Електрическите самолети на бъдещето

НАСА разработва летателно средство с 14 двигателя
20 юни 2016 22:45, Елена Кирилова
19
Електрическите самолети на бъдещето
Снимка: архив, Ройтерс

Американската космическа агенция НАСА обяви, че разработва футуристичен, изцяло електрически самолет от своята серия самолети X, наречен X-57, пише BusinessInsider.

Зареждащото се с батерия летателно средство ще има 14 електрически двигателя и ще включва новоразработено крило, обяви НАСА в официално изявление. Крилото ще бъде дълго и тънко, като отпред на всяко от двете такива ще бъдат прикрепени по 6 електродвигателя, а по един голям двигател ще бъде закрепен на върха на крилата.

Самолетът, който носи името Maxwell, е част от 10-годишната инициатива на НАСА New Aviation Horizon. Целта ѝ е да разбие границите на авиацията чрез създаването на експериментално летателно средство, използващо напреднали технологии.

НАСА обяви, че планира да представи допълнително още пет самолета от серията X, като всичките ще бъдат големи модели.

Целта на Maxwell и останалите нови самолети ще е да намерят начин да намалят използването на гориво и ограничаването на шума, така че тези нови технологии да могат да бъдат предложени на пазара.

Според НАСА търговският пътнически самолет X-57 ще разполага със система за изцяло електрическо задвижване, която ще стане готова до 2035 г.

Като се има предвид, че електрическите коли сега набират скорост, този график може да звучи малко пресилен. Но в действителност има много компании, които работят по тази технология.

Производителят на самолети Airbus и Siemens заедно са насочили 200 инженери към разработването на електрически и хибридни технологии за задвижване, пише WSJ. От своя страна Boeing също инвестира в разработването на подобни технологии.

Нещо повече, главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск заяви през октомври, че компанията му е разработила електрически самолет.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е добре но ако свърши тока в батерията или се получи пробив и самолета е във въздуха тогава какво ще се случи ?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До специалист - ако сложат 20 , няма ли да е по-добреНе! Защото 14=2х7, а както се знае 7 е специално число.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пък нашата БАН, разработва нов високотехнологичен чушкопек! Вложени са най-съвременни материали (нанотехнологии и прочие) и е свръх екологичен - за енергиен източник се използуват само натурално нарязани и нацепени дърва (иначе казано: био-дървета)!Продуктът, се очаква да се появи на пазара след около 8 ... 10 години и ще бъде презентиран пред света от бъдещия премиер Б.Борисов (да се свети името Му и дай Му боже още няколко милярда кредит)!Амин !
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигур ще влачи макарите след себе си като военен телефонист втората световна...
7
2
 
0
 
! Отговори
някой преди 7 години
До ЛьохманНа теб някой казвал ли ти е досега, че си голям льохман ?
6
2
 
1
 
! Отговори
Русофилчо Българанов преди 7 години
Чудя се какво нещо изключително гадно да напиша. Като се сетя, пак ще се върна !
5
1
 
1
 
! Отговори
специалист преди 7 години
14 двигателя ???ако сложат 20 , няма ли да е по-добре
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руският електрически самолет е много по-добър и безаналогов от американските *** , за справка може да вземете руските тролеи - най-безаналоговите тролеи в света .Освен това е и по-еко , тъй като е дървен . Вече сериозно - трябва да има алтернатива на изкопаемите горива , към днешното ниво на технологиите за производство на батерии това разбира се не е реално , но какво пречи да се отработват останалите технологии .
3
7
 
3
 
! Отговори
SS Panzergrenadier преди 7 години
А в това време руските инженери си пият в лафката и борят проклетите западни пропаднали общества ...
2
5
 
7
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
А бе лошо в електрическите превозни средства няма, ама все се чудя след като една батерия Жи Си Ем не можеш да си хвърлиш в кофата, какво правим с тия бичмета от колите и самолетите?!?! Или пак бизнесо да върви, кинти да се трупат, а на екологията майната и! *** то така де, печалбата в джоба на няколко ***, а цял свят да им сърба попарата и да плаща въглеродни емисии, тинтири минтири, да гасиш ламбата за деня на Земята и прочее глупости, а почвата обилно наторена с Менделеевата таблица. Кинтииии
1
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви електрически самолети бе смешници???Хората една нормална електрическа лека кола не са направили.Един електрически мотор няма а вие за електрически самолети ми говорите.Боже колко мъка има по земята на хората.Клоуни.Пийте си шльокавицата и си трайте да не ви друсне някое 10 по рихтер че сте до там.