Facebook ни пуска по-интересни новини и постове

Промяната ще се усети от всички още другата седмица
Обновена: 22 апр 2016 09:47 | 22 апр 2016 09:30,
14
Facebook ни пуска по-интересни новини и постове
Снимка: Reuters, архив

Facebook за пореден път обяви, че променя алгоритъма, чрез който ни показва важна или не толкова важна информация в потока ни от новини. Този път промяната е относно показването на новини от различни сайтове, за да можем да четем по-интересно съдържание.

Новият фактор, който ще се включи в алгоритъма, ще може да предвижда колко време би прекарал един потребител в четенето на статия от Instant Articles или от друг пост в мобилния браузър на социалната мрежа.

Целта е Facebook да знае точно каква новина да покаже най-отгоре във фийда ни, за да ни е по-интересно и естествено, да прекарваме още повече време там.

Освен това, компанията търси и нови начини, чрез които да намали броя на постове, които виждаме от един и същ източник в потока ни от новини, без значение дали е бизнес страница или новинарски сайт.

Имайки предвид колко много време прекарваме, скролвайки из стотиците постове, една такава промяна на алгоритъма, по който Facebook класира най-важните за нас постове, си е предизвикателство. Ако този нов фактор успее да изпълни предназначението си, социалната мрежа ще може да ни показва подходящо и полезно съдържание в точното време, а не просто да показва новините в хронологичен ред.

Други промени в алгоритъма са по отношение на това колко време отделяме да "стоим" върху една статия, без значение дали сме я отворили или не. Роботът на Facebook ще може да отчита какво правим, след като сме кликнали върху статията и сме препратени към външен сайт - ако се върнем бързо към скролването във фийда, той приема, че новината не е била интересна и имаме нужда от още съдържание. Това веднага поставя постът надолу в класацията и няма да е от първите, които ще ни се показват в обозримо бъдеще.

И едва ли за някой е изненада, че с тази промяна за показването на релевантни статии от мобилния браузър, Facebook иска да се хареса на издателите и рекламодателите. Имайки предвид че услугата за четене на статии директно във фийда Instant Articles вече е достъпна за всички медии, Facebook търси начин как хората да я ползват повече и повече. Така ще гарантира повече четения на статиите, които са основният фактор за това рекламодателите да я разпознаят като добра опция за реклама.

Ъпдейтът вече е в сила и през следващите седмици ще бъде пуснат за всички потребители. Относно бизнес страниците, Facebook не смята, че те ще имат съществени промени, но някои потребители може да виждат "малко повече" новини от тях, а други могат да виждат една идея "по-малко".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: новиниалгоритъмFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.