Apple няма да плаща данъци в САЩ, не било справедливо

Законът позволява на компанията да държи печалбата си в Ирландия
15 авг 2016 17:07, Бойчо Попов
5
Apple няма да плаща данъци в САЩ, не било справедливо
снимка: Ройтерс

Apple е най-големият данъкоплатец в САЩ и не извършва данъчни измами, заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в интервю за Washington Post.

Коментарът му е по повод изказването на икономиста Джоузеф Стиглиц, който заяви пред Bloomberg преди няколко седмици, че данъчният закон, който позволява на Apple да задържа голям обем от средства в чужбина, е „очевиден проблем“ и определи финансовите резултати на компанията в Ирландия за „измама“.

Подобно на другите мултинационални компании технологичният гигант е обект на критики, свързани с неговата данъчна стратегия, която му позволява да запазва средствата, генерирани в чужбина, от корпоративния данък в САЩ, който е сред най-високите в развития свят. 

„Сегашният данъчен закон казва, че можем да ги запазим в Ирландия или да ги върнем обратно. А когато ги върнем, плащаме 35% федерален данък“, посочва в интервюто Кук. Той допълва, че компанията няма да върне парите обратно в САЩ, докато данъчната ставка не стане „справедлива“.

"Второто много важно нещо, което трябва да отбележа, е, че парите ни са в чужбина, защото две трети от бизнеса ни е там. Така че ние печелим в чужбина. Не търсим данъчен рай. Продаваме много продукти навсякъде“, обясни изпълнителният директор на Apple.

В интервюто той подчертава, че в момента законът напълно позволява на компанията да държи печалбата си в Ирландия или да избере да я върне в САЩ, така че тя се съобразява напълно със законодателната рамка.

Кук твърди, че е оптимист и вярва, че през следващата година предстоят данъчни реформи в САЩ, които могат да променят всичко това.

"Честно казано вярвам, че законодателите и администрацията ще се съгласят, че е в интерес на страната и икономиката да имаме данъчна реформа“, обясни наследникът на Стив Джобс в компанията.

Във връзка с антитръстовото разследване на Европейската комисия срещу Apple заради данъчните ѝ практики в Ирландия Кук твърди, че не знае как ще се произнесат властите.

„Надявам се на справедлив процес. Ако не го получим, очевидно ще обжалваме“, коментира той.

Според ръководителя на Apple е важно всички да разберат, че обвинението е, че Ирландия е направила на компанията предложение за по-специални условия. От своя страна държавата отрича това. Кук е категоричен, че условията, които технологичната компания е получила, са еднакви за всички и са съобразени със закона, като не са уникални за Apple. 

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
da pulen bullshit im e stokata !
2
4
 
1
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Много си ползвал ти "бокулиците" им, че приказваш. Тук справедливото няма място и само пълен лаик може да плямпа подобни тъпотии. Става въпрос за закон и печалба. Епъл спазва закона, точка по въпроса, няма какво да се дискутира.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още една добра новина. Явно иамт предвид бантустан където данъци се плащат по-желание а може и ве1но да си на балансова загуба!