Свинско, сняг, Мексико – следят ни в нета по 377 ключови думи

Напишем ли "ФБР", също ни вдигат мерника от US спецслужбите
3 юни 2016 21:45,
99
Свинско, сняг, Мексико – следят ни в нета по 377 ключови думи
Снимка: Reuters, архив

Случайно изпуснати фрази и дори отделни думи в разговори, проведени с комуникационния софтуер или в социалните мрежи, могат да ви превърнат в заподозрян в най-страшни престъпления.

Причината е, че техниката за подслушване на разузнаванията автоматично реагира на определени словосъчетания, пише 168 часа.

В списъка на американските служби за сигурност фигурират 377 ключови думи от всякакво естество. Учудващо, но наред с традиционно опасните сигнали като "бомба", "атака", "наркотици", "смърт", "ядрен", "инцидент" има и напълно безобидни понятия. Сред тях са "сняг", "облак", "грип", "вълна", "свинско", "домашно отгледано". Дори само споменаването на имената на някои страни също задействат системата - Мексико, Китай, Колумбия, Нигерия, Сомалия...

Наименованията на федерални служби също могат да станат причина за особено наблюдение върху този, който ги употребява. Има и много примери за хора, набедени за случайно казани фрази или имена.

Между тях е и фаталният случай с убития от фанатици британски гвардеец Лий Ригби.

В крайна сметка се оказва, че въпреки че са били под наблюдение от службите, убийците успяват да извършат пъкленото си дело. Впоследствие и съдът освобождава от отговорност служителите на МИ 5.

Понякога изтървана реплика привлича вниманието. Такъв е случаят с някой си Пол Чембърс, стажант-счетоводител, който без да помисли, пише в социална мрежа следната фраза: "Глупости! Летище "Робин Худ" е затворено. Имаш седмица, за да донесеш задника си тук, иначе ще вдигна летището във въздуха!"

Тези стотина символа водят до ареста на нещастника от антитерористичните сили

Следват присъда и глоби.

Според британския стратег по сигурността Дънкан Рос, въпреки че алгоритъмът на службите идентифицира с точност до 0,1 % терористите в Обединеното кралство, то дори само тази допустима грешка може да доведе до задържането на 60 000 невинни.

Причината е, че във фейсбук например оперират не само около 60 млн. души от Великобритания, а общо около 1,5 млрд. от цял свят.

В САЩ също има подобна програма разработена от ФБР. Говорител на разузнавателната агенция обаче заяви, че"тя няма да се използва срещу конкретни лица и групи, а ще се фокусира само върху думи свързани със събития и кризи, при които се нарушават федералните закони".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
21
 
! Отговори
До 30 преди 7 години
Много филми гледаш пич, знаеш ки по колко пъти на ден се споменава думата летище? И Как мислиш се аналузира тая кореспонденция, да има следене, ама то си е по определен контингент
26
3
 
29
 
! Отговори
ИТ майстор преди 7 години
За съжаление Европа пропусна шанса да създаде собствени браузери подобни на Гугъл, тогава нямаше да има такъв контрол от страна на САЩ. Както и собствени GPS и GSM системи за комуникация. Китайците в тази сфера изпревариха Европа.
25
5
 
21
 
! Отговори
Фога преди 7 години
ЧупакабраЧупакабраЧупакабраАлоооо, заподозряхте ли ме?
24
5
 
33
 
! Отговори
Джорж Орвел преди 7 години
Аз ви казах още през 1948 какво ще се случи с човечеството, тогава написах 1984. Съжалявам, че фантазията ми е била скромна в сравнение с това което в момента се става.
23
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По скоро журналистите си търсят конспиративна тема, та да им се четат буламачите, Вие въобще наясно ли сте колко съобщения ежеминутно се пишат, и как се слефи това нещо
22
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия гледат през пръсти ако погледнат цензурата на Днес. ВГ ще видят какво е професионализъм. Всичко което започва сЦ, Р, Б. Ь и вече си заподозрян и изтрит!
21
3
 
20
 
! Отговори
пак ние го отнасяме преди 7 години
Абре абе,абре далай,не е ли по-добре да се сканира вместо да се копира и възпроизвежда
20
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шкембе чорба, луканка, таратор, каварма кебап, чушка бюрек, Бойко кратуната, кой не скача е червен, ...........................
19
4
 
45
 
! Отговори
Чичо Сам преди 7 години
Чичковите червенотиквеничковчета от ФБР.
18
4
 
48
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Сега Одисей, Шопът, Странджата, Василев и други знайни и незнайни герои да се оплачат колко лошо нещо е комунизмът и как са нарушавани човешките права.
17
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее "свободата на словото".
16
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четете смешници. А вие протестирате когато нашето МВР прави опит за подслушване и то след съдебно решение и дрънката за права на човека. Вижте как стават нещата в "най-голямата демокрация".
15
3
 
35
 
! Отговори
galya преди 7 години
Това са ключови агенти, "Мата космата" ...
14
8
 
34
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Най важното ако имате смартфон е първо да премахнете Гугъл Плейстор и да спрете навигацията. Един китайски браузър - примерно: UC Browser и без никакви приложения. Особено това на фейсбук. Изтривате и хром и Ю Туб ами всичко и си влизате с браузър. Пък и телефона ви ще олекне.
13
3
 
28
 
! Отговори
galya преди 7 години
Е неее, изложиха се тия дет следят .... ами "Гарабед" и "Киркор", "Иванчо" и "Марийка" .... е не не не ... Ша са уволняваме май!
12
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бомба, атака, наркотици, смърт, ядрен инцидент. Сняг, облак, грип, вълна, свинско, домашно отгледано. Мексико, Китай, Колумбия, Нигерия, Сомалия. ФБР, ФБР, ФБР.Bomb, attack, drugs, death, nuclear accident. Snow, cloud, flu, wave, pork, home made. Mexico, China, Colombia, Nigeria, Somalia. FBI, FBI, FBI.
11
3
 
44
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Чайниз демокраси брадъри. Да ни е честит новият технострой, който се преструва на демократичен.
10
2
 
49
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Да живее "демокрацията".
9
2
 
30
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Леле мале! Сега ми *** да напиша едни лакърдии. Ама не ми се ще да ме емнат. С такъв скапан софтуер така ще стане. А ко ще правят с Айшето от фиеберету?;))))
8
2
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичам да хапвам свинско. Футбола ми е любимият спорт, а любимият ми гол е този на Стоичков срещу Мексико, то не беше гол, то беше бомба. Филмите ми действат като наркотик, филма на Ридли Скот "Black Hawk Down" за войната в Сомалия беше добър. Обичам и жени, тези в Колумбия са сред най-красивите, макар, че и тези в Китай са сладки. Любимият ми сезон е зимата, надявам се тази зима да завали повечко сняг. Във ФБР работят само амбреажи и редовно правят като вятъра.