Оптичният интернет на Google пред задънена улица?

Пускането се оказа по-скъпо и отнемащо повече усилия
15 авг 2016 14:37, Бойчо Попов
0
Оптичният интернет на Google пред задънена улица?
снимка: Ройтерс

Компанията майка на Google – Alphabet, преосмисля стратегията на своя бизнес с високоскоростен интернет, след като първоначалното му пускане се оказа по-скъпо и отнемащо повече усилия от очакваното. Всичко това значително контрастира с фанфарите, с които услугата стартира преди шест години, пише Wall Street Journal.

Интернет доставчикът на Alphabet, Google Fiber, инвестира стотици милиони долари за разкопаването на улици и полагането на оптични кабели в редица градове, за да предложи уеб връзка, която е с около 30 пъти по-бърза от средната за САЩ. 

Сега компанията обмисля да започне да използва безжични технологии вместо кабели, за да свързва домове, в десетки нови области на Лос Анджелис, Чикаго и Далас, твърдят източници, запознати с плановете на компанията. В резултат Alphabet прекрати проектите си в Сан Хосе, Калифорния, и Портланд, Орегон.

Междувременно тя се опитва да свие разходите си и да насърчи експанзията си по друг начин - като ползва вече съществуващите оптични мрежи или моли компании да изграждат такива, вместо самата тя да се заеме с тази задача.

През 2010 г. Google обяви старта на проекта Fiber, който беше посрещнат с големи надежди в момент, в който телекомуникационните компании разширяваха по-бавно широколентовите си услуги.

Повече от 1000 града бяха включени в инициативата, а Google стартира услугата си в района на Канзас през ноември 2012 г. През следващия месец главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид заяви по време на среща с инвеститорите, че Fiber “не е просто нещо вълнуващо, а е истински бизнес и ние се опитваме да решим накъде да го разширим след това“.  

Повече новини за технологии можете да научите на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: google
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации