Зареждате ли телефоните си на 100%?

Оказва се, че не знаем как да си зареждаме телефоните
18 юли 2016 17:07,
24
Зареждате ли телефоните си на 100%?
Снимка: архив Reuters

Всички сме минали или даже в момента минаваме през батерия на смартфон или таблет, която не издържа толкова, колкото ни се иска. В офиса борбата за гнездо в разклонителя, където да си зареждаме телефона си е наистина сериозно. Оказва се, че повечето от нас просто не знаят как да си зареждат устройствата.
 
Много хора смятат, че кратките зареждания на смартфоните причиняват дългосрочно увреждане на батериите и затова е най-добре зареждането да се прави, когато са почти празни. Това се оказва доста грешно схващане.
 
Компанията за батерии Cadex описва подробно как литиево-йонните батерии в нашите смартфони си имат свое собствено ниво на "стрес", към което са изключително чувствителни. Както и при хората, продължителният стрес влия зле на живота на една батерия. Ето кои неща трябва да промените, за да избегнете това:
 
Извадете зарядното, когато смартфонът е напълно зареден.

 
От Cadex казват, че оставянето на телефона със зарядното при пълна батерия, както обикновено се случва вечер, е лошо за нейния живот в дългосрочен план. При зареждане на 100% устройството пази батерията в състояние на високо напрежение или висок стрес, за да не пада под 100%, и това просто изхабява химическите вещества вътре. "Това е като една стандартна тренировка - в един момент мускулите ви трябва да починат, иначе бихте се чувствали ужасно, ако тренирате нон-стоп 12 часа, примерно", казват от сайта към компанията Battery University.
 
Опитайте се да не зареждате батерията на 100%, когато не е нужно.

 
Battery University ни казва, че литиево-йонните батерии нямат нужда от пълно зареждане и даже не е желателно да се стига до там, защото така се спестява високото напрежение, което стресира батерията и я износва. Това може да изглежда нелогично, особено ако се опитвате да поддържате напълно зареден телефон през целия ден, но просто не го зареждайте докрай.
 
Зареждайте го, когато ви скимне
 
Оказва се, че за един смартфон е много по-полезно батерията да се зарежда по малко няколко пъти на ден, отколкото от 5% до 100% наведнъж еднократно. Battery University смятат, че на всеки загубени 10% от батерията може да се прави кратко зареждане. Естествено, едва ли някой ще следи всеки 10% от батерията си, така че просто го зареждайте, когато можете, за малко.
 
Батерията обича да стои на студено

 
Батериите са изключително чувствителни към топлина, като дори Apple препоръчва да се премахнат всякакви кейсове и други аксесоари, когато се зарежда смартфонът, за да няма загряване. Голяма грешка е точно по време на летния сезон да се вземат устройствата на плажа, където батерията може да пострада от горещината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: батериязареждане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
разбор! преди 3 месеца
Много се смях на препоръки за изтощаване,зареждане и други манипулации.Господа ,погледнете календара.Днес всички джаджи на пазара са високотехнологични,преминали изпитанията на различни лаборатории изделия.Две години правя изпитание на моторола е7.Тормозя го дано се скапи,че да си купя нов.Работи си.С несменяема батерия е.Промени в параметрите като нова и сега -няма.Дори ми е чудно какво има в телефон на цена 5хил.лв.То е същото като телевизията-имаш 200програми,но гледаш една.
19
1
 
4
 
! Отговори
gost преди 7 години
Като ме крадат виваком клонове андеоида се товари подозрителна деиност и нам какво си е време органите да си свършат работата къде са кзп ловеч
18
1
 
9
 
! Отговори
KK преди 7 години
Докато си пазите батерията, телефонът ви остарява, вече не може да покрива изискванията на съвременните приложения и просто се налага да го смените, та ако ще ис най-добре съхранената батериа в света.Зарежете тая работа с батериите! *** си вземете нов телефон.
17
6
 
1
 
! Отговори
dp преди 7 години
Li-ion батериите стареят най-бавно когато са 40% заредени.Като ги държи 100% човек - което е нормалното в крайна сметка, искам като тръгнада излизам да е заредена - за година губят бая от капацитета си, 20% ли 40% ли беше.Така че телефоните с батерия дето не се сменя няма да ги бъде много над година, дведа изкарат, третата ще трябва само да ги зарежда човек. Не знам правят ли ощетелефони със сменяема батерия де.
16
0
 
