Samsung се сблъсква с нови проблеми

Все повече държави предупреждават да не се ползва Note 7
10 сеп 2016 14:34, Бойчо Попов
21
Samsung се сблъсква с нови проблеми
снимка: Ройтерс

Потребителите на сблъскалия се със сериозни проблеми фаблет Note 7 на Samsung Electronics Co. в САЩ и Южна Корея бяха призовани незабавно да изключат и спрат зареждането на устройствата. Авиационни регулатори по целия свят призоват пътниците да не използват устройствата по време на полети, предава Bloomberg.

Последните предупреждения са на Комисията по проблеми на безопасността на потребителските стоки в САЩ (CPSC) и на Samsung, които в момента водят преговори за официално изтегляне на устройствата от пазара възможно най-скоро. Батериите на около три дузини от телефоните, които бяха пуснати на пазара само преди три седмици, са се запалили или са експлодирали.

„Това предупреждение към потребителите се базира на последните съобщения, свързани с литиево-йонните батерии в някои устройства Note 7, които са се запалили", казва се в изявление на CPSC. „Тези инциденти са се случили по време на зареждане и по време на нормална употреба, което ни накара да издадем този призив към потребителите“, допълва се в съобщението.

Проблемите идват в критичен за Samsung момент. Компанията пусна Note 7 миналия месец, за да му предостави предимство преди старта на продажбите на новия iPhone на Apple Inc., който беше представен официално в средата на тази седмица. Това предимство обаче просто се стопи. Акциите на Samsung поевтиняха с 3,9% по време на търговията в Сеул в петък, което е най-големият спад от 4 януари насам, изчислява Bloomberg. 

„Скорошното представяне на нови продукти от лидерите на световния пазар на смартфони са от решаващо значение за тяхното развитие“, коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Джон Бътлър.

„Проблемите на Samsung, а те са много важни в този момент, представляват положително развитие за Apple и нейната конкурентна позиция по отношение на корейците", казва Бътлър. „Ние бързо навлизаме в коледното тримесечие, така че Samsung трябва много скоро да изтегли от пазара проблемните устройства с дефектни батерии и да предостави нови бройки на разочарованите потребители, които вече са си го купили“, допълва той.

Базираната в Суон компания вече анонсира доброволно глобално изтегляне на всички 2,5 млн. смартфона, които вече са продадени, а разходите за дружеството биха възлезли на около 1 млрд. доларa.

В събота Samsung обяви, че потребителите в Южна Корея трябва да спрат да използват устройствата и да ги занесат до сервизните центрове на компанията. Клиентите могат да наемат безплатно резервни телефони, докато Note 7 с новите батерии бъдат пуснати на 19 септември, обяснява концернът. Не е ясно дали поправените модели Note 7 ще бъдат предложени на тази дата и на други места по света.

В България Note 7 ще пристигне след 19 септември, научи Investor.bg.

При почти всяка намеса на CPSC в САЩ изтеглянето на пазара става доброволно и в сътрудничество със засегнатата компания. Действията в случая може да са идентични с това, което Samsung вече предложи на клиентите си. Намесата на тази агенция в търговски спор обаче винаги поражда допълнителни защити за потребителите. Така например законодателството на САЩ забранява продажбата или препродажбата на всяко едно дори актуализирано и поправено устройство, ако CPSC е наложила изтеглянето му.

Намесата на CPSC се случва на фона на призиви на редица регулаторни органи и авиокомпании по целия свят, които съветват пътниците да изключват и да не зареждат своите устройства по време на полетите. 

Eвропейската агенция за сигурност на авиацията (EASA) издаде предупреждение за използване на устройството и опаковането му в чекиран багаж. В четвъртък подобно необвързващо и незадължително предупреждение дойде и от страна на американската Федерална авиационна администрация (FAA). Тя публикува официално съобщение по случая в сайта си, където „силно препоръчва" пътниците да не зареждат и дори да не включват Note 7, докато са на борда на самолети. Освен това се препоръчва смартфонът да не бъде оставян в чекиран багаж без надзор. 

Индийските авиационни власти също издадоха подобно предупреждение късно снощи.

На този фон последваха и реакции от някои авиокомапнии. Така например Singapore Airlines Ltd. забрани на пътниците си да зареждат и включват своите устройства по време на полетите. Американските Delta Air Lines Inc. и Southwest Airlines Co. също реагираха бързо – първата авиокомпания разпространи апел в сайтовете си и акаунтите си в социалните мрежи пътниците да се съобразяват с препоръката на FAA. Втората също ще разпространи информация по казуса по всички възможни начини.

