Кук в контраатака: Това е свръхреакция!

Кой има по-висока печалба от нашата, пита шефът на Apple
3 май 2016 21:12, Бойчо Попов
13
Кук в контраатака: Това е свръхреакция!
Снимка: архив, Ройтерс

След най-продължителния спад на цената на акциите на Apple от 1998 г. насам главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук се опита да премине в контраатака и да обърне настроенията на инвеститорите.

"Считам всичко това за свръхреакция", заяви Кук в телевизионно интервю за предаването Mad Money на американския борсов коментатор Джим Крамър.

Още по темата

Акциите на Apple спадат осем поредни сесии, като за негативното настроение се погрижиха първият спад на приходите от 2003 г. насам, както и излизането на милиардера Карл Айкан от вложението в компанията, който обоснова решението си с възможни рискове за китайския бизнес, пише CNBC.

Кук призна, че сега клиентите преминават по-бавно към новите модели на iPhone, отколкото преди над година при пускането на пазара на по-големия екран. 

Като цяло обаче той остава оптимист. Около 10 милиарда долара тримесечна печалба е "повече от печалбата на всяка друга компания".

Кук не се съгласи с предположението, че фокусът на Apple към високите ценови модели става проблем вследствие на наситеността на западните пазари на смартфони и ръста на развиващите се пазари. "Подобни неща казваха и за Китай, където сега компанията осъществява една четвърт от своята дейност", каза Кук.

По думите му във всяка страна има прослойка, която може да е целева аудитория за калифорнийския концерн. В Китай, например, средната класа ще достигне 500 млн. души до пет години. Това, по думите на Тим Кук, са хора, които могат да си позволят продуктите на ръководения от него производител.

Освен това и в момента 40% от продадените в страната iPhone-и са дистрибутирани като замяна на смартфони с операционна система Android. "За да расте Apple, не е нужно да има огромен ръст на пазара".

Същевременно Кук защити и умния часовник Apple Watch. "След няколко години хората ще си кажат – ама как така не съм искал да нося този часовник". По отношение на това устройство обаче Apple все още бил в период на обучение. Според анализаторите обаче и в момента компанията стана лидер в този сегмент, но перспективите пред тази продуктова категория се подлагат на съмнения.

В понеделник акциите на Apple Inc. приключиха сесията със спад от 0,1 на сто, отчитайки осем поредни сесии на намаление. Това е най-дългият период на понижения от 28 юни 1998 г., показват данни на WSJ Market Data Group. За да си го представим по-добре, ще споменем, че Apple представи своя първи iMac две седмици по-късно – на 15 август 1998 г.

Ако негативният тренд бъде продължен и днес, тази деветдневна поредна негативна серия ще бъде най-дългото слабо представяне от 14 юни 1991 г.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: appleТим Кук
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Играчки за тийнейджъри.Но всеки има право да си харчи парите както желае.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички очакват iToiletPaper. Нещо от което действително света има нужда! Всеки ден ни се обяснява, как всичко трябва да се сменя и обновява. Навремето имаше малки програми за конкретни неща, изискващи малки ресурси. Сега има огромни пакети с неща които никога не използваме, но по-скъпи, изискващо по-модерни и сложни апарати, но за сметка на това скапващи се по-бързо и не подлежащи на възстановяване/ремонт.
6
1
 
5
 
! Отговори
генерала преди 7 години
никой не би си купил часовник за 1000$ , ако след 2 години няма да струва и стотинка.автоматчиен часовник за тази цена ще си запази цената и след 10-20 години.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не ползвам и не съм фен на смартфони и истински съм изненадан ,че има хора в тази бедна страна които са готови да изсипят толкова пари за една шепа чаркове събрани в кутийка
4
2
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 години
Тази мода приключи-пари за суета вече никой не дава.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо просто не приемете факта че Джобс - Куку манията приключи? Няма вечни неща на тоя свят, това е...
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато го имаше Стив имаше циркове, маймунджалъци и тонове актьорско майсторство. А и на тоя чичка на снимката не му се дават пари за статисти, които да висят по моловете, чакайки новата "ябълка".
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
прочетох "кух в контаатака ", но като се замисля май верно съм го прочел