Американчетата зомбирани от смартфоните си

Мултитаскването може да повлияе на способността за изпитване на чувства
5 май 2016 13:00,
10
Американчетата зомбирани от смартфоните си
Снимка: архив Reuters

Половината от тийнейджърите в Щатите са пристрастени към своите смартфони, като повечето от тях ги проверят поне веднъж на всеки шанс и се чувстват задължени да отговарят на съобщенията си моментално, сочи ново проучване, цитирано от Reuters.
 
Анкетите за целта на проучването, проведено от Common Sense Media в Сан Франциско, са били попълнени от 1,240 родители, като 59% от тях имат деца на възраст между 12 и 18 години. Мнозинството от тях са уверени, че децата им просто не могат да се откажат от своите смартфони и таблети и не знаят как да се справят с този нов наркотик.

Около 30% от запитаните са отговорили, че всеки ден им се налага да се карат с децата си за прекомерното ползване на мобилните устройства.

Децата между 8 и 12 години прекарват поне 6 часа на ден в преглеждането на конкретна онлайн медия, а тези между 13 и 18 години около 9 часа, сочи проучването.

Родителите също не са били кой знае колко добър пример - 56% от тях си признават, че ползват мобилни устройства пред децата си, докато карат и вършат други важни дейности.

Изследването е едно от последните доказателства за това как американските семейства се затрудняват да балансират между постоянно напредващите технологии в днешно време и огромното влияние, което имат върху децата им. То налива още масло в огъня по отношение на продължаващия дебат в Щатите за интернет пристрастяването и последиците от това.

Един по-различен поглед върху събраните данни показва, че онлайн пространството може да се окаже доста проблемно за някои умствени способности. Мултитаскването (правенето на няколко неща едновременно) може да повлияе негативно върху способността да се формира човешката памет, а липсата на човешко взаимодействие прави по-трудно развитието на емпатията, т.е. изпитването на чувства, емоции, съчувствие.

Елън Вартела, директор на Центъра за изследване на човешкото развитие към Северозападния университет и основен съветник по интерпретирането на данните от изследването, смята, че в днешно време е доста трудно да се каже какъв ще е абсолютният ефект върху поведението на децата в по-нататъшен етап от живота им.

Тя смята, че ключовото е родителите да бъдат наясно как да се адаптират към технологичния живот на децата си, за да могат да го балансират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 7 години
у нас и на бебета дават мобилни телефони- пуска им се някакво видео , да ги облъчва и родителите да са спокойни
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смартфона е новият "електронен часовник" като в "Пътеводител на галактическия стопаджия". Там земята се построява наново от някакво псевдо-общество и започват да се разплащат с едни зелени листа, но инфлацията води до обезлесяване на гори.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много от децата в Щатите получават телефон след 11г - като започнат средно училище. А в БГ мама и тати дават телефони на първолаци. Та айде да си гледаме нашата чиния първо...
1
2
 
30
 
! Отговори
Е преди 7 години
та?То там цялата им нация е зомбирана!