Урината в питейна вода, после бира... Кръговрат!

Белгийски учени изобретиха машина за преработка на урината
28 юли 2016 09:52,
13
Урината в питейна вода, после бира... Кръговрат!
Учени отпиват от творението си. Снимка: Ройтерс

Зелените технологии са едно от нещата, за които се говори от много и постоянно търпят развитие. Една от последните новини в тази насока е свързана с... нашия стомах. Екип от находчиви учени от университета в Гент, Белгия, съобщиха, че са създали машина, която може да превръща урината в питейна вода, цитирани от Digital Trends.

Технологията на преобразуване се дължи изцяло на соларна енергия, което предполага, че може да бъде използвана в редица райони, където има недостиг на ресурси и определено би имало нужда от чиста питейна вода.

За да третират урината, учените използват слънчевата енергия, която захранва дестилацията, извършвана от машината. Учените смятат, че тяхната технология превъзхожда почти всяка съществуваща технология за третиране на урина.

В документа, който екипът публикува, може да се прочете следното: "Нашите изследвания показват, че поне 75% от наличната вода може да се възстанови от човешката , като това не води до нарушаване на  нейната структура. Това става възможно чрез мембранна дестилация, която се оказва един от изключително успешните методи за третиране на урината".

Този метод представлява един от използваните методи за дестилация на различни продукти, например на морска вода - нейното нагряване, което води до обезсоляване, за да стане питейна. Мембранната дестилация е процес, при който се включва хидрофобна мембрана, от едната страна на която се загрява урината, за да почне да се изпарява. Парата минава през мембраната и при охлаждане от другата страна се кондезира в чиста вода.
 
Белгийските учени смятат, че тя е изключително полезна, тъй като е енергийно ефективна. "Успяваме да добием питейната вода от урината чрез прост процес и соларна енергия," казва един от тях - Себастиан Дерезе, пред Reuters.
 
За да тестват приложението на новата технология, екипът е поставил машината на 10-дневния фестивал в Гент, където успява да събере 1000 литра вода от урината на посетителите. А какво са направили с водата? Превърнали са я в бира. Така и така си приличат, поне да става за пиене.
 
Те се надяват машината да може да се поставя на различни често посещавани обществени места и особено в развиващите се страни, където все още има крещяща нужда от чиста питейна вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: уринапитейна вода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Петре преди 7 години
Аз като изпия 5-6 бири и 6 облака по 150 гр. Сутринта направо пикам в казана за преварка.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чекистът трябва да има хладен ум, горещо сърце и чиста урина!(без мелдоний)
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да си я пият тази питейна вода те.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 2 споко преди 15 години четох в един весник че японците си правели банички от фекали
5
1
 
19
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Знам няколко марки бири ,няма да им пиша имената за да не е реклама ,имам съмнения че са непреработена такава.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Урината няма нужда да се преработва. Тя е много полезна за пиене прясна и за обтриване престояла.
3
2
 
11
 
! Отговори
Насра Нгоеби - Кения преди 7 години
По-належащо е изобретяването на машина за преработка на болни белгийски мозъци .
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само зеленчука в ЕС може да се занимава с подобни "изобретения". Чакам с нетърпение машината която от фекалии прави сладолед!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Познавам един акробат, супергъвкав, който може да се наведе и да се извие почти на кълбо.Той няма нужда от машина.