20
 
! Отговори
ДА, да преди 7 години
Обажда се клиент по телефона в сервиз за принтери и пита:- Извинете, колко ще ми струва презареждане на касетата с тонер?- 50 лева - отговарят му отсреща - Но ако си купите сам тонер, извадите касетата и си я заредите сам, без наша помощ, ще ви излезе по-малко от 20 лева.- Много Ви благодаря! Но Вашият шеф знае ли, че така обслужвате клиентите си?- Да, разбира се. Това е официална политика на сервиза ни. Ние печелим много повече от клиенти, които първо се опитват сами да сменят тонера си.
15
2
 
22
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Статията цитира компания за производство на батерии - правете си сметката :)
14
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
откак си взех айфон немам проблем с зареждането. 2 минути в микровълновата на 800 вата и следващите три дена батерията не пада под 70%.казват че работело и за сони, но не вярвам ни сони ни самсунг да имат достъп до тоя патент
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не зная. Самсунга като каже да го зареждам, го зареждам. Той по-добре знае. Обажда се при 15 процента.
12
0
 
10
 
! Отговори
me преди 7 години
Не знам дали това важи за всички модели, но за таблета ми пишеш изрично, че зарядното заобикаля батерията като захранване. Т.е. можеш да си го държиш на зарядно и цял ден, би трябвало да взима ток от него, а батерията просто да си стои заредена. На телефона ми батерията му се е разреждала до 0 сигурно стотици пъти, не знам на колко е години вече, ама батерията си работи идеално. Е, андроида му е доста стар и не съм му пуснала нет, но е факт, че батерията няма проблем с раз(за)реждане на макс.
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ ХОРАТА ГИ ИЗТРЕПАХА, А ТЕ СТАТЯ ЗА БАТЕРЯ МИ ПИШАТ
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма място за трето правило. Сайта ограничава размера на пост.
9
14
 
9
 
! Отговори
Не преди 7 години
Статията е леко подвеждаща, клонящо към лъжа. ПЪРВОТО И НАЙ-ВАЖНО ПРАВИЛО - БАТЕРИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРЕЖДА МАКСИМАЛНО. ТОЕСТ, СЛЕД КАТО ОСТАНЕ 1% ИЛИ 0%(телефона принудително е спрял поради изтощена батерия) е необходимо да се зареди на максимално - 100%.Второ правило - ако батерията е нова, повтаряте правило едно цяла седмица. Ако батерията не е нова не е необходимо МАКСИМАЛНО РАЗРЕЖДАНЕ (може да започнете зареждане и от 10-15% ).Трето правило - ако сте със стара батерия МАКСИМАЛНО РАЗР
8
2
 
4
 
! Отговори
gost преди 7 години
Стреса е породен от калпазаните де са само за заплата от тях двама трима да ри каже нещо третия вика да то продам *** пари са са дадени не сме банка не го интересува ние сме вундеркини техника кога е на кеф е добре *** като нее пари на вятъра плюи си на ръцете като оня де ми вика ми на тоя как му се занимава ми пък как да седне при пиянките ли бре че да не е пияница но злоба че го мързи тоя освен да пие бира за друго нестава никои нее крив
7
0
 
14
 
! Отговори
Пенчо преди 7 години
фатам яко покемонни и батареята пада преди да съм фанал баш покемона до центална поща.....ужаст
6
1
 
21
 
! Отговори
Ербап Джуган преди 7 години
БНТ представя, турския игрален филм "Игра на xуйoвe"!
5
3
 
18
 
! Отговори
хептен хемтел преди 7 години
теуефона го зареждам у контакта право на 380 волта на трифазио,посуе фата 4 жи и у мазето и тубата лети с 100 км в час показва спийд тесто.
4
0
 
10
 
! Отговори
mat преди 7 години
Някои неща са вярни.Li-ion батерията се прецаква като и падне заряда много защото се разшушава вътре. Прецаква се и от топлина.това обаче да държиш на зарядно е тъпотия. Батерията има логика която зарежда само когато е необходимо и реално не презареждаш. Същото "уж" важи и за разреждането. Там обаче проблема остава. Само някои неща са вярни. - Химия и физика ;)
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко, което знам и правя, но наобратно?! тая статия майтап ли е или истина?
2
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОТАЛНИ ГЛУПОСТИ - откъде ги извадихте ?! Това е писано от човек без мозък и техническа грамотност !
1
3
 
59
 
! Отговори
Пешо Гипса преди 7 години
Тея телефони да не са 30 годишна инвестиция, че да ге грижим като за малко дете. Това е като с новата колата - ставаш роб, а не тя на теб...