Tesla иска Gigafactory на всеки континент

От едната страна ще влиза суров материал, а от другата - готови коли
1 авг 2016 18:53, Бойчо Попов
17
Tesla иска Gigafactory на всеки континент
снимка: Ройтерс

 След две години на строеж първата огромна фабрика за батерии на Tesla е готова на едва 14%. Въпреки това обаче основателят на компанията и милиардер Илон Мъск заговори за поне една „Gigafactory“ на всеки континент. 

„Искаме да имаме такива фабрики в Европа, Китай и други части на света“, заяви Мъск в края на миналата седмица, цитиран от Ройтерс. По думите му в тези заводи ще се произвеждат и коли. „От едната страна ще влиза суров материал, а от другата ще излизат готови коли“, поясни образно мениджърът.

По думите му тази интеграция е нужна, за да може автомобилите да станат по-достъпни, отколкото са днес с разделението на дейността между много доставчици, когато „всяка молекула пътува по целия свят", каза Мъск. Фабриките на Tesla са замислени като "машини, които произвеждат машини".

„Цялата схема ще има смисъл само ако имаме поне по един завод на всеки континент", каза още главният изпълнителен директор на Tesla. В противен случай, по думите му, изключително много се увеличават разходите за логистика. 

Т. нар. „Gigafactory" е един от стълбовете на плановете за растеж на Tesla. Благодарение на тях се очаква производството да се увеличи от около 50 хил. коли през миналата година до 500 хил. превозни средства през 2018 г. Компанията продава и уреди за съхранение на енергия за дома, които също са важни за електрическата мобилност, поясни Мъск.

„В готовата сграда могат да се поберат 100 самолета от типа Boeing 747 или 50 млрд. хамстера“, пошегува се Мъск в обичайния си стил.

След завършването си фабриката ще се задвижва напълно от енергия от възобновяеми източници – вятърна, слънчева и термална. 

В момента Tesla е под силен натиск заради продължаващите финансови загуби и смъртен случай с неин автономен автомобил. Мъск потвърди, че целта пред компанията продължава да е разработването на достъпен автономен електрически автомобил, който „ще се движи десет пъти по-безопасно, отколкото ако го кара човек“ и „ще може да хваща покемони вместо  водачите“. 

Още подобни новини вижте в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Jon преди 7 години
Г-н Мъск елате да строите фабриките си в България тук има безплатна работна ръка, евтини сурвини, ниски данъци и най важното подкупни политици който ще ви подарят каквото си поискате за малко пари.
9
0
 
0
 
! Отговори
до 13-ти преди 7 години
Посещението на Джон Атанасов у нас бе отразявано широко по радиа и телевизии.Много приятен и земен човек беше той.Но за разлика от другите съществуващи устройства по това време неговият компютър наистина е прототип на днешните.Разбира се от тогава до днес се е минало много време и компютрите са се усъвършенстват бързо.
8
0
 
0
 
! Отговори
до 13-ти преди 7 години
Колкото до проф.Джон Винсент Атанасов той си е роден в САЩ.Баща му Иван Атанасов е българин роден в село Бояджик през 1876 година.Тогава по време на въстанието турците избиват над 200 човека.Иван Атанасов е намерен от чичо си сред труповете в църквата.Турският куршум убил баща му само е одраскал челото му.Чичото отвежда Иван в САЩ там живее и се жени за мексиканка учителка по математика.През 70-те години акад.Сендов кани Джон Атанасов да посети България и той идва няколко пъти.
7
0
 
0
 
! Отговори
до 13-ти преди 7 години
За АК 47 грешиш.Самите руснаци признават,че през 1946 -та пленяват Хюго Шмайзер,Бруно Грунер и още 16 немски оръжейни конструктори.Отвеждат ги в Ижевск където работят до 1952 година.Те създават АК 47 ,а не Михаил Калашников който по това време е работел в завода като....тракторист!След 1952 година ги връщат обратно в ГДР.По това време пленявт и проф.Ханс Позе и още 10-ина немски ядрени физици,отвеждат ги в Обнинск и там създават съветската атомна бомба и ядреният реактор в Обнинск!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма значение от кой етнос е бе.Джон Атанасов бил изобретил компютъра... ОК.Ама щото живял в Щатите.У нас никой нямаше да го забележи. Никога.Затова наричат САЩ Страната на неограничените възможности.Русия например, е позната като алкохолизъм, Калашник, комунизъм, агресивност, изостаналост, тоталитаризъм, Сибир, лагери за иззбиване на милиони политически затворници, корупция - все с лоши неща е позната.
5
2
 
3
 
! Отговори
Русия буксува преди 7 години
Всичко добро се случва и реализира само на Запад.Защо нощо не се случва в Русия, защо там се движат само назд?! Какво им пречи - водката и качеството на народа ли?Кажете ...?
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименХърватин, не сърбин !
3
0
 
0
 
! Отговори
ANONIMEN преди 7 години
Така е доживьх да видя в 4 сабахлем игри да цъкат ами 4 е време за сън бре и като не спите цъкаите поне на безшумен
2
1
 
18
 
! Отговори
икономист преди 7 години
Тези 240 хрантутника да се напънат тази фабрика да е в България. Това се иска от тях
1
0
 
8
 
! Отговори
д-р Исня преди 7 години
Ега да му стигнат кинтите докато излезе на печалба. Бих си купил една Тесла, мъ иам пари за брадва само!