Футуристични роботи разнасят доставки в Дюселдорф

Те са част от програма на европейския стартъп Starship Technologies
Обновена: 29 сеп 2016 21:48 | 29 сеп 2016 21:28, Бойчо Попов
6
Футуристични роботи разнасят доставки в Дюселдорф
Снимка: Starship Technologies

На странна гледка се натъкват жителите на квартал Графентал в Дюселдорф. От днес базираната там верига за продажба на потребителска електроника Media Markt започва тестове на експресни доставки на поръчани онлайн стоки с автономни роботи.

Футуристичният уред на шест колела е част от широкомащабната програма на европейския стартъп Starship Technologies, който е подкрепян финансово от групата на Media Saturn.

Високите до човешко коляно роботи ще доставят стоки първоначално на около 1000 домакинства в този квартал до края на годината, обяви компанията. По време на тестовата фаза обаче те ще могат да се движат само на дневна светлина и ще трябва да са съблюдавани през цялото време от човек. Използвайки девет камери и ултразвукови сензори, роботът може по всяко време да разкрива евентуалните пречки на пътя и да спира веднага, ако е необходимо. Той е особено учтив към пешеходците и при сравнително тесен път отбива встрани и пропуска хората. 

Роботът може да транспортира всичко по-леко от десет килограма и пасващо комфортно в тавата за доставки, независимо дали става дума за цифров фотоапарат, доставен малко преди началото на отпуската, изгубен кабел за зарядно на телефона или нов тонер за принтера.

Доставката идва в рамките на 30 минути до три часа до дома на клиента. Алтернативно, доставката може да се осъществи на желан час в същия ден или в предпочитан ден в рамките на четири дни след поръчката и с времева рамка от два часа.

За да получат доставка от робот, жителите на Графентал трябва да изпълнят няколко условия: да поръчат стоката онлайн, да живеят в обхвата на доставката, да предоставят номера на телефона си при поръчката. Той е нужен, за да може роботът да информира клиента, когато е пристигнал със стоката пред вратата. Освен това клиентът получава на телефона си нотификация, с която да може да отключи кодирания багажник на робота и да вземе стоката си.

Четете още новини от "Технологии" в Investor.bg


6
Още по темата: стокироботидоставки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тоя начин разбрах кои пипа из залите в ловеч така и предположих радославе мислил лиси че няма да разбера колко тие малко акъла в главата нямам думи селения
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това нещо ако мине по българска улица... не ми се мисли. Толкова сме назад цивилизационно, че ми се плаче.
3
0
 
1
 
! Отговори
ал-Шашкънин преди 5 години
Идеално е за камикадзе.
2
0
 
5
 
! Отговори
Швед преди 5 години
Береме туби, ток , роботи и .......................
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това нещо ако влезе в шведската махала и болтче няма да излезе през изхода й.