Дискретната новинарска цензура на Facebook

Мрежата блокирала разпространение на неудобни новини
14 юни 2016 12:10, Боряна Павлова
12
Дискретната новинарска цензура на Facebook
Снимка: архив Reuters

Facebook сам блокира разпространението на постове по определени теми от новините в профилите на потребителите. Така поне твърдят бивши служители на компанията пред "Гизмондо". Те казват, че са били част от екипа новинарски куратори и задачата им е била да определят какво да се вижда, и какво не, в новинарския поток.

Те редовно трябвало да пречат на разпространението на новини за Мит Ромни, Ранд Пол, дискусии по консервативни теми и др. Правилото важало дори и за публикации, които са имали т. нар. ограничена популярност. Те са се разпространявали между потребителите доброволно и в голям обем и не са платени. Така потокът от новини във Facebook се определял от самата социална мрежа, по нейните собствени вътрешни правила за подходящо съдържание. Въпреки твърденията на компанията, че нюзфийдът им автоматично подпира подходящото съдържание за всеки потребител.

“В зависимост от това кой е на смяна, различни неща биват спирани от разпространение или пък разпространявани още повече”, коментира бивш служител, пожелал анонимност. “Когато аз застъпвах смяната, виждах новини за Мит Ромни или Глен Бек например или други консервативни теми, които колегата е сложил в черния списък, защото не ги е приел като новина или пък е с други възгледи”, допълва той.

Бивш новинарски куратор също твърди, че подборът на темите е субективен и няма общо с тяхната популярност сред потребителите. Дори е трябвало да се подбират източници на новини, които не са толкова консервативни. Други бивши куратори пък казват, че не знаят подобни действия да са правени съзнателно от служителите.

Те обаче потвърждават, че са получавали друг тип инструкции. Например ако потребителите не обръщат особено внимание на новина, която ръководството на компанията смята за важна, тя въпреки това трябва да бъде сложена в списъка с най-популярни и да се появи в профилите на потребителите. Имало е случаи, когато тези подсилени по втория начин теми след това действително са се превръщали в най-четените в социалната мрежа.

Имало е и разрешение водещите новини на големи медии директно да бъдат слагани в най-четените дори и това да не е така. Служителите дават за пример атаките срещу вестника “Шарли ебдо” и изчезването на малайзийския боинг като два случая, когато новини са били “инжектирани” на челните позиции, преди самите потребители да им обърнат внимание.

Говорител на Facebook категорично oтхвърли нападките.

“Ние сме платформа за всички хора и всички гледни точки. Има строги правила за екипа, който преглежда материалите, за да се гарантира постоянство и неутралност. Правилата не разрешават потискане на различни политически възгледи, нито позволяват приоритизиране на една гледна точка спрямо друга или една медия спрямо друга”, казва той.

Впоследствие и вицепрезидентът на Facebook Том Стоки обяви, че компанията е провела вътрешно разследване. “Не открихме никакви доказателства, че някой е манипулирал популярните публикации”, коментира Стоки.

Репортажът предизвика толкова сериозен отзвук, че се наложи лично шефът на Facebook Марк Зукърбърг да обещае пълно разследване. Той обяви, че ще се заеме лично с казуса и ще инициира директен и отворен дебат. “Приемаме написаното много сериозно и провеждаме пълно разследване, което да гарантира, че екипите спазват обективността на продукта. Досега не сме открили доказателства, че репортажът е верен. Ако открием каквото и да е, което противоречи на принципите ни, имате моето обещание, че ще предприемем всичко необходимо, за да го решим”, написа във фейсбук профила си Зукърбърг.

Той допълни, че ще покани водещи консерватори, както и хора с различни политически възгледи на разговори. “Искам да проведем директен дебат за това какво означава Facebook и как да сме сигурни, че нашата платформа ще остане възможно най-отворена”, посочи лидерът на социалната мрежа.

“Причината, поради която това е толкова важно за мен, е, че достига до ядрото на всичко, което е Facebook, и всичко, което искам да бъде. Всеки инструмент, който създаваме, е направен така, че да дава глас на повече хора и да събере глобалното ни общество. Докато аз ръководя тази компания, това винаги ще е нашата мисия”, категоричен е Зукърбърг.


12
Още по темата: новиницензураFacebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
me преди 4 години
А добро утро. Забележете, говори се само за САЩ. В Бъглария, фБ е толкова силно манипулиран, че личните ми експерименти показват, че се цензурират статии и теми, като те не се показват на хора, които имат силно въздействие върху мрежата и по този начин се намалява вириалността. Замислете се от известно време колко големи протеста са организирани във ФБ. Много малко. За разлика от времето на ГМО протестите и тези срещу Цеко Минев. Защо ли... Не разчитайте на ФБ да ви покаже какво мислят хората!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие го правите абсолютно същото.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, то това беше ясно и без да ни го казват. То само ФБ да го правеха това с цензурирането... :)
5
1
 
7
 
! Отговори
Гуньо Простия преди 4 години
Стига уе!!! Не мое а бъде туй нещо! Онуй момче Зукерчето таквиз неща не прави, и с ЦРУ не си играе, нееееееее...
4
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куратор не беше ли некъв поп у цръквата?
3
0
 
0
 
! Отговори
Иван Златарски преди 4 години
Гизмондо или Гизмодо? Защото разлика има и е съществена.
2
0
 
36
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Щеше да е изненада, ако не ни манипулираха, но изненада няма.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dewa и демократичниата фашистка страна...