Apple прави детектор за засичане на дим

Детекторът е предназначен за домашно ползване
9 май 2016 12:00,
9
Apple прави детектор за засичане на дим
Снимка: архив Reuters

В опит да не лежи на стари лаври Apple продължава да търси нови неща, които да пусне на пазара, за да си запази имиджа на иновативна компания, доколкото може в днешно време. Доказателство за това са новите 66 патента, с които се сдоби в края на миналата седмица. Повечето от тях са свързани с различен дизайн на Apple Watch, които едва ли ще видим в близките години, но един от по-интересните патенти е за визията на Apple по отношение на технология, която да бъде своеобразен детектор за дим.
 
Патентът покрива джаджа, която използва мрежови електронни устройства, чиято цел е да засичат дим от пожар. С други думи, айфонът може да не е традиционен детектор за дим, но скоро можем да очакваме да ни уведомява, ако сме подпалили пилето във фурната, например.
 
Детекторът е предназначен да работи с интелигентна домашна система, което се вижда от схемата, приложена към патента. Тя представлява къща, която е пълна с какви ли не други умни устройства, които не само ще могат да засичат дим, но и да се "обаждат" на спешни телефони, например. Технологията ще може да установи точно колко хора има в един дом, където е възникнал пожар, както и къде точно се намират те, за да праща тази информация към трети страни, които биха се притекли на помощ. Не е изненадващо, че в илюстрациите към патента такава интеграция е предвидена за умния часовник на Apple.
 
Може би амбицията на Apple е да накара детекторите да поумнеят, тъй като масовите към днешна дата са фиксирани и ограничени от гледна точка на пространството, което обхващат. Информацията, която могат да предложат при нужда от оказване на помощ е изключително оскъдна и общо взето не са най-надеждното предпазно средство, поне според Apple.
 
Интегрираният детектор ще може да активира потенциални инструменти за потушаване на огъня, стига да му е даден достъп до тях, да издава звукови сигнали, за да предупреждава собственика си и хората около него, като едновременно с това подава актуална информация за състоянието на хората и дома към други електронни устройства.
 
Голямата ябълка не дава никаква индикации за това такава технология да бъде интегрирана скоро, но пък с годишната конференция през септември кой знае - може феновете на компанията да бъдат зарадвани с нещо наистина ново, а не просто поредния тунингован айфон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: iPhoneappleдетектор за дим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле, новият АйДим! Поклон!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Апъл пак откриват топлата вода.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Група андрешковци от ***, не постигнали нищо в живота си, но за сметка на това много кисели и разбиращи, какво сте изобретили, какво сте развили (освен различни видове мастурбация)?В нормалните страни, всеки който се опита да направи нещо по-добро е насърчаван, но тук очевидно се подиграваме. Сега погледнете САЩ, Англия, Германия, Япония, сега погледнете държавата си, сега пак погледнете тях, не вие не яздите кон, пиете двулитрова бира в пластмасова опаковка и чоплите семки.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Apple изобретиха димния детектор! Потресаващо...
3
0
 
4
 
! Отговори
Коце кофата преди 7 години
Ама колко е иновативно това, направо революционно, стига да ги нямаше старите противопожарни системи които сами гасят пожара със спринклерите, само дето не се обаждат на никой, поне не през айфон.
2
0
 
8
 
! Отговори
сдасдасдас преди 7 години
Значи така като чета това ще най - якия детектор, направо революционен дет са вика, и като такъв трябва да струва поне 600 долара, че ако е по - малко iЗомбитата няма да го харесват щото няма да е престижен от всякъде.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Интегрираният детектор ще може да активира потенциални инструменти за потушаване на огъня, стига да му е даден достъп до тях," един път опитах да подкарам безжичен принтер на някакав мак бук на следващия ден ми поискаха кабел. преставете си само как ще работи този детектор?