Китай изстреля експериментален спътник със защита срещу хакери

Комуникационната система може да бъде използвана за военни и финансови цели
16 авг 2016 12:00, Елка Василева
9
Китай изстреля експериментален спътник със защита срещу хакери
Снимка: Reuters

Китай изстреля първия експериментален спътник за квантова комуникация в света, съобщиха световните информационни агенции.

Спътникът е кръстен "Мо Дзъ" на китайски философ и инженер от древността.
Изстрелването е извършено от космодрума "Цзю Цуан" в северозападната китайска провинция Гансу.

Комуникационната система от ново поколение може да устои на почти всички стандартни форми на разшифроване и може да бъде използвана за военни и финансови цели.

Спътникът за квантови експерименти (QUESS) ще предава криптирани кодове от космоса към Земята и ще осигури по-подробен поглед върху научния феномен "квантово заплитане".

"Този спътник бележи промяната на ролята на Китай - от последовател в развитието на класическата информационна технология в един от лидерите на бъдещите й постижения", предава Синхуа.

"Мо Дзъ" е конструиран да предава кодове между две станции в Китай (в Пекин и Урумчи) и между Китай (Пекин) и Европа ( Виена). Тъй като квантовият фотон не може да бъде разделен или удвоен, "е невъзможно информацията, предавана чрез него, да бъде подслушана, прихваната или разбита", допълва Синхуа. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Китайспътник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
Таман тодор да не краде меила ми и да не си оставя на моя имеил конфифорации на коли тодоре много здраве на арменския поп
5
0
 
0
 
! Отговори
смешно преди 7 години
До A taka..не гледай толкова бтв, още малко ще преведеш целия китайски на старобългарски. винаи ми е интересно да разбера какво мислят родните умовеи що се касае до наука и технология.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не беше ли древния китайски философ Мао Дзъ?
3
1
 
3
 
! Отговори
A taka.. преди 7 години
Мо Дзъ идва от българското Модзък или Мозък. Причината да твърдят, ще е древен китайски мъдрец и философ е защото по това време българите населявали тамошните територии, учейки нинджите им как да боравят с пернишки винкели свързани с въже - нарекли го нинджаго от Ninja GO (Go - бягали от перничаните) днешно Pokemon Go
2
1
 
4
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Китай препуска към бъдещето....вече ще се крадат тяхните патенти...
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хакери в космоса !!! хахахамъпет шоу!!!!