Google ще наказва мобилни сайтове с агресивни реклами

Ще бъдат пожалени рекламите, заемащи "разумна част" от екрана
Обновена: 24 авг 2016 12:15 | 24 авг 2016 10:30,
0
Google ще наказва мобилни сайтове с агресивни реклами
Снимка: Reuters, архив

Мобилното пространство расте с все по-големи темпове заради все повечето потребители, които могат да се сдобият със смартфони, но паралелно с този ръст идват и лошите практики от рекламодателите в десктоп пространството. Очевидно Google няма никакво намерение да търпи това и обяви, че може да започне да наказва компании, които използват такива от началото на 2017 г., съобщава Digital Trends.
 
Интернет търсачката ще продължава да дава предимство на сайтове, чийто дизайн е добре оптимизиран за браузване от мобилно устрйство, но ще спре да слага етикета "mobile-friendly", който до сега използваше. 85% от всички сайтове вече могат да се използват и на мобилни устройства, заради което Google вече не вижда смисъл от такъв етикет.
 
Към всички критерии, които Google взема под внимание при класирането на сайтове ще е форматът "интерстишъл". Този формат заема цялото пространство на екрана на смартфона, като така рекламата се вижда преди потребителят да е стигнал до съдържанието или ако е стигнал, просто го скрива цялото. Разработчиците са си свършили работата при използването на такива формати, защото Google може да индексира съдържанието под интерстишъла, но потребителят е този, който е ощетен.
 
Google ще започне да проверява за такива формати от 10 януари следващата година. "Страници, които показват агресивни интерстишъли не дават добро преживяване на потребителите и са ощетени спрямо тези, които веднага имат достъп до съдъжание," казва продуктовият мениджър Доантам Фан. "Това може да е още по-голям проблем на мобилните устройства, където екраните често са по-малки".
 
Фан подчертава, че някои от интерстишълите няма да бъдат засегнати от новата политика - тези, които уведомяват потребителя, че се събират cookies, тези, които карат потребителя да потвърди възрастта си и тези, които заемат "разумна част" от екрана.
 
Въпреки новите правила, които ще определят ранговете на сайтовете, значението на съдържанието ще продължи да има много голяма тежест като фактор, така че има вариант сайтовете с качествено съдържание и интерстишъли все пак да се класират високо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари