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почти всички нови устройства вече са минали поне един цикъл на рециклиране. За това живота на новите устройства става все по къс, качеството и издържливостта на уредите е по-ниска, но за сметка на това цената е същата (даже по-висока, според икономически параметри). И не са само телефоните, всичко е вече така!
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забравили сте надписа "платена статия".
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Реклаааамаааааа!
1
0
 
43
 
! Отговори
Странно преди 7 години
"Освен тона злато, който Apple е изкарала от рециклирането, технологичната компания се хвали и с над 10 млн. тона стомана, 6 млн. тона пластмаса, 5,5 млн. тона стъкло, 2 млн. тона алуминий, около 1,5 млн. бронз и само 3 тона сребро"Оправете си тонажите, че даже и минните компании ще завидят на ябълката ;)