Сондата "Юнона" на НАСА влезе в орбитата на Юпитер

Апаратът е само на 5000 км над облаците на планетата
5 юли 2016 09:38,
57
Сондата "Юнона" на НАСА влезе в орбитата на Юпитер
Снимка: НАСА

След 5-годишно пътуване сондата на НАСА Юнона влезе успешно в орбитата на Юпитер. Това стана в 3,53 ч. по Гринуич. Преди това за 35 минути Юнона запали двигателите си, за да изпълни маневрата за заставане в орбита около планетата от Слънчевата система.

НАСА съобщи за щастливото събитие в Туитър.

"Успех. Юнона е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата", се казва в туита, цитиран от "Дарик". За успеха на маневрата по позициониране в орбита Юнона подаде трисекунден радиосигнал.

Предстои апаратът да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца. Юнона ще бъде космическият кораб, който се е доближил най-близо до Юпитер. Той ще надникне през облаците на планетата от само 5000 километра височина от повърхността.

Мисията на Юнона е да проучи всичко свързано с Юпитер - планета, известна с прякора Кралят на планетите.
Смята се, че Юпитер е първата планета, формирала се в Слънчевата система и че вероятно тя е "уловила" много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето.

Изследователите се надяват, че благодарение на мисията на Юнона те ще могат образно казано да се върнат назад във времето и да изучат формирането не само на Юпитер, но и на цялата Слънчева система.

Мисията на Юнона е на стойност 1,1 милиарда долара. На борда на апарата има множество инструменти, с които сондата ще измерва водата в атмосферата на планетата, за да провери теориите относно формирането на Юпитер. Юнона също така се направи карта на магнитните и гравитационните полета на планетата с цел събиране на данни за ядрото й и ще направи измервания на състава, температурата и облаците на Юпитер. Юнона ще проучи и как магнитната сила въздейства върху атмосферата.

Последната космическа мисия до Юпитер беше отпреди повече от 2 десетилетия. Тогава сондата Галилей орбитира около Юпитер и сега Юнона ще се опита да даде отговор на редица въпроси, останали неизяснени по време на мисията на Галилей. Първи апарат, преминал край Юпитер, обаче е корабът "Пионер едно", който през 1973 г. прелетя близо до планетата.
`
Юпитер е най-тежката планета в Слънчевата система, от типа газов гигант и не прилича на скалистите Земя и Марс. Тя е пета по отдалеченост от Слънцето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Защо не казват колко мегапиксела му е камерата?
12
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
До онбашиятаюнона е по-добре, тва "джуно" ми е малко игнорантнско-------------Игнорантско е да мислиш, че името на богинята в оригинал е Юнона. На латински е Юно. Юнона е руско изкилиферчване. На всички мъжки имена са сложили накрая по една съгласна буква, на всички женски - по едно "а".
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-красивата планета! След Земята разбира се.
10
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Страхотни новина. В космоса е бъдещето на човечеството. Е някой то коментиращите не са за там, но евала. Някой ден ще разберем как и защо сме създадени, ще разберем толкова истини стояли ни пред очите с векове. Да живее науката и смърт на войната и простите хора.
9
2
 
7
 
! Отговори
olo преди 7 години
НАСА просто ни правят съпричасни към момента на случване на събитието на навлизане в орбита на Юпитер, някой от вас да не би да е очаквал 4К видео поток от там? Снимики и матриал ще има по късно и то доста по късно.Анимацията е с цел да се онагледи какво става и не са крили че е анимация.Иначе само да ти приказват или ти хвърлят текст с чертежи ще загубиш интерес за нула време.
8
5
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Ти пък си гледай анимациите по Дискавъри и си вярвай, че това е реалността.
7
11
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Не мерси. Учил съм достатъчно от глупостите им. Не ми отговори на въпросите. Или не искаш, или нямаш обяснение. Но тези от НАСА лъжат най-редовно, то е очевидно и техните противоречащи си снимки го доказват
6
9
 
1
 
! Отговори
do 11 преди 7 години
Как ще обясниш тогава различните снимки на Земята, с различна големина на континенти, и шаблонизирани форми на облаците. Не може да имаш еднакви облаци над Гърция и над Венецуела. Ти сигурно вярваш, че и Джордж Клуни е бил наистина в космоса, докато е снимал Gravity. Гледай си Морган Фрийман по Дискавърито и си блей
5
12
 
1
 
! Отговори
do 7 преди 7 години
NASA = National administration for space aNimation. Покажи някоя истинска снимка на NASA, която не е CGI или анимация, че досега не съм виждал такава. Може би онази от Pluto, с образа на Pluto (анимационния герой), хахаааа
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги съм се чудил какво има в сърцевината на Юпитер!
3
4
 
5
 
! Отговори
Товариш Путин преди 7 години
В то время как американцы погонили Михаля в бездне мы делаем бизнес с Турецкой стороне.
2
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще направят няколко снимки на фотошопа. Толкова лъжат, а пък въобще не ги е срам.
1
1
 
28
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Браво на учени, инженери и конструктори ! Това е постижение ! Моля, Днес.бг да ни информира редовно за откритията и снимките от тая мисия !