Airlines for America trade group, която представлява повечето големи американски авиопревозвачи, заяви пред Bloomberg, че следи ситуацията.

Действията са последният опит за фокус над рисковете от базирани на лития батерии във въздухоплавателни средства, които се свързват с три злополуки на каргосамолети, две от които - фатални. FAA разследва десетки по-дребни инциденти, при които батерии на смартфони са причинили огън, тлеели са или са експлодирали по време на самолетни полети.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я некой русофил да ме светне за руския смартфон? С китайски части, сглобен в Тайланд с и американска операционна програма.Тук даже намеса на руска отверка нема
13
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да нямате проблеми купувайте си iPhone.
12
1
 
4
 
! Отговори
qnko преди 7 години
До 12 И НИЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ !!!
11
8
 
14
 
! Отговори
12 преди 7 години
Много си "остроумен", но:1. Да произвеждаш смартфони не е най-великото постижение на човечеството. Проблемните Ноте7 се произвеждат във.... Виетнам. Не, че нещо, ама Виетнам е уникално изостанала страна. 2. Русия произвежда смартфони, а ние не. 3. Путин е най-влиятелният човек в света (според редица западни издания).
10
0
 
6
 
! Отговори
марсоход преди 7 години
До DeveloperСъгласен съм, но за да изчистиш противоречията, трябва да разшириш още малко конспирационните си допускания. Например трябва да приемеш, че и Самсунг участва в конспирацията, щом не се оплаква а даже съдейства на процеса срещи него... което е в корелация с възможността му да си изкупи еФтинко акции от акционерите, след изфабрикувания им сриф - така че имаме мотив и т.н.
9
2
 
21
 
! Отговори
Пъзел преди 7 години
Чакайте млко, тук селските пръчки още не са си изплатили 6-те, тези пуснаха 7 ...
8
1
 
19
 
! Отговори
sashkodg преди 7 години
Този модел да не е предназначен за ислямския пазар,Ислямска държава...?
7
1
 
29
 
! Отговори
АйСиктир/Самсунг7 преди 7 години
Неукротимо печалбарство:Нахапаната ябълка продава нов модел,лек ъпгрейд на стария,но след като си си продал единия бъбрек за стария, сега трябва да продадеш едно полукълбо от мозъка си,за новия.Южнокорейците треперят от ядрените опити на братовчедите си и се въоръжават с НОТЕ 7,затапен отвсякъде(водоустойчив),капсулиран за памет и батерия,откопирано от ябълката.При max 4 Gb файлове,поддържани от Андроидиота,сложили USB 3.1.Ония другите махнали жака за слушалки.НОВИ АКСЕСОАРИ ЩЕ ТРЯБВАТ !!!
6
14
 
20
 
! Отговори
Developer преди 7 години
Note-7 си е перфектен телефон просто има организирана конспирация Платено е на няколко ДЕ-била , около 46 бр ,които нарочно да повредят батериите си и да се удари по реномето на Южно корейската марка за да може да се пробутвАТ НИСКОТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ,МОРАЛНО ОСТАРЕЛИТЕи пълни бо-клу-ци на Епъл
5
3
 
15
 
! Отговори
зевзек преди 7 години
прави впчатление текста:"В България Note 7 ще пристигне след 19 септември, научи Investor.bg." , демек всичко надлежно отремонтирано у третия свят ....същото направиха и с изтеглените "марс" и "сникерс" с пластмасови гранули , сега масово има промоции по суперите на касати на марсчета ....да ги е.б.а. и продажните търговци/вносители...
4
9
 
15
 
! Отговори
Троля за копейки преди 7 години
Аз затова ползвам руски телефон и нямам проблеми.
3
10
 
25
 
! Отговори
Хммм преди 7 години
Какво значи несполучливия старт на айфон 7? При положение на това че все още дори не е пуснат в продажба? Радвам се че това им се случи, защото си го заслужават. Бълват всеки месец телефони като луди, вътре са пълни с евтини материали, в пъти по-евтино произведени от колкото трябва. Пак са се направили на по-умни, но тоя път номера не мина. Да им е за урок, както и на останалите производители. Искат да печелят като луди, ама не може...ще избият хората от лакомия.
2
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, в подкрепа на некадърността на Самсунг е :))
1
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това в подерепа на несполучливия старт на айфон7 ли